2019-03-01 12:00:11
Φωτογραφία για Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, Ο ΥΠΕΡΓΗΡΟΣ ΝΤΟΝ, ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΛΕΚΤΟΥ…
"Προτού μάθεις να διατάζεις,

πρέπει να μάθεις να υπακούς"

Μαφιόζικη συμβουλή

"Ο ντον Ραφαέλε Παλίτσολο δεχόταν κόσμο τα πρωινά, στο Παλάτσο Βιλαρόζα, το σπίτι του στο Παλέρμο στην οδό Ρουτζέρο Σέτιμο. Οι επισκέπτες τού πρόσφεραν λουλούδια και άλλα δώρα, ενώ εκείνος καθόταν στο κρεβάτι έχοντας μια κουβέρτα τυλιγμένη γύρω από τους ώμους του. Ορισμένοι ζητούσαν εργασία στο δήμο, άλλοι ήταν δικαστικοί ή αξιωματικοί της αστυνομίας, οι οποίοι ήθελαν να εξασφαλίσουν μετάθεση, προαγωγή ή αύξηση μισθού, κάποιοι χρειάζονταν άδεια οπλοφορίας ή προστασία από τις παρενοχλήσεις της αστυνομίας στις «δουλειές» τους, τον επισκέπτονταν ακόμη και φοιτητές ή μαθητές που ήθελαν να βελτιώσουν τους βαθμούς τους.„

Ο κομμουνιστής ηγέτης Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός εδώ και τέσσερα χρόνια, έφτασε στην οικεία του Ά-ντον-ι Λιβάνη του υπέργηρου πρώην στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου λίγο μετά τις δέκα το βράδυ, κρατώντας ένα κουτί γλυκά και χωρίς τη συνοδεία της συζύγου του, για να τιμήσει την ονομαστική εορτή του 94χρονου ιστορικού στελέχους του Πασοκ.


Ο Τσίπρας ευχήθηκε στον ντον Λιβάνη φιλώντας το χέρι του, να είναι γερός και δυνατός, πάντα χρήσιμος με τις συμβουλές του προς τους νεότερους, πολιτικούς και μη, άλλωστε ο Ηλίας Λιβάνης, γιος του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, είχε κατέλθει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως την αναμενόμενη επιτυχία. Κάθε εμπόδιο, όμως, είναι για καλό, όπως φέρεται να σχολίασε ο πολύπειρος Ντον.

Ο κομμουνιστής ηγέτης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συναντήσει και την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά.

 

“Ο Ντον Ραφαέλε ήταν προσήνης, φιλικός με όλους, διόλου υπερόπτης, τους άκουγε υπομονετικά και αδιακρίτως, κουβέντιαζε μαζί τους, ενδιαφερόταν για την υγεία την δική τους και των συγγενών τους και βέβαια πρόσφερε συμπαράσταση και υποσχόταν κάθε βοήθεια. Δεν σταματούσε να τους ακούει ακόμα και όταν πλενόταν ή φρόντιζε το στριφτό του μουστάκι και φορούσε το μακρύ, στενό, σταυροκουμπτωτό σακάκι του που οι Ιταλοί αποκαλούν ρεντινγκότα.„

Ανάμεσα στους συνολικά 500 καλεσμένους, που έδωσαν τα σέβη τους στον ντον Λιβάνη διακρίνονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα Γ. Δραγασάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, που συζητούσε με τον Κώστα Λαλιώτη, αλλά και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών Παύλος Γερουλάνος, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, που συνομίλησε με πολλούς από τους πρώην ομόσταβλους του στο Πασοκ, ενώ δυο υπουργοί γένους θηλυκού, πρώην και νυν, η Βάσω Παπανδρέου και η υπουργός δημόσιας τάξης Όλγα Γεροβασίλη είχαν θερμή συζήτηση για ώρα.

 

Παρόντες ήταν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αλλά και η πρώην συνεργάτιδα του πρωθυπουργού, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, ενώ δεν έλειψαν η νυν Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου με τον σύντροφό της, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, αλλά και ο υπουργός ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, αλλά και πλήθος παλαιών υπουργών του Πασοκ, όπως ο Σήφης Βαλυράκης, ο Θανάσης Τσούρας, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Κατσιφάρας αλλά και ο Κουρουμπλής. Έλαμψαν δε με την παρουσία τους δύο από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και ο Γ. Μπόμπολας, καθώς και άλλοι που κινούνται στο χώρο της πολιτικής και των επιχειρήσεων. Εντύπωση έκανε (;) ότι δεν υπήρχε κανένας προσκεκλημένος από την ομάδα των «53» του Συριζα.

“Τα απογεύματα ο ντον Παλιτσόλο φρόντιζε τα συμφέροντά του και μοίραζε χάρες. Ο ίδιος ήταν ιδιοκτήτης γης και κάτοχος μισθωτηρίων, σύμβουλος της τοπικής και της περιφερειακής κυβέρνησης και βέβαια μέλος των διοικήσεων φιλανθρωπικών και τραπεζικών ιδρυμάτων. Άοκνος καθώς ήταν διαχειριζόταν επίσης το ασφαλιστικό ταμείο του εμπορικού ναυτικού και ήταν πρόεδρος του ασύλου ψυχασθενών. Ως μέλος του κοινοβουλίου πιστός και αφοσιωμένος υποστηρικτής όποιας κυβέρνησης βρισκόταν στην εξουσία.

 

Ο μεγάλος σύμμαχος του ντον Ραφαέλε ήταν ο κατακερματισμός του ιταλικού πολιτικού συστήματος. Για μεγάλο διάστημα, στην ιταλική ιστορία υπήρξαν ελάχιστες καθαρές διαχωριστικές γραμμές μέσα στο ασταθές μωσαϊκό από κλίκες και ομάδες συμφερόντων. Αυτό ίσχυε εξ ολοκλήρου για το κράτος, για τα δημοτικά συμβούλια των επαρχιακών πόλεων, καθώς και τις εθνοσυνελεύσεις. Εν μέσω αυτού του κατακερματισμού, στρατηγικά τοποθετημένες μειοψηφίες απέκτησαν τη δυνατότητα άσκησης επιρροής. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η μαφία και οι πολιτικοί της αποτέλεσαν μία από αυτές.„

Το χρίσμα, λοιπόν, έχει δοθεί εδώ και καιρό, τα σέβη όμως του «νεοσύλλεκτου», που υποκλίνεται στο «παλιό σύστημα» με κάθε ευκαιρία, θα προσφέρονται ξανά και ξανά.

Ενίοτε θα τα δίνει δημοσίως γονατιστός  

Λ.

 
Πηγή
olalathos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ