2019-02-09 10:38:21
Φωτογραφία για «Μια περίοδος πατριδοκαπηλίας κλείνει οριστικά, για τις δύο χώρες και τα Βαλκάνια»
Την πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή, καταθέτει η εκπρόσωπός του, μέσω της συνέντευξής της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Μια περίοδος αλυτρωτισμού, σφετερισμού της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ανόδου του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας κλείνει οριστικά, με τον καλύτερο τρόπο, τόσο για τις δυο χώρες, όσο και για τα Βαλκάνια», επισημαίνει η Ράνια Σβίγκου και προσθέτει με έμφαση: «Η Βόρεια Ελλάδα, και ειδικά η Θεσσαλονίκη, μόνο θετικά θα έχει να περιμένει».

Κάνοντας τον απολογισμό της χθεσινοβραδινής κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης, λέει για τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «δεν έχασε πάλι την ευκαιρία να κινδυνολογήσει, ακόμα και για το ζήτημα της γρίπης, να παραπληροφορήσει, να διχάσει τους πολίτες (...) δεν αντιλαμβάνεται ότι, με τη στάση του, ο μόνος ωφελούμενος είναι η ακροδεξιά, ο εθνικισμός και η αντιπολιτική». Στον αντίποδα, σύμφωνα πάντα με την Ρ. Σβίγκου, ο Αλ. Τσίπρας «σκιαγράφησε τη διαχωριστική γραμμή, στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας, μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, προόδου και συντήρησης, όσων αγωνίζονται για μια Ελλάδα ανοιχτή στο διεθνές περιβάλλον (...) κι όσων, αντίθετα το μόνο που επιθυμούν είναι μια επιστροφή στο παρελθόν, στην αδράνεια, την φοβικότητα, την απομόνωση, σε όσα μας οδήγησαν στην κρίση».


«Οφείλουμε να διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, στο υψηλότερο επίπεδο, ιδίως όταν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα», είναι το σχόλιο της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία. Ερωτηθείσα για την άρση του εμπάργκο της Ν.Δ. προς την ΕΡΤ αναγνωρίζει ως «θετική» τη μεταστροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο «η δική μας συλλογική απόφαση για τη σχέση μας με τον ΣΚΑΙ δεν έχει καμία σχέση με τη στάση της Ν.Δ. απέναντι στον οποιοδήποτε σταθμό», ξεκαθαρίζει στη συνέντευξή της στο ΑΜΠΕ.

Ενώ για τα επόμενα θετικά μέτρα, «η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσουν την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, θα ελαφρύνουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και οι τράπεζες θα βγουν ακόμα πιο ισχυροποιημένες, ώστε να επιτελέσουν τον κομβικό τους ρόλο, να μπορέσουν να δανείζουν την πραγματική οικονομία».

Στο ερώτημα, τέλος, του Πρακτορείου για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, η Ρ. Σβίγκου διαμηνύει ότι «στόχος είναι οι ευρύτερες συγκλίσεις και συνεργασίες, στη βάση ενός προγράμματος με προοδευτικό, οικολογικό, αριστερό πρόσημο».

Χθες βράδυ το ελληνικό Κοινοβούλιο έκλεισε μια ιστορική εκκρεμότητα. Θα ήθελα το πρώτο σας σχόλιο για όσα διημείφθησαν μεταξύ των πολιτικών αρχηγών Ο κ. Μητσοτάκης, απομονωμένος διεθνώς, χωρίς επιχειρήματα, επανέλαβε λέξη προς λέξη όσα είχε πει κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν έχασε πάλι την ευκαιρία να κινδυνολογήσει, ακόμα και για το ζήτημα της γρίπης, να παραπληροφορήσει, να διχάσει τους πολίτες. Απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι είναι δέσμιος της ακραίας πτέρυγας του κόμματός του, με επικεφαλής τον κ. Σαμαρά, ο οποίος, άλλωστε, στήριξε την πολιτική του καριέρα στην πατριδοκαπηλία γύρω από το Μακεδονικό, και τους προερχόμενους από το ΛΑΟΣ, κ. Γεωργιάδη και Βορίδη. Ούτε θέλησε, ούτε θα μπορούσε να απαντήσει στα λογικά επιχειρήματα του πρωθυπουργού. Δεν αντιλαμβάνεται ότι, με τη στάση του, ο μόνος ωφελούμενος είναι η ακροδεξιά, ο εθνικισμός και η αντιπολιτική.

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με ξεκάθαρο τρόπο σε όλα, κονιορτοποιώντας την προπαγάνδα της Ν.Δ., αλλά και καυτηριάζοντας τη στάση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο επέλεξε, για άλλη μια φορά, το ρόλο του παρακολουθήματος της Ν.Δ. Ο Πρωθυπουργός σκιαγράφησε τη διαχωριστική γραμμή, στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας, μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, προόδου και συντήρησης, όσων αγωνίζονται για μια Ελλάδα ανοιχτή στο διεθνές περιβάλλον, φιλειρηνική, που επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας, και μάχεται για τις θέσεις της, κι όσων, αντίθετα το μόνο που επιθυμούν είναι μια επιστροφή στο παρελθόν, στην αδράνεια, την φοβικότητα, την απομόνωση, σε όσα μας οδήγησαν στην κρίση.

Και τώρα τι έπεται, κυρία Σβίγκου, αναφορικά με τις σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία;

Μετά την αποστολή Ρηματικής Διακοίνωσης προς τη γείτονα χώρα, η Συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί σε εφαρμογή, και όλα τα κράτη του ΟΗΕ θα λάβουν πρόσκληση να αναγνωρίσουν το κράτος με το νέο του συνταγματικό όνομα, ως Βόρεια Μακεδονία. Μια περίοδος αλυτρωτισμού, σφετερισμού της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ανόδου του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας κλείνει οριστικά, με τον καλύτερο τρόπο, τόσο για τις δυο χώρες, όσο και για τα Βαλκάνια. Η Βόρεια Ελλάδα, και ειδικά η Θεσσαλονίκη, μόνο θετικά θα έχει να περιμένει, από τη στιγμή που η συμφωνία θα συμβάλει στην ανάδειξή της ως οικονομικό, εμπορικό, ενεργειακό αλλά και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για να μη μιλήσουμε για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, όπου θα απελευθερωθεί πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο, υπέρ των πραγματικά κρίσιμων ζητημάτων, εκείνων που αφορούν τον γείτονά μας προς ανατολάς.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία ήταν συμβολική μόνο ή και ουσιαστική; Ήταν επιτυχής;

Παρά τα όσα ανεύθυνα ειπώθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σχολίασε τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, πριν ακόμα γίνει, πρόκειται για μια  επιτυχημένη επίσκεψη. Οφείλουμε να διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, στο υψηλότερο επίπεδο, ιδίως όταν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Είμαστε προσηλωμένοι στον έντιμο και ειλικρινή διάλογο, στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και των Διεθνών Συνθηκών, στην προσπάθεια ενεργητικής πολιτικής, για την επίλυση όλων των προβλημάτων  στην περιοχή μας. Ο Πρωθυπουργός έθεσε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, μίλησε για το Αιγαίο, την κατάσταση στην Κύπρο, το τουρκικό casus belli, αναφέρθηκε στις συνεχείς παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Και, φυσικά, στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όχι ως ένα διμερές θέμα, αλλά ως ένα αίτημα με διεθνή και παγκόσμια σημασία, που αφορά τη θρησκευτική ελευθερία και την ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων. Στην πολιτική, αλλά, ακόμα περισσότερο στη διπλωματία, δεν υπάρχουν «απλώς» συμβολικές κινήσεις. Όλα κάτι δείχνουν, κι όλα έχουν τη σημασία τους. Έχει σημασία, λοιπόν, ακόμα και από μόνη της, η πρώτη, ιστορική επίσκεψη εν ενεργεία έλληνα πρωθυπουργού στην κλειστή Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Από Δευτέρα, μετά δηλαδή και το κλείσιμο του κεφαλαίου με την Βόρεια Μακεδονία, να περιμένουμε την έναρξη πολιτικής εξόρμησης εν όψει των εκλογών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του συμμετέχουν καθημερινά σε εκδηλώσεις, σε όλη τη χώρα, τόσο για την ενημέρωση των πολιτών για το κυβερνητικό έργο, όσο και για την προώθηση των απόψεών του. Οπότε, η επικοινωνία με τον κόσμο, αδιαμεσολάβητα, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, ενόψει και των τριπλών εκλογών, για τους Δήμους, τις Περιφέρειες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επί τη ευκαιρία, ποιο είναι το «νήμα» που συνδέει τους υποψηφίους που το κόμμα σας υποστηρίζει στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε και θεωρεί ότι το πεδίο της αυτοδιοίκησης είναι διακριτό από αυτό της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Σε αντίθεση με άλλους χώρους, εμείς δεν επιλέγουμε υποψηφίους, για να βολέψουμε πολιτευτές, ώστε να απελευθερωθεί χώρος για άλλους, στις βουλευτικές εκλογές, ούτε με κριτήριο την κομματικότητά τους, αλλά με κριτήριο την συμβολή και τους αγώνες τους στις τοπικές κοινωνίες. Ο χώρος της αυτοδιοίκησης απαιτεί συγκλίσεις, συνεργασίες, οσμώσεις, κι όχι δημάρχους ή περιφερειάρχες-αυτοκράτορες. Η θέσπιση της απλής αναλογικής στην Τ.Α., άλλωστε, αυτήν ακριβώς την ανάγκη ήρθε να υπηρετήσει. Στόχος είναι οι ευρύτερες συγκλίσεις και συνεργασίες, στη βάση ενός προγράμματος με προοδευτικό, οικολογικό, αριστερό πρόσημο. Γι' αυτό, άλλωστε, έχει επιτευχθεί, σε πολλές περιπτώσεις, μια συμπαράταξη των αυτοδιοικητικών δυνάμεων στις οποίες συμμετέχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες αυτοδιοικητικές κινήσεις και πρόσωπα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. 

Πριν λίγες ημέρες, το κόμμα της Ν.Δ. ανακοίνωσε την άρση του εμπάργκο στη δημόσια τηλεόραση. Είσθε κοντά σε μια αντίστοιχη απόφαση όσον αφορά το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στο Σκάι;

Πέρα από τις δικαιολογίες που εφηύρε η Ν.Δ. για να επιστρέψει στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, δεν μπορώ παρά να εκλάβω ως θετική τη μεταστροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΕΡΤ δεν είναι μια ιδιωτική επιχείρηση, έχει θεσμικό ρόλο, είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει σφαιρικά όλους τους πολίτες, να προσφέρει βήμα σε όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, να τηρεί τις αρχές της ισηγορίας και της πολυφωνίας, και ελέγχεται γι' αυτό από το ΕΣΡ. Το εμπάργκο της Ν.Δ. ήταν μια θεσμική απρέπεια και, ευτυχώς, έλαβε τέλος. Η περίπτωση του ΣΚΑΙ είναι διαφορετική. Τα στελέχη μας αποσύρθηκαν, γιατί δεν τηρούνταν ούτε καν τα προσχήματα αντικειμενικότητας και εγκυρότητας, το στοιχειώδες πλαίσιο πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου και ανταλλαγής επιχειρημάτων. Το εμπάργκο στον ΣΚΑΙ, διατηρώντας, ταυτόχρονα, αδιατάρακτη, κάθε άλλη σχέση του κόμματος με το δημοσιογραφικό επιτελείο του σταθμού, αποφασίστηκε για λόγους αυτοπροστασίας, και όχι ως μια μορφή «τιμωρίας». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δική μας συλλογική απόφαση για τη σχέση μας με τον ΣΚΑΙ δεν έχει καμία σχέση με τη στάση της Ν.Δ. απέναντι στον οποιοδήποτε σταθμό, και πώς θα μπορούσε άλλωστε να έχει;

Διαβάζουμε ότι Θεσμοί και τράπεζες αντιδρούν στη νέα δέσμη φιλολαϊκών μέτρων της κυβέρνησης για την Α΄ κατοικία και τις 120 δόσεις. Μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματός του ο ΣΥΡΙΖΑ;

Παρά την κινδυνολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρχίσει να υλοποιεί, από τις 21 Αυγούστου, το πρόγραμμά του για την κοινωνική ανόρθωση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη μεταρρύθμιση των θεσμών της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του άδικου υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών, το κοινωνικό μέρισμα, η θέσπιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι μεγάλες τομές στην αυτοδιοίκηση, στο Δημόσιο, η συνταγματική αναθεώρηση -όλα αυτά, είναι πτυχές ενός μεγάλου σχεδίου για την επόμενη μέρα.

Για να απαντήσω, όμως, και στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, δεν βλέπω κάποια αντίδραση, ως προς τα μέτρα αυτά καθεαυτά. Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσουν την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, θα ελαφρύνουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και οι τράπεζες θα βγουν ακόμα πιο ισχυροποιημένες, ώστε να επιτελέσουν τον κομβικό τους ρόλο, να μπορέσουν να δανείζουν την πραγματική οικονομία.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ