2019-03-04 11:04:35
Φωτογραφία για SOS για τα παιδιά
Αυξανόμενη η έκθεση σε σωματική βία και σεξουαλική κακοποίηση. Μόλις το 7% των παιδιών αποκαλύπτει πλήρως τι του συνέβη Την περασμένη εβδομάδα ένας ογδοντάχρονος από την ενδοχώρα του Ηρακλείου συνελήφθη έπειτα από καταγγελία ότι επιχείρησε να ασελγήσει σε βάρος δύο κοριτσιών ηλικίας επτά και οκτώ χρονών αντίστοιχα, τάζοντάς τους καραμέλες.

Σύμφωνα με τη μήνυση που υπέβαλε εις βάρος του η μητέρα των παιδιών, ο κατηγορούμενος κατάφερε να δελεάσει τα δύο κορίτσια και να τα οδηγήσει στο σπίτι του, όπου επιχείρησε να ασελγήσει εις βάρος τους. Τα παιδάκια όμως φαίνεται πως φοβήθηκαν και εξομολογήθηκαν στη μητέρα τους τι είχε συμβεί.

Μετά την καταγγελία ο ογδοντάχρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης. Ανακριτής και εισαγγελέας συμφώνησαν ως προς την προφυλάκιση του ογδοντάχρονου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παιδιά και δισέγγονα.

Αυτό είναι ένα από τα πάρα πολλά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που πλέον βλέπουν όλο και πιο συχνά το «φως της δημοσιότητας».


«Αυτά τα άτομα προσπαθούν να βρίσκονται κοντά στα θύματα τους. Πρόσωπα “υπεράνω υποψίας” από το φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον βρίσκονται για πολλές ώρες σε καθημερινή επαφή μαζί τους αναπτύσσοντας οικειότητα και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους». Αυτά ανάφερε στο «Ποντίκι» ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιώκας.

Το περασμένο σαββατοκύριακο συμμετείχε μαζί με συναδέλφους του, καθώς και τον επικεφαλής του τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της ΓΑΔΑ, σε ημερίδα σχετικά με την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε αναλυτική παρουσίαση της έκθεσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Θύματα ένα στα πέντε

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης. Οι περισσότεροι δράστες (ποσοστό 70% - 90%) είναι άντρες, ηλικίας άνω των 30 ετών και, το χειρότερο, ανήκουν στο φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας του παιδιού. Αυτό που λέμε άτομα «υπεράνω πάσης υποψίας».

Στο 73% των περιστατικών σωματικής κακοποίησης σε παιδιά που εξετάστηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς διαπιστώθηκε ότι έφεραν ελαφρές και απλές σωματικές βλάβες, ενώ στο 8% των περιστατικών υπήρξε καταγραφή βαριών σωματικών βλαβών. Ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων ήταν αγόρια ηλικίας 13 έως 18 ετών, ενώ θύματα βίας έπεσαν ακόμη και μικρά παιδάκια, ηλικίας 1-6 ετών.

Στα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, στο 22% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε βιασμός των ανηλίκων, ενώ στο 31% υπήρξε καταγραφή άλλων ασελγών πράξεων. Επίσης, στο 33% των περιστατικών που καταγγέλθηκαν δεν διαπιστώθηκε κακοποίηση από τους ιατροδικαστές και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθυστέρησαν πολύ να πάνε το παιδί για εξέταση, αλλά και σε ψευδείς καταγγελίες γονέων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που εξετάστηκαν αφορούσαν κορίτσια ηλικίας 13-18 ετών, ενώ πάνω από το 20% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ήταν παιδάκια ηλικίας μόλις 1-6 ετών.

Η ψυχολόγος του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Κωστάκου επεσήμανε ότι τα περισσότερα θύματα κακοποίησης που εξετάζει η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ. είναι κορίτσια, σε ποσοστό 79%. Το 39% των θυμάτων είναι ηλικίας 14-17 ετών και το 76% ελληνικής υπηκοότητας. Οι καταγγελίες που εξετάζουν οι αρχές είναι καταγγελίες για αποπλάνηση σε ποσοστό 61% και καταγγελίες για βιασμό σε ποσοστό 32%.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, η αποκάλυψη εμπειριών σεξουαλικής κακοποίησης είναι μία διαδικασία με συγκεκριμένα στάδια, την οποία τα περισσότερα παιδιά περνούν προοδευτικά.

Τα στάδια αυτά περιλαμβάνουν την άρνηση, την αποκάλυψη, την αναίρεση και την επανεπιβεβαίωση και εκτιμάται πως τα παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, σε ποσοστό 72%, αρχικά θα αρνηθούν να επιβεβαιώσουν και, από τη στιγμή που θα αποφασίσουν να αποκαλύψουν την κακοποίηση, μόλις το 7% των παιδιών θα προχωρήσει σε ολοκληρωτική - πλήρη αποκάλυψη.

Οι αιτίες

Σε ποιους λόγους όμως αποδίδουν οι ειδικοί την έξαρση της παιδοφιλίας και της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

«Τρεις θεωρώ ότι είναι οι βασικές αιτίες της έξαρσης αυτών των φαινομένων.

Πρώτον, σήμερα γίνονται πιο εύκολα καταγγελίες των θυμάτων ή μέσω συγγενικών τους προσώπων στην αστυνομία ή τον εισαγγελέα εν συγκρίσει με το παρελθόν. Ο καταγγέλλων μπορεί να είναι κάποιος συγγενής ή εκπαιδευτικός του παιδιού.

Επιπλέον η ανέχεια, οικονομικοί λόγοι και η κοινωνική κρίση, αλλά και ψυχικές παθήσεις, είναι λόγοι που ενισχύουν τα κρούσματα κακοποίησης.

Επίσης, βασικός λόγος είναι η έλλειψη παιδείας που συνέβαλε στην ηθική και κοινωνική απαξίωση και την έλλειψη αξιών» επισημαίνει ο Ηλίας Μπογιώκας.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι «πολλοί από τους δράστες βγαίνοντας από τη φυλακή επιστρέφουν στην ίδια συμπεριφορά, αφού η αντιμετώπιση της παιδοφιλίας, την οποία θεωρώ ψυχική νόσο, αντιμετωπίζεται μόνο με ψυχιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή» λέει ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά.
πηγή
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ