2012-06-11 08:50:34
Φωτογραφία για ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΩ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Πάγο στις σχέσεις Αθήνας με την ΕΕ, ακόμα και με τα υψηλά κλιμάκια των τεχνοκρατών της Κομισιόν έβαλε η προεκλογική περίοδος που διανύουμε, τη στιγμή που το Βερολίνο ανακατεύει ξανά την τράπουλα των εξελίξεων.

Η επικείμενη επίσημη ένταξη της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης αλλά και μια ίσως «ξαφνική» ανακοίνωση για παρόμοια βοήθεια προς την Ιταλία, έχουν άμεσες και έμμεσες συνέπειες για την χώρα μας την στιγμή που οι πολιτικοί αρχηγοί δεν δείχνουν να κατανοούν την επικινδυνότητα της κατάστασης και αναλώνονται σε αλληλοκατηγορίες.

Ημιεπισήμως οι Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αθήνα έχουν παγώσει γιατί κανείς δεν θέλει να χρεωθεί ότι ανακατεύεται με το εκλογικό αποτέλεσμα. Η αλήθεια όμως είναι άλλη.

Διπλωματικές πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι στην πραγματικότητα οι αξιωματούχοι τηρούν αυτή τη στάση στο πλαίσιο μιας στρατηγικής απομόνωσης του «ελληνικού ιού» όπως χαρακτηριστικά μας ονομάζουν. Βεβαίως έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι η Ευρωζώνη, με οδηγό τη Γερμανία, οχυρώνεται και επιχειρεί υπογείως να εντάξει σε προληπτικούς μηχανισμούς στήριξης τις χώρες που ενδέχεται να παρουσιάσουν πρόβλημα τους επόμενους μήνες. Οι δύο χώρες με τις οποίες υπάρχουν τώρα διαβουλεύσεις είναι η Ιταλία και η Κύπρος.


Μάλιστα, όπως μας ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ, η Λευκωσία έχει ειδοποιηθεί εδώ και εβδομάδες ότι «είναι καλύτερα να προστατεύσει προληπτικά το τραπεζικό της σύστημα καθώς κανείς πλέον δεν είναι σε θέσει να εγγυηθεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Και φαίνεται πως η Λευκωσία έχει πειστεί περί τούτου.

Η συμφωνία του eurogroup με την Ισπανία το Σάββατο, ανέδειξε και μια άλλη πτυχή: Οτι αυτή τη στιγμή, αυτός που κάνει κουμάντο στην ΕΕ είναι το Βερολίνο που έχει ουσιαστικά πάρει τα ηνία των αποφάσεων.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σαφής θέση για την Ελλάδα και το μέλλον της. Είναι όλα υποθέσεις εργασίας και εργαζόμαστε βάσει σεναρίων. Ομως, αυτό που έχω να πω, είναι ότι το Βερολίνο ετοιμάζει και τροφοδοτεί τις άλλες πρωτεύουσες με διάφορες προτάσεις», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι η επιδίωξη της Γερμανίας, που θεωρεί πλέον βέβαιο ότι θα καμφθούν οι γαλλικές αντιδράσεις και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αναλάβει τα ηνία του eurogroup, είναι να τραβήξει το σχοινί στις σχέσεις με την Ελλάδα μετά τις εκλογές.

Σε αυτό περιλαμβάνεται το πάγωμα της δόσης του 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε (παράτυπα) από την δόση του Μαΐου και θα βοηθούσε στην κάλυψη των εσωτερικών αναγκών της χώρας.

Ενώ ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα εκταμιευθεί μέσα στον Ιούνιο, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ούτε στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Λίγες μέρες μετά τις εκλογές δηλαδή. Πριν από λίγες μέρες ο κ. Γιούνκερ φαίνεται πως προσπάθησε να εκμαιεύσει από τους εταίρους μια θετική απάντηση «για ανθρωπιστικούς λόγους», όμως κανείς δεν φάνηκε διατεθειμένος να δείξει αλληλεγγύη.

Από την άλλη βέβαια, σε ερώτηση μας γιατί παρακρατείται παράτυπα το 1 δισ. ευρώ, παράγοντας της Κομισιόν μας ανέφερε ότι από το ελληνικό υπουργείο οικονομικών δεν έχει ασκηθεί καμία πίεση για την εκταμίευση που θα μπορούσε να γίνει «για ανθρωπιστικούς λόγους αφού υπάρχει σαφής έλλειψη φαρμάκων». 

Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε επίσης άγνοια για διάφορες διαρροές που φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία από το περιβάλλον του υπηρεσιακού υπουργού οικονομικών Γιώργου Ζαννιά, για σχέδια άντλησης εσόδων ώστε να καλυφθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Οι διαρροές έκαναν λόγο για αποκρατικοποιήσεις εξπρές και άλλα μέτρα. «Δεν έχει γίνει καμία διεργασία με την τρόικα ούτε έχουμε εκπονήσει ή εγκρίνει οποιοδήποτε σχέδιο», ανέφερε ο αξιωματούχος που απέδωσε τις διαρροές σε πολιτικά παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης.

Οπως είπε, η τρόικα θα έρθει σε επαφή με την Αθήνα όταν θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το Βερολίνο είναι το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κυβέρνηση ούτε αυτή τη φορά και η Ελλάδα να οδηγηθεί σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Σε αυτή την περίπτωση, υπογράμμισε, η Ελλάδα θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, όχι μόνο γιατί δεν θα υπάρξει εκταμίευση δόσης αλλά γιατί θα χάσει το τρένο των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσει η Κομισιόν μέσα στον Ιούλιο για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.

«Ηδη η Πορτογαλία ζήτησε και έλαβε προνόμια. Μετά τους ευνοϊκούς όρους της Ισπανίας και η Ιρλανδία θα μπει στον χορό των απαιτήσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος. Σημειώνεται ότι ήδη στην Ιρλανδία εκφράζονται διαμαρτυρίες για το γεγονός πως η χώρα δεσμεύτηκε με Μνημόνιο για να σώσει τις τράπεζες της, ενώ η Ισπανία όχι.

Ο αρχικός σχεδιασμός αναφέρει ότι η Ελλάδα, βάσει της υψηλότερης του αναμενομένου ύφεσης θα χρειαστεί δύο επιπλέον χρόνια παράτασης στην προσαρμογή του ελλείμματος. Το μεγάλο παζάρι μεταξύ χωρών και Κομισιόν θα κορυφωθεί τον Ιούλιο.

Προς το παρόν, όπως διαφάνηκε και από την τηλεδιάσκεψη του eurogroup του Σαββάτου, η Ελλάδα στόμα έχει και μιλιά δεν έχει Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ