Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2025|3:45:04
2019-03-02 15:19:47
Φωτογραφία για Hoax το «Momo Challenge»; Τι λένε οι ειδικοί για το μακάβριο παιχνίδι που σκόρπιζει τρόμο στο διαδίκτυο
Βρετανοί ειδικοί για την ασφάλεια στο διαδίκτυο επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για θανάτους από το παιχνίδι - Πώς ένα... ανέκδοτο πυροδότησε τη διάδοση του «Momo Challenge»

Έπειτα από έναν καταιγισμό τρομακτικών ιστοριών, πολλά σχολεία προειδοποίησαν τους γονείς για το θανατηφόρο παιχνίδι «Momo challenge».  Όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μάλλον η όλη ιστορία είναι μία κακόγουστη φάρσα.

Η τρομακτική κούκλα Momo με τα τεράστια μάτια προσεγγίζει ανηλίκους μέσω WhatsApp και τους στέλνουν φωτογραφίες με συχνά βίαιο περιεχόμενο, τις οποίες συνοδεύουν από επικίνδυνες προκλήσεις, ζητώντας από τα παιδιά να τις υλοποιήσουν με κίνδυνο τη ζωή τους. Όμως, οργανώσεις επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν αναφορές για κάποιον που να έχει λάβει τέτοια μηνύματα ή να έχουν πάθει κακό κάποια παιδιά ως αποτέλεσμα αυτού.

Τα τελευταία 24ωρα νέες ιστορίες σχετικά με το Momo challenge προσέλκυσαν χιλιάδες shares στο Facebook, ειδικότερα έπειτα από ισχυρισμούς ότι εμφανιζόταν η Momo σε ένα βίντεο με την Peppa το Γουρουνάκι.


Παρόλα αυτά οι Σαμαρίτες και το NSPCC, ένας βρετανικός οργανισμός για την προστασία των παιδιών, υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Momo challenge είναι επιβλαβές, αναφέροντας παράλληλα πως η υστερία με την οποία κάλυψαν το γεγονός τα Μέσα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ευάλωτα άτομα ενθαρρύνοντάς τα να σκεφτούν τον αυτοτραυματισμό.

Το Κέντρο Ασφάλειας Διαδικτύου της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για fake news, ενώ το YouTube με τη σειρά του επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για βίντεο που δείχνουν ή προωθούν το Momo Challenge στην πλατφόρμα.

Επίσης, το NSPCC ανέφερε ότι δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη απόδειξη ότι το φαινόμενο υπάρχει ως ενεργή απειλή στα παιδιά της Βρετανίας, τονίζοντας ότι έχουν λάβει περισσότερα τηλεφωνήματα από τα μέσα ενημέρωσης παρά από γονείς που ανησυχούσαν. Μάλιστα, πολλά άρθρα είχαν κάνει λόγο για 130 θανάτους στην Ρωσία λόγω του παιχνιδιού, χωρίς ωστόσο οι Αρχές να έχουν επιβεβαιώσει κάποιον από αυτούς.

Ειδικοί στην ασφάλεια των παιδιών, υποστηρίζουν πως η ιστορία εξαπλώθηκε εξαιτίας εύλογων φόβων για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, το μοίρασμα μη επιβεβαιωμένου υλικού σε τοπικές ομάδες στο Facebook και χάρη σε επίσημες δηλώσεις της βρετανικής αστυνομίας και σχολείων οι οποίες βασίστηκαν σε ελάχιστα δεδομένα.

Αν και πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες έσπευσαν να μοιραστούν δημοσιεύσεις για τον κίνδυνο αυτοκτονίας, υπάρχουν φόβοι πως επιδείνωσαν την κατάσταση τρομάζοντας τα παιδιά και διαδίδοντας εικόνες που σχετίζονται με τον αυτοτραυματισμό.

Η Κατ Τρεμλετ, εκ μέρους του Κέντρου για το Ασφαλές Διαδίκτυο, σχολίασε πως οι δημοσιεύσεις αυτές, παρότι έγιναν με τις καλύτερες προθέσεις, το μόνο που κατάφεραν ήταν να κεντρίσουν την περιέργεια των νεότερων ατόμων.

Ένα ανέκδοτο οδήγησε σε υστερία;

Όπως γράφει ο Guardian , παρά το γεγονός ό τι το Momo challenge κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανάμεσα στα παιδιά της σχολικής ηλικίας με διάφορες μορφές από πέρυσι, η διάδοσή του φέρεται να ξεκίνησε από μια και μόνο ανάρτηση μιας μητέρας σε μια ομάδα του Facebook για τους κατοίκους του Westhoughton, μιας μικρής πόλης της κομητείας του Λανκασάιρ. Η ανάρτηση βασίστηκε σε ένα ανέκδοτο που άκουσε ο γιος της στο σχολείο.

Η δημοσίευσή της έγινε viral και η τοπική εφημερίδα την αναμετέδωσε, ενώ στη συνέχεια τα εθνικά και παγκόσμια μέσα ακολούθησαν.

Η εικόνα της «Μοmo», αρχικά ενός έργου τέχνης που φτιάχτηκε για μια ιαπωνική έκθεση τρόμου, διακινείται στο διαδίκτυο εδώ και πολλά χρόνια αλλά μόλις πέρυσι συνδέθηκε με μη επιβεβαιωμένες κατηγορίες ότι έφηβοι παρακινούνταν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν τους εαυτούς τους μέσω μηνυμάτων στο WhatsApp.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ