2019-02-06 22:17:27
Φωτογραφία για Στο ναρκοπέδιο του Αφγανιστάν μετά από 19 χρόνια πολέμου
Δεν είναι δυνατόν να κερδίσεις τον πόλεμο που δεν μπορείς να τον προσδιορίσεις. Όταν μάλιστα δεν έχει πάρει το μέρος του τον λαό ο κατακτητής που συνεχώς τον τιμωρεί. «Ανόητοι πόλεμοι και

γελοία κομματική πολιτική και έρευνες, αποτελούν τα μόνα εμπόδια στο ''θαύμα'' της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης», υποστήριξε ο πρόεδρος Τραμπ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης.

Στους «ανόητους πολέμους», πρέπει να ενταχθεί και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, που μαίνεται εδώ και 18 χρόνια.

Αλλά λάθος χαρακτηρίζεται ως ο πλέον μακροχρόνιος στην ιστορία των ΗΠΑ. Ξεχνούν τον 30ετή πόλεμο (1860-1890) του Ομοσπονδιακού Στρατού, εναντίον των Απάτσι, Τσεγέν, Νάβαχο και Σιού Ινδιάνων στις πολιτείες Αριζόνα, Κολοράντο, Νεμπράσκα, Γουαϊόμινγκ και Ντακότα.

Οι Ιθαγενείς είχαν θεωρηθεί εμπόδιο στην πρόοδο η οποία βασιζόταν σε συγκεκριμένο θρησκευτικό ζήλο που αργότερα σκιαγράφησε το μέλλον αυτοκρατορίας. 


Οι Έποικοι που πολέμησαν του Ιθαγενείς πίστευαν σε μοναδικό θεό που τους είχε χαρίσει εκείνη τη Γη («Αυτή η Γη είναι δική μας» - λέει και το παλιό καουμπόικο τραγούδι) και τους είχε πει να την πάρουν από τους Ιθαγενείς Ινδιάνους - που είχαν άλλη θρησκεία.

Ο ίδιος θρησκευτικός ζήλος έχει χρησιμοποιηθεί και στους πιο πρόσφατους πολέμους των ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και λοιπές μουσουλμανικές χώρες. Εχθρός των ΗΠΑ οι «Ισλαμιστές φονταμενταλιστές τζιχαντιστές τρομοκράτες».

Επιχείρημα που επισείει εναντίον των Παλαιστίνιων, οι οποίοι διεκδικούν την αυτοδιάθεσή τους, το Θεοκρατικό Ισραήλ.

Οι παλαιστίνιοι κατά κάποιο τρόπο αντιμετωπίζονται από το ισραηλινό κράτος των εποίκων, ως Ιθαγενείς.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο Αφγανιστάν για να παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO): Υπολογίζεται πως το 60% της παιδικής θνησιμότητας, οφείλεται στην έλλειψη εμβολίων και άλλων φαρμάκων προφύλαξης που έχουν αποτέλεσμα περί τους 35.000 θανάτους τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον WHO η θνησιμότητα παιδιών κάτω των πέντε χρόνων, είναι περί τους 257 σε 1.000 γεννήσεις.

Ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός έχει ανακοινώσει πως 770 νοσοκομεία έχουν κλείσει λόγω καταστροφών που έχουν υποστεί από τις πολεμικές συγκρούσεις.

Οι υπηρεσίες υγείας καλύπτουν ελάχιστες περιοχές, αλλά και εκεί που υπάρχουν είναι ανεπαρκείς, λόγω ελλείψεων σε φάρμακα, εμβόλια και καύσιμα.

Υπολογίζεται ότι για πλέον των έξι εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν υπάρχει η παραμικρή υγειονομική περίθαλψη.

Επιπλέον, παρά τις εξαγγελίες για την διάθεση δισεκατομμυρίων εναντίον της καλλιέργειας παπαρούνας και τον έλεγχο των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν, το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Αμερικανική έρευνα (με χρηματοδότηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2015) είχε δείξει πως ένας στους εννιά Αφγανούς (συμπεριλαμβανομένων γυναικοπαίδων) είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Συμπεριλαμβανομένων και μόλις 14 μηνών παιδιά που ήταν «παθητικοί χρήστες» εκτεθειμένοι σε εκτεταμένη χρήση οπίου από τους γονείς τους. Ή από την χρήση μολυσμένης σύριγγας.

Το Αφγανιστάν, είναι από τις χώρες όπου έχουν τοποθετηθεί περισσότερες νάρκες –πολλές σαν παραμένουν από την εποχή της «κακής» Σοβιετικής κατοχής (1979-1989) για να συνεχισθεί η ναρκοθέτηση επί της «καλής» αμερικανικής κατοχής (από το 2001 ως σήμερα). 

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 800.000 Αφγανοί έχουν υποστεί συνέπειες από έκρηξη κάποιας νάρκης.

Εκείνο που αποκαλείται «νόμος και τάξη» στις άλλες χώρες, δεν υφίσταται στο Αφγανιστάν.

Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την εξεύρεση τρόπων διασφάλισης των οικογενειών και των άλλων συγγενικών τους προσώπων.

Ο αφγανικός στρατός δεν έχει σταματήσει να μετρά απώλειες.

Όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, Jeremy Corbyn στην «Mirror» «Μετά από 19 χρόνια αιματοχυσίας και καταστροφών οι Ταλιμπάν παραμένουν ανίκητοι και η τρομοκρατία δεν έχει μειωθεί, αλλά εξαπλωθεί. Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις τον Ντόναλντ Τραμπ ότι οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί θα εντείνουν στην αποτυχία».

Οι Ταλιμπάν, είναι εκείνοι που ελέγχουν πλέον 34 επαρχίες του Αφγανιστάν, ενώ στο Κοινοβούλιο της Καμπούλ κάθονται τα παιδιά των πολέμαρχων που ελέγχουν τις φυτείες παπαρούνας.

Το πολιτικό σκηνικό διασπάται ανάμεσα στις εθνοτικές γραμμές. Η αφγανική κυβέρνηση είναι περιορισμένης ευθύνης. Ο αφγανικός στρατός είναι ανήμπορος να διαχειρισθεί τις προκλήσεις των Ταλιμπάν.

Έτσι έχουμε φτάσει στην ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας ότι Αμερικανοί και Ταλιμπάν βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Εάν και εφ΄όσον οι Ταλιμπάν εξασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξει έδαφος για τους τρομοκράτες της αλ-Κάιντα και αποδεχθούν δημοκρατικές διαδικασίες και το Σύνταγμα της χώρας. 

Εκείνοι ωστόσο επιμένουν στην ισχύ της Σαρία. 

Αλλά όλοι οι Ταλιμπάν δεν ακολουθούν ενιαία γραμμή. Και είναι αμφίβολο αν όλες οι ομάδες συμφωνήσουν να παραδώσουν τα όπλα.

Έτσι παραμένει στα όρια της άκρατης αισιοδοξίας η αμερικανική άποψη ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με τους Ταλιμπάν.

Χάρτης με τις εθνοτικές μειονότητες των Αφγανών. Τατζίκοι, Ουσμπέκοι και Χαζάρας είναι πλειοψηφία στον Βορρά ενώ οι Παστούν στον Νότο

Οι Αμερικανοί και οι ΝΑΤΟϊκοί πιστεύουν πως είναι δυνατή η συνεργασία με τους βορειο-αφγανούς που θεωρούνται αντίπαλοι των Ταλιμπάν.

Κι αυτό επειδή οι φυλές των Παστούν (ή Pathan), έχουν στοιχίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους πλέον των τεσσάρων τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και 2.380 νεκρούς και 20.320 τραυματίες.

Στο Αφγανιστάν, παραμένουν 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες και ΝΑΤΟϊκή δύναμη 16.919. 

zougla.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ