2019-02-12 10:45:48
Φωτογραφία για ECDC: Αποτελεσματικό το αντιγριπικό εμβόλιο κατά του Α(Η1Ν1) - Όχι τόσο δραστικό κατά του Α(Η3Ν2)
Η χαμηλότερη ανοσολογική κάλυψη κατά του Α (Η3Ν2) αποδίδεται από τους ειδικούς στην κυκλοφορία πολλαπλών στελεχών του συγκεκριμένου τύπου ιού.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Μικτή είναι η εικόνα από την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου της περιόδου που διανύουμε.

Οι μελέτες δείχνουν πως έχει την τάση να είναι πιο δραστικό κατά του ιού της γρίπης Α (Η1Ν1)pdm09 - ο οποίος επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα - και κατά του ιού τύπου Β.

Δεν φαίνεται, όμως, να λειτουργεί το ίδιο καλά κατά του ιού γρίπης τύπου Α (Η3Ν2), ο οποίος αναμένεται να επικρατήσει τους επόμενους μήνες στη χώρα μας.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC ), έπειτα από την πρώιμη ανάλυση των δεδομένων χρήσης του αντιγριπικού εμβολίου στον Καναδά.

Τα συμπεράσματα από τον Καναδά επιβεβαιώνονται και από ανάλογη μελέτη στο Χονγκ Κονγκ, όπου το εμβόλιο ήταν πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη επιπλοκών από τον Α (Η1Ν1) σε παιδιά.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γενικό συμπέρασμα είναι πως το αντιγριπικό εμβόλιο της περιόδου λειτουργεί καλά κατά των κυκλοφορούντων στελεχών του ιού.

Η χαμηλότερη ανοσολογική κάλυψη κατά του Α (Η3Ν2) αποδίδεται από τους ειδικούς στην κυκλοφορία πολλαπλών στελεχών του συγκεκριμένου τύπου ιού, ορισμένα από τα οποία δεν είναι και τόσο συμβατά με το στέλεχος που περιλαμβάνεται στο εμβόλιο.

Οι διαφορές είναι μεγαλύτερες στα στελέχη του εμβολίου που έχουν καλλιεργηθεί σε αυγά, σε σύγκριση με εκείνα που έχουν καλλιεργηθεί με κυτταρικό τρόπο.

Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων(ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνουν πως στην Ελλάδα έχει επικρατήσει πλήρως ο ιός τύπου Α (Η1Ν1)pdm09.

Στο 85% των σοβαρών κρουσμάτων που έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχει απομονωθεί το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού και μόλις στο 15% ο ιός τύπου Α (Η3Ν2).

Η εκτίμηση των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ότι – προς το τέλος της περιόδου, δηλαδή από τον επόμενο μήνα – ενδέχεται να υπάρξει στη χώρα μας αύξηση των κρουσμάτων με ιό τύπου Α (Η3Ν2).

Ζήτηση

Η ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων είναι φέτος αυξημένη, καθώς έχουν συνταγογραφηθεί ήδη 1,76 εκατομμύριο εμβόλια, έναντι 1,6 εκατομμυρίου την περίοδο 2017 – 2018 και μόλις 1,1 εκατομμυρίου την περίοδο 2016 – 2017.

Στα τέλη της εβδομάδας, αναμένεται να φτάσουν στα ράφια των φαρμακείων άλλα 50.000 εμβόλια, τα οποία παραγγέλθηκαν τις τελευταίες μέρες, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.

Παρότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες μέχρι το εμβόλιο να δώσει κάλυψη στον οργανισμό, οι ειδικοί καλούν και τώρα σε εμβολιασμό, καθώς η περίοδος της γρίπης αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.

Αποτελεσματικό

Όταν οι ιοί της γρίπης που περιλαμβάνει το εμβόλιο είναι παρόμοιοι με τους ιούς που κυκλοφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο, είναι πολύ αποτελεσματικό. Από μελέτες που έχουν γίνει, έχει δειχθεί ότι προστατεύεται από τη νόσο το 70% έως 90% των ατόμων που εμβολιάζονται.

Στους ηλικιωμένους και σε αυτούς που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα, το εμβόλιο συχνά είναι λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους από επιπλοκές.

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, καθώς οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς. Σε κάθε περίοδο γρίπης, κυκλοφορούν στελέχη του ιού που έχουν μικρές διαφορές από αυτά της προηγούμενης περιόδου. Για το λόγο αυτό η σύνθεση του εμβολίου αλλάζει κάθε χρόνο.

Σύνθεση

Ακόμη και στην περίπτωση που η σύνθεση του εμβολίου είναι η ίδια με αυτή της προηγούμενης περιόδου, ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται γιατί η ανοσία που αφήνει το εμβόλιο εξασθενεί μετά από 6 μήνες περίπου, επομένως δεν υπάρχει προστασία εναντίον της γρίπης την επόμενη περίοδο.

Η σύνθεση του εμβολίου είναι μία περίπλοκη διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται πολλοί επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συλλέγει πληροφορίες για τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν κάθε χρόνο, μέσω ειδικού δικτύου εργαστηρίων που έχει δημιουργήσει (πάνω από 110 εργαστήρια σε περισσότερες από 80 χώρες).

Με βάση τις πληροφορίες που συλλέγονται από το δίκτυο, το Φεβρουάριο κάθε χρόνου (για το βόρειο ημισφαίριο) ο ΠΟΥ συστήνει προς τις φαρμακοβιομηχανίες τη σύνθεση του εμβολίου της επόμενης χρονιάς.

Ανοσία

Η μόλυνση από έναν ιό γρίπης μία χρονιά, προσφέρει στο άτομο κάποιου βαθμού ανοσία σε παρόμοια στελέχη του ιού της γρίπης για ένα ή περισσότερα έτη. Ο βαθμός προστασίας εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του κάθε ατόμου.

Νέα, υγιή άτομα, με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύονται σε υψηλότερο βαθμό σε σχέση με άτομα με πιο εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο ιός της γρίπης “αλλάζει” τόσο συχνά που τα αντισώματα που παράγονται έναντι ενός στελέχους γρίπης μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι άλλων στελεχών. Επιπλέον, δεν επικρατεί κάθε χρόνο το ίδιο στέλεχος γρίπης

Στους ενήλικες αρκεί να γίνεται μόνο μία δόση εμβολίου κάθε χρόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι επαναληπτική δόση του εμβολίου γρίπης δεν προσφέρει στην βελτίωση της ανοσίας.

Στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά κατά της γρίπης, πρέπει να γίνονται δύο δόσεις εμβολίου, σε διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα η μία από την άλλη.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ