2019-02-23 19:33:54
Για τη συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση, τη Συμφωνία των Πρεσπών, την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής αναπροσαρμογής αλλά και τις επερχόμενες ευρωεκλογές μίλησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Κορίνα Κρέτσου. Η κ. Κρέτσου εξέφρασε την εκτίμησή της στην αφοσίωση που έχει δείξει η η Ελλάδα στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής υπό τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οι σήραγγες στα Τέμπη. Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών η Επίτροπος τόνισε ότι «αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».
Σχετικά με την έξοδο της χώρας μας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής αναπροσαρμογής η κ. Κρέτσου σημειώνει ότι «η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 2% μέσα στο 2018 και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό πάνω από 2% τα επόμενα χρόνια».
Τέλος η Ευρωπαία επίτροπος, στέλνοντας το δικό της μήνυμα για τις επικείμενες ευρωεκλογές, τονίζει: «H πολιτική συνοχής μπορεί να είναι κομμάτι της λύσης. Διότι ο κύριος στόχος μας είναι να μειώσουμε τις ανομοιότητες ανάμεσα στις περιοχές και θέλουμε κάθε περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε πόλη και χωριό να επωφελείται εξίσου σε αυτό το μοναδικό ευρωπαϊκό σχέδιο». «Όταν δουλεύουμε μαζί σαν Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων εθνικών κυβερνήσεων, πόλεων, περιφερειών και κοινωνικών εταίρων - κάνουμε θαύματα, μετατρέπουμε το αδύνατο σε νέες ευκαιρίες».
Κυρία επίτροπε, δηλώσατε υπερήφανη για την παρουσία σας, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου στα Τέμπη. Τι σημαίνει για εσάς η Ελλάδα και πώς είναι η συνεργασία σας με την ελληνική κυβέρνηση;
Εκτιμώ πολύ την εξαιρετική συνεργασία που έχω με τις ελληνικές αρχές. Προσωπικά θα είμαι πάντα έτοιμη να διαθέσω τις υπηρεσίες μου ώστε να υποστηρίξω την Ελλάδα στην καλύτερη χρήση του Ταμείου Συνοχής. Αυτή είναι η 8η επίσκεψή μου στην Ελλάδα και δεν νομίζω ότι έχω επισκεφτεί άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τέτοια συχνότητα, εκτός από τη χώρα μου τη Ρουμανία. Είναι πάντα ευχαρίστησή μου να επισκέπτομαι την όμορφη χώρα σας. Θυμάμαι την αφοσίωση των ελληνικών αρχών, εθνικά, περιφερειακά και τοπικά, όταν ήρθα στην Ελλάδα το 2015, στο ζενίθ της κρίσης, στην όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση των κονδυλίων χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το άμεσο όφελος του ελληνικού λαού.
Εκτιμώ ιδιαίτερα αυτή την αφοσίωση, που βοήθησε τη χώρα σας να επιτύχει σπουδαία πράγματα, όπως τις τιτάνιες εργασίες για τις σήραγγες των Τεμπών, έργα για το οποία ήμουν πολύ περήφανη που εγκαινίασα μαζί με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ελπίζω η χώρα σας να δείξει την ίδια αφοσίωση στα τελευταία στάδια αυτής της προγραμματικής περιόδου και να εφαρμόσει την υπόλοιπη χρηματοδότηση και στην έναρξη της περιόδου 2021-2027. Έχω καλέσει τις ελληνικές αρχές να αρχίσουν ήδη να σκέφτονται τις επόμενες προτεραιότητες για επενδύσεις, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την αύξηση των κονδυλίων με επιπλέον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από την περίοδο 2014-2020.
Ο Υπουργός υποδομών και μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σας χαρακτήρισε «επίτροπο των Βαλκανίων». Πιστεύετε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει νέους δρόμους για τα Βαλκάνια;
Από την αρχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστηρίξει έντονα την ιστορική συμφωνία που υπογράφηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, ύστερα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη από όλες τις πλευρές για να λυθεί μία από τις χρόνιες διαμάχες της περιοχής. Οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα δημοσιονομικής αναπροσαρμογής. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης από τότε;
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 με τη θέση της στην καρδιά της Ευρωζώνης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρως διασφαλισμένη. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι μία απόδειξη για τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός, καθώς επίσης τη δέσμευση της χώρας για μεταρρυθμίσεις και την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της.
Η οικονομική βοήθεια προσφέρθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας με βάση την εφαρμογή μιας συνολικής και πρωτοφανούς δέσμης μεταρρυθμίσεων. Το πακέτο αυτό σχεδιάστηκε για να υιοθετήσει μια συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων και βαθιά ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της Ελλάδας. Έθεσαν τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τα υγιή δημοσιονομικά.
Η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 2% το 2018 και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό πάνω από 2% τα επόμενα χρόνια. Είναι ζωτικής σημασίας οι ελληνικές αρχές να διατηρήσουν την κυριότητα των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσουν τη συνεχή εφαρμογή τους προκειμένου να προστατεύσουν και να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη κατά τα προσεχή έτη.
Από τη θέση σας ως επιτρόπου περιφερειακής πολιτικής, πώς θα μπορούσατε εσείς και γενικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσετε στη μείωση της ανεργίας;
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία, η κατάσταση βελτιώνεται διαρκώς αλλά υπάρχουν πολλά που ακόμα πρέπει να γίνουν. Το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται σταθερά σε πτωτική τάση καθώς από 27,5% το 2013 έφτασε στο 18,5% το Νοέμβριο του 2018. Περισσότερες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν όσο η οικονομία ανακάμπτει κι είναι σημαντικό ότι το συνολικό πλαίσιο παραμένει ευνοϊκό για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί δράσεις για την προώθηση της βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής ύψους 1,75 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Κομισιόν επενδύει στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση στην Ελλάδα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Από αυτό το μερίδιο ένα σημαντικό ποσό διοχετεύεται και απευθείας στην επέκταση και αναβάθμιση της μαθητείας και στην υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στην τεχνική εκπαίδευση.
Πολλές δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς μιλάμε, και ήδη από το τέλος του 2018, πάνω από 150.000 άνεργοι έχουν επωφεληθεί από δράσεις που υποστηρίχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων. Ωστόσο η καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας δεν είναι μία ερώτηση που σχετίζεται αποκλειστικά με τη διαθεσιμότητα των κονδυλίων. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να εφαρμόσει πολιτικές που στοχεύουν άμεσα στη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης και στην προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, προκειμένου να αξιοποιήσει την πρόοδο που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής.
Από την άποψη αυτή, η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Επιτροπής, συνεχίζει τη διαδικασία εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΟΑΕΔ), δημιουργώντας νέα εργαλεία και δομές για τη βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών που παρέχονται τόσο στους αναζητούντες εργασία όσο και στους εργοδότες, προσφέροντας μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση και διευκόλυνση της αντιστοίχησης θέσεων εργασίας και των ευκαιριών ενεργοποίησης. Εκτός από την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης οι ελληνικές αρχές αναδιαμορφώνουν επίσης το ευρύτερο σύστημα ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας με την υποστήριξη της Επιτροπής.
Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το σπουδαιότερο επίτευγμά σας κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής;
Πρώτα από όλα επιτρέψτε μου να πω ότι είμαι περήφανη που κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κομισιόν, λάβαμε μέτρα ειδικά για την Ελλάδα, για να βοηθήσουμε τη χώρα σας να χρησιμοποιήσει πλήρως τα κονδύλια της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 και να ξεκινήσει γρήγορα την περίοδο 2014-2020. Η ισχυρή υποστήριξη της Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013, όταν εγκρίναμε την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης σε 100% με αναδρομική ισχύ, έκανε πραγματικά τη διαφορά και η Ελλάδα κατάφερε να μεγιστοποιήσει τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Επίσης για την περίοδο 2014-2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχτηκε να αναλάβει την ετήσια καταβολή πρόσθετης προχρηματοδότησης ύψους 3,5% των συνολικών ευρωπαϊκών κονδυλίων για το 2015 και το 2016, για περαιτέρω υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας. Σε μια περίοδο εκτεταμένης χρηματοπιστωτικής ρευστότητας, χάρη στην απόφαση αυτή, ο ελληνικός προϋπολογισμός απαλλάχθηκε από την καταβολή 1,6 δισ. ευρώ ως εθνικό ποσοστό συγχρηματοδότησης για τις επενδύσεις της Ε.Ε.
Τις τελευταίες δεκαετίες η Ευρώπη έχει κάνει πολλά για την Ελλάδα. Πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί από το 1981 στην όμορφη χώρα σας μέσω περιφερειακών ταμείων και ταμείων συνοχής για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν καινούριες δουλειές ή να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις , να ανακαινιστούν σχολεία και νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα ή να υποστηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να αναπτυχθούν και να προσλάβουν προσωπικό.
Γενικότερα, μετά από 4,5 χρόνια που συμμετέχω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είμαι περήφανη για μια σειρά επιτευγμάτων που κατάφερα σαν επίτροπος Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής. Για παράδειγμα μία από τις πρώτες αποφάσεις που πήρα ως επίτροπος ήταν η δημιουργία ειδικής ομάδας για την καλύτερη υλοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (Task Force for Better Implementation). Ο κύριος στόχος ήταν η γρήγορη και καλή χρήση των υπόλοιπων κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής από την προγραμματική περίοδο 2007-2013, τα οποία διαφορετικά θα μπορούσαν να έχουν χαθεί και να μην έχουν εξυπηρετήσει το σκοπό τους, δηλαδή την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Χάρη στις προσπάθειες αυτής της ειδικής ομάδας, πετύχαμε να βοηθήσουμε 8 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία) να αποφύγουν την απώλεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων που τους χορηγούνται, χρήματα που χρησιμοποιούνται για επενδύσεις και έχουν σημαντικές επιδράσεις στην βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων.
Είμαι επίσης περήφανη για ό,τι έχουμε καταφέρει μέσω της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Απλούστευση (High Level Group on Simplification) που δημιούργησα μεταξύ Ιουλίου του 2015 και Νοεμβρίου 2017. Έτσι δημιουργήσαμε λύσεις για την απλοποίηση των κανόνων πρόσβασης στα κονδύλια της Ε.Ε., διατηρώντας παράλληλα υψηλά πρότυπα όσον αφορά την ορθή διαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε. Αυτό συνέβαλε επίσης στην πρόταση για μια καλύτερη πολιτική συνοχής κατά την προσεχή δημοσιονομική περίοδο της Ε.Ε. που αρχίζει το 2021. Μεταξύ των αποτελεσμάτων αυτής της ομάδας, η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει κάποια ευνοϊκότερη μεταχείριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία, και η νομοθετική πρόταση της Κομισιόν για μετά το 2020 είναι 50% συντομότερη από την παρούσα νομοθεσία.
Τρίτον, θα ήθελα να αναφερθώ στις πρωτοβουλίες για τις περιφέρειες που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη και τις πρωτοβουλίες μετάβασης ανθρακοφόρων περιοχών καθώς υπήρχε η ανάγκη να υλοποιηθούν προσαρμοσμένες προσεγγίσεις για τη βιομηχανική μετάβαση και τον οικονομικό εκσυγχρονισμό, έτσι ώστε όλες οι περιφέρειες της Ε.Ε. να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
Για να γίνω πιο σαφής, με την πρωτοβουλία για τις περιφέρειες που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη, βοηθάμε τις περιοχές με χαμηλά εισοδήματα να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην ανάπτυξη που σχετίζονται με το μακροοικονομικό πλαίσιο, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την διακυβέρνηση και τις επενδύσεις όπως επίσης και τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας έχουμε τέσσερις πιλοτικές περιοχές, δύο στην Πολωνία και δύο στη Ρουμανία, με σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές εκεί.
Έπειτα με την πρωτοβουλία μετάβασης ανθρακοφόρων περιοχών στοχεύουμε σε επτά χώρες: Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ισπανία, χώρες όπου ο άνθρακας παραμένει η κύρια πηγή ενέργειας και απασχόλησης. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, θέλουμε να τις υποστηρίξουμε στην μεταβολή στη σύγχρονη και καθαρότερη ενεργειακή απόδοση και να αναπτύξουν μαζί με τις τοπικές και τις εθνικές αρχές ρεαλιστικές λύσεις ώστε να υποστηριχθεί η διαρθρωτική διαδικασία μετασχηματισμού με ευελιξία. Για παράδειγμα, συμφωνήσαμε με τις τσεχικές αρχές να ανακατανείμουμε συγκεκριμένα 232 εκατ. Ευρώ στις περιφέρειες άνθρακα που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο.
Κυρία Κρέτσου, οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν. Ποιο δίλημμα θεωρείτε ότι αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα δεδομένου ότι οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού έχουν αυξηθεί και αποκτούν όλο και περισσότερους υποστηρικτές;
Οι ευρωεκλογές θα έπρεπε να σχετίζονται με το ευρωπαϊκό σχέδιο, τις αξίες του, τα επιτεύγματά του και τις πολιτικές του. Η πολιτική συνοχής, μια από τις θεμελιώδεις πολιτικές της Ε.Ε., χρηματοδοτώντας εκατοντάδες χιλιάδες προγράμματα σε όλη την Ευρώπη, εξασφαλίζει ότι κάθε περιφέρεια, πόλη και χωριό σε όλη την Ευρώπη μπορεί να βιώσει και να επωφεληθεί από το ευρωπαϊκό έργο.
Επιπλέον, η δύναμη της ευρωπαϊκής πολιτικής πηγάζει ακριβώς από την ισχυρή και άμεση σχέση που δημιουργούμε με όλες τις ευρωπαϊκές περιοχές και πόλεις, σε όλα τα επίπεδα, τοπικό, περιφερειακό και εθνικό. Ακόμη, αυτή η σχέση είναι αρκετά σημαντική σε μια στιγμή που ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός αμφισβητούν τη θετική επίδραση των ευρωπαϊκών πολιτικών στους πολίτες μας. Για παράδειγμα, με βάση τα συμπεράσματα πρόσφατων μελετών, γνωρίζουμε ότι η «αντιευρωπαϊκή» ψήφος οφείλεται κυρίως σε έναν συνδυασμό μακροχρόνιας οικονομικής και βιομηχανικής παρακμής και έλλειψης ευκαιριών απασχόλησης. Υπάρχουν περιοχές όπου υπάρχει η αίσθηση ότι έχουν μείνει πίσω.
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πιστεύω ότι η πολιτική συνοχής μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της λύσης. Διότι ο κύριος στόχος μας είναι να μειώσουμε τις ανομοιότητες ανάμεσα στις περιοχές και θέλουμε κάθε περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε πόλη και χωριό να επωφελείται εξίσου σε αυτό το μοναδικό ευρωπαϊκό σχέδιο. Επίσης θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν πίσω.
Αν αναφερθούμε στη χώρα σας, έχουμε σταθερές αποδείξεις από όλη την Ελλάδα, με τα χιλιάδες χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση: Νοσοκομεία, Σχολεία, Γραμμές του Μετρό, υποδομές για το νερό ή για το διαδίκτυο, έργα που διακρίνονται παντού στην Ελλάδα ως σαφής απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Έχω στο μυαλό μου το Αεροδρόμιο της Αθήνας και το Μετρό, το σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία και τις συμβάσεις παραχωρήσεων για τους αυτοκινητόδρομους. Ή για την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας έχω στο μυαλό μου το καινούριο λιμάνι της Πάτρας, την Ιόνια και Ολυμπία Οδό ή τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου. Όλες αυτές οι ευρωπαϊκές επενδύσεις προσφέρουν οικονομικές ευκαιρίες και βελτιώνουν επίσης τη συνδεσιμότητα. Έτσι, πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι όταν δουλεύουμε όλοι μαζί, πετυχαίνουμε.
Η αλήθεια είναι ότι όταν δουλεύουμε μαζί ως Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων εθνικών κυβερνήσεων, πόλεων, περιφερειών και κοινωνικών εταίρων, κάνουμε θαύματα και μετατρέπουμε το αδιανόητο σε νέες ευκαιρίες. Αυτό συμβαίνει όταν η πολιτική συνοχής δείχνει την Ευρώπη στα καλύτερά της! Είναι η Ευρώπη που συνδυάζει τις επενδύσεις με προσοχή.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο για όλους εμάς που γνωρίζουμε με ποιο τρόπο αυτή η πολιτική κάνει πραγματικά τη διαφορά στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, να μιλήσουμε για τα οφέλη της πολιτικής συνοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα. Είναι σημαντικό, αν όχι κρίσιμο, να είναι καλά ενημερωμένοι οι πολίτες όταν πρόκειται να βγουν και να ψηφίσουν.
ΑΜΠΕ
«The New Daily Mail»
TheNewDailyMail
Σχετικά με την έξοδο της χώρας μας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής αναπροσαρμογής η κ. Κρέτσου σημειώνει ότι «η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 2% μέσα στο 2018 και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό πάνω από 2% τα επόμενα χρόνια».
Τέλος η Ευρωπαία επίτροπος, στέλνοντας το δικό της μήνυμα για τις επικείμενες ευρωεκλογές, τονίζει: «H πολιτική συνοχής μπορεί να είναι κομμάτι της λύσης. Διότι ο κύριος στόχος μας είναι να μειώσουμε τις ανομοιότητες ανάμεσα στις περιοχές και θέλουμε κάθε περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε πόλη και χωριό να επωφελείται εξίσου σε αυτό το μοναδικό ευρωπαϊκό σχέδιο». «Όταν δουλεύουμε μαζί σαν Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων εθνικών κυβερνήσεων, πόλεων, περιφερειών και κοινωνικών εταίρων - κάνουμε θαύματα, μετατρέπουμε το αδύνατο σε νέες ευκαιρίες».
Κυρία επίτροπε, δηλώσατε υπερήφανη για την παρουσία σας, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου στα Τέμπη. Τι σημαίνει για εσάς η Ελλάδα και πώς είναι η συνεργασία σας με την ελληνική κυβέρνηση;
Εκτιμώ πολύ την εξαιρετική συνεργασία που έχω με τις ελληνικές αρχές. Προσωπικά θα είμαι πάντα έτοιμη να διαθέσω τις υπηρεσίες μου ώστε να υποστηρίξω την Ελλάδα στην καλύτερη χρήση του Ταμείου Συνοχής. Αυτή είναι η 8η επίσκεψή μου στην Ελλάδα και δεν νομίζω ότι έχω επισκεφτεί άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τέτοια συχνότητα, εκτός από τη χώρα μου τη Ρουμανία. Είναι πάντα ευχαρίστησή μου να επισκέπτομαι την όμορφη χώρα σας. Θυμάμαι την αφοσίωση των ελληνικών αρχών, εθνικά, περιφερειακά και τοπικά, όταν ήρθα στην Ελλάδα το 2015, στο ζενίθ της κρίσης, στην όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση των κονδυλίων χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το άμεσο όφελος του ελληνικού λαού.
Εκτιμώ ιδιαίτερα αυτή την αφοσίωση, που βοήθησε τη χώρα σας να επιτύχει σπουδαία πράγματα, όπως τις τιτάνιες εργασίες για τις σήραγγες των Τεμπών, έργα για το οποία ήμουν πολύ περήφανη που εγκαινίασα μαζί με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ελπίζω η χώρα σας να δείξει την ίδια αφοσίωση στα τελευταία στάδια αυτής της προγραμματικής περιόδου και να εφαρμόσει την υπόλοιπη χρηματοδότηση και στην έναρξη της περιόδου 2021-2027. Έχω καλέσει τις ελληνικές αρχές να αρχίσουν ήδη να σκέφτονται τις επόμενες προτεραιότητες για επενδύσεις, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την αύξηση των κονδυλίων με επιπλέον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από την περίοδο 2014-2020.
Ο Υπουργός υποδομών και μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σας χαρακτήρισε «επίτροπο των Βαλκανίων». Πιστεύετε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει νέους δρόμους για τα Βαλκάνια;
Από την αρχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστηρίξει έντονα την ιστορική συμφωνία που υπογράφηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, ύστερα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη από όλες τις πλευρές για να λυθεί μία από τις χρόνιες διαμάχες της περιοχής. Οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα δημοσιονομικής αναπροσαρμογής. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης από τότε;
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 με τη θέση της στην καρδιά της Ευρωζώνης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρως διασφαλισμένη. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι μία απόδειξη για τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός, καθώς επίσης τη δέσμευση της χώρας για μεταρρυθμίσεις και την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της.
Η οικονομική βοήθεια προσφέρθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας με βάση την εφαρμογή μιας συνολικής και πρωτοφανούς δέσμης μεταρρυθμίσεων. Το πακέτο αυτό σχεδιάστηκε για να υιοθετήσει μια συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων και βαθιά ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της Ελλάδας. Έθεσαν τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τα υγιή δημοσιονομικά.
Η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 2% το 2018 και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό πάνω από 2% τα επόμενα χρόνια. Είναι ζωτικής σημασίας οι ελληνικές αρχές να διατηρήσουν την κυριότητα των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσουν τη συνεχή εφαρμογή τους προκειμένου να προστατεύσουν και να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη κατά τα προσεχή έτη.
Από τη θέση σας ως επιτρόπου περιφερειακής πολιτικής, πώς θα μπορούσατε εσείς και γενικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσετε στη μείωση της ανεργίας;
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία, η κατάσταση βελτιώνεται διαρκώς αλλά υπάρχουν πολλά που ακόμα πρέπει να γίνουν. Το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται σταθερά σε πτωτική τάση καθώς από 27,5% το 2013 έφτασε στο 18,5% το Νοέμβριο του 2018. Περισσότερες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν όσο η οικονομία ανακάμπτει κι είναι σημαντικό ότι το συνολικό πλαίσιο παραμένει ευνοϊκό για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί δράσεις για την προώθηση της βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής ύψους 1,75 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Κομισιόν επενδύει στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση στην Ελλάδα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Από αυτό το μερίδιο ένα σημαντικό ποσό διοχετεύεται και απευθείας στην επέκταση και αναβάθμιση της μαθητείας και στην υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στην τεχνική εκπαίδευση.
Πολλές δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς μιλάμε, και ήδη από το τέλος του 2018, πάνω από 150.000 άνεργοι έχουν επωφεληθεί από δράσεις που υποστηρίχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων. Ωστόσο η καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας δεν είναι μία ερώτηση που σχετίζεται αποκλειστικά με τη διαθεσιμότητα των κονδυλίων. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να εφαρμόσει πολιτικές που στοχεύουν άμεσα στη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης και στην προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, προκειμένου να αξιοποιήσει την πρόοδο που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής.
Από την άποψη αυτή, η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Επιτροπής, συνεχίζει τη διαδικασία εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΟΑΕΔ), δημιουργώντας νέα εργαλεία και δομές για τη βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών που παρέχονται τόσο στους αναζητούντες εργασία όσο και στους εργοδότες, προσφέροντας μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση και διευκόλυνση της αντιστοίχησης θέσεων εργασίας και των ευκαιριών ενεργοποίησης. Εκτός από την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης οι ελληνικές αρχές αναδιαμορφώνουν επίσης το ευρύτερο σύστημα ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας με την υποστήριξη της Επιτροπής.
Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το σπουδαιότερο επίτευγμά σας κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής;
Πρώτα από όλα επιτρέψτε μου να πω ότι είμαι περήφανη που κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κομισιόν, λάβαμε μέτρα ειδικά για την Ελλάδα, για να βοηθήσουμε τη χώρα σας να χρησιμοποιήσει πλήρως τα κονδύλια της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 και να ξεκινήσει γρήγορα την περίοδο 2014-2020. Η ισχυρή υποστήριξη της Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013, όταν εγκρίναμε την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης σε 100% με αναδρομική ισχύ, έκανε πραγματικά τη διαφορά και η Ελλάδα κατάφερε να μεγιστοποιήσει τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Επίσης για την περίοδο 2014-2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχτηκε να αναλάβει την ετήσια καταβολή πρόσθετης προχρηματοδότησης ύψους 3,5% των συνολικών ευρωπαϊκών κονδυλίων για το 2015 και το 2016, για περαιτέρω υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας. Σε μια περίοδο εκτεταμένης χρηματοπιστωτικής ρευστότητας, χάρη στην απόφαση αυτή, ο ελληνικός προϋπολογισμός απαλλάχθηκε από την καταβολή 1,6 δισ. ευρώ ως εθνικό ποσοστό συγχρηματοδότησης για τις επενδύσεις της Ε.Ε.
Τις τελευταίες δεκαετίες η Ευρώπη έχει κάνει πολλά για την Ελλάδα. Πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί από το 1981 στην όμορφη χώρα σας μέσω περιφερειακών ταμείων και ταμείων συνοχής για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν καινούριες δουλειές ή να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις , να ανακαινιστούν σχολεία και νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα ή να υποστηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να αναπτυχθούν και να προσλάβουν προσωπικό.
Γενικότερα, μετά από 4,5 χρόνια που συμμετέχω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είμαι περήφανη για μια σειρά επιτευγμάτων που κατάφερα σαν επίτροπος Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής. Για παράδειγμα μία από τις πρώτες αποφάσεις που πήρα ως επίτροπος ήταν η δημιουργία ειδικής ομάδας για την καλύτερη υλοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (Task Force for Better Implementation). Ο κύριος στόχος ήταν η γρήγορη και καλή χρήση των υπόλοιπων κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής από την προγραμματική περίοδο 2007-2013, τα οποία διαφορετικά θα μπορούσαν να έχουν χαθεί και να μην έχουν εξυπηρετήσει το σκοπό τους, δηλαδή την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Χάρη στις προσπάθειες αυτής της ειδικής ομάδας, πετύχαμε να βοηθήσουμε 8 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία) να αποφύγουν την απώλεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων που τους χορηγούνται, χρήματα που χρησιμοποιούνται για επενδύσεις και έχουν σημαντικές επιδράσεις στην βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων.
Είμαι επίσης περήφανη για ό,τι έχουμε καταφέρει μέσω της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Απλούστευση (High Level Group on Simplification) που δημιούργησα μεταξύ Ιουλίου του 2015 και Νοεμβρίου 2017. Έτσι δημιουργήσαμε λύσεις για την απλοποίηση των κανόνων πρόσβασης στα κονδύλια της Ε.Ε., διατηρώντας παράλληλα υψηλά πρότυπα όσον αφορά την ορθή διαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε. Αυτό συνέβαλε επίσης στην πρόταση για μια καλύτερη πολιτική συνοχής κατά την προσεχή δημοσιονομική περίοδο της Ε.Ε. που αρχίζει το 2021. Μεταξύ των αποτελεσμάτων αυτής της ομάδας, η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει κάποια ευνοϊκότερη μεταχείριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία, και η νομοθετική πρόταση της Κομισιόν για μετά το 2020 είναι 50% συντομότερη από την παρούσα νομοθεσία.
Τρίτον, θα ήθελα να αναφερθώ στις πρωτοβουλίες για τις περιφέρειες που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη και τις πρωτοβουλίες μετάβασης ανθρακοφόρων περιοχών καθώς υπήρχε η ανάγκη να υλοποιηθούν προσαρμοσμένες προσεγγίσεις για τη βιομηχανική μετάβαση και τον οικονομικό εκσυγχρονισμό, έτσι ώστε όλες οι περιφέρειες της Ε.Ε. να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
Για να γίνω πιο σαφής, με την πρωτοβουλία για τις περιφέρειες που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη, βοηθάμε τις περιοχές με χαμηλά εισοδήματα να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην ανάπτυξη που σχετίζονται με το μακροοικονομικό πλαίσιο, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την διακυβέρνηση και τις επενδύσεις όπως επίσης και τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας έχουμε τέσσερις πιλοτικές περιοχές, δύο στην Πολωνία και δύο στη Ρουμανία, με σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές εκεί.
Έπειτα με την πρωτοβουλία μετάβασης ανθρακοφόρων περιοχών στοχεύουμε σε επτά χώρες: Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ισπανία, χώρες όπου ο άνθρακας παραμένει η κύρια πηγή ενέργειας και απασχόλησης. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, θέλουμε να τις υποστηρίξουμε στην μεταβολή στη σύγχρονη και καθαρότερη ενεργειακή απόδοση και να αναπτύξουν μαζί με τις τοπικές και τις εθνικές αρχές ρεαλιστικές λύσεις ώστε να υποστηριχθεί η διαρθρωτική διαδικασία μετασχηματισμού με ευελιξία. Για παράδειγμα, συμφωνήσαμε με τις τσεχικές αρχές να ανακατανείμουμε συγκεκριμένα 232 εκατ. Ευρώ στις περιφέρειες άνθρακα που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο.
Κυρία Κρέτσου, οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν. Ποιο δίλημμα θεωρείτε ότι αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα δεδομένου ότι οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού έχουν αυξηθεί και αποκτούν όλο και περισσότερους υποστηρικτές;
Οι ευρωεκλογές θα έπρεπε να σχετίζονται με το ευρωπαϊκό σχέδιο, τις αξίες του, τα επιτεύγματά του και τις πολιτικές του. Η πολιτική συνοχής, μια από τις θεμελιώδεις πολιτικές της Ε.Ε., χρηματοδοτώντας εκατοντάδες χιλιάδες προγράμματα σε όλη την Ευρώπη, εξασφαλίζει ότι κάθε περιφέρεια, πόλη και χωριό σε όλη την Ευρώπη μπορεί να βιώσει και να επωφεληθεί από το ευρωπαϊκό έργο.
Επιπλέον, η δύναμη της ευρωπαϊκής πολιτικής πηγάζει ακριβώς από την ισχυρή και άμεση σχέση που δημιουργούμε με όλες τις ευρωπαϊκές περιοχές και πόλεις, σε όλα τα επίπεδα, τοπικό, περιφερειακό και εθνικό. Ακόμη, αυτή η σχέση είναι αρκετά σημαντική σε μια στιγμή που ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός αμφισβητούν τη θετική επίδραση των ευρωπαϊκών πολιτικών στους πολίτες μας. Για παράδειγμα, με βάση τα συμπεράσματα πρόσφατων μελετών, γνωρίζουμε ότι η «αντιευρωπαϊκή» ψήφος οφείλεται κυρίως σε έναν συνδυασμό μακροχρόνιας οικονομικής και βιομηχανικής παρακμής και έλλειψης ευκαιριών απασχόλησης. Υπάρχουν περιοχές όπου υπάρχει η αίσθηση ότι έχουν μείνει πίσω.
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πιστεύω ότι η πολιτική συνοχής μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της λύσης. Διότι ο κύριος στόχος μας είναι να μειώσουμε τις ανομοιότητες ανάμεσα στις περιοχές και θέλουμε κάθε περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε πόλη και χωριό να επωφελείται εξίσου σε αυτό το μοναδικό ευρωπαϊκό σχέδιο. Επίσης θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν πίσω.
Αν αναφερθούμε στη χώρα σας, έχουμε σταθερές αποδείξεις από όλη την Ελλάδα, με τα χιλιάδες χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση: Νοσοκομεία, Σχολεία, Γραμμές του Μετρό, υποδομές για το νερό ή για το διαδίκτυο, έργα που διακρίνονται παντού στην Ελλάδα ως σαφής απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Έχω στο μυαλό μου το Αεροδρόμιο της Αθήνας και το Μετρό, το σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία και τις συμβάσεις παραχωρήσεων για τους αυτοκινητόδρομους. Ή για την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας έχω στο μυαλό μου το καινούριο λιμάνι της Πάτρας, την Ιόνια και Ολυμπία Οδό ή τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου. Όλες αυτές οι ευρωπαϊκές επενδύσεις προσφέρουν οικονομικές ευκαιρίες και βελτιώνουν επίσης τη συνδεσιμότητα. Έτσι, πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι όταν δουλεύουμε όλοι μαζί, πετυχαίνουμε.
Η αλήθεια είναι ότι όταν δουλεύουμε μαζί ως Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων εθνικών κυβερνήσεων, πόλεων, περιφερειών και κοινωνικών εταίρων, κάνουμε θαύματα και μετατρέπουμε το αδιανόητο σε νέες ευκαιρίες. Αυτό συμβαίνει όταν η πολιτική συνοχής δείχνει την Ευρώπη στα καλύτερά της! Είναι η Ευρώπη που συνδυάζει τις επενδύσεις με προσοχή.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο για όλους εμάς που γνωρίζουμε με ποιο τρόπο αυτή η πολιτική κάνει πραγματικά τη διαφορά στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, να μιλήσουμε για τα οφέλη της πολιτικής συνοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα. Είναι σημαντικό, αν όχι κρίσιμο, να είναι καλά ενημερωμένοι οι πολίτες όταν πρόκειται να βγουν και να ψηφίσουν.
ΑΜΠΕ
«The New Daily Mail»
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ