2019-03-05 07:10:28
Φωτογραφία για Η επικίνδυνη σιγή ασυρμάτου στην ΕΛ.ΑΣ.
Το πρωί της 20ής Φεβρουαρίου 30 αναρχικοί εισέβαλαν στο Εφετείο της Αθήνας και κατευθύνθηκαν στον 7ο όροφο όπου πέταξαν φέιγ βολάν με συνθήματα συμπαράστασης στον κρατούμενο απεργό πείνας Σπύρο Χριστοδούλου. Οι αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας που πήραν εντολή να εντοπίσουν και να προσάγουν τους δράστες, φτάνοντας στο δικαστικό μέγαρο διεπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να ενημερώσουν μέσω ασυρμάτου τους επικεφαλής τους στη ΓΑΔΑ, ούτε να ακούσουν τις εντολές που οι αξιωματικοί στο Κέντρο Επιχειρήσεων προσπαθούσαν να τους δώσουν.

 

Τέσσερα χρόνια μετά την αρχική συμφωνία παραλαβής του νέου, ψηφιακού συστήματος ασύρματων επικοινωνιών της αστυνομίας (Tetra Sepura) και 1,5 χρόνο από την υπογραφή επικαιροποιημένης σύμβασης με την εγκαταστάτρια - διαχειρίστρια εταιρεία, η ηγεσία του Σώματος αδυνατεί να παράσχει ένα αξιόπιστο σύστημα επικοινωνιών στους αστυνομικούς των «μάχιμων» υπηρεσιών, που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το έγκλημα, οργανωμένο και μη, εισαγόμενο και μη, που θεριεύει. Oι πληροφορίες, μάλιστα, που φτάνουν στην «Κ» από καλά ενημερωμένες πηγές εγείρουν ερωτήματα για τους χειρισμούς και τις προθέσεις των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στο συγκεκριμένο ζήτημα.


 

Επίθεση από τρωκτικά

 

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: εδώ και περίπου δύο χρόνια, η κεραία που έχει εγκατασταθεί στην Αίγινα και καλύπτει το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας τρωκτικών που έχουν καταστρέψει τα καλώδια. Ενώ το κόστος για την αποκατάσταση της ζημιάς δεν υπερβαίνει –σύμφωνα με εκτιμήσεις– τις 30.000 ευρώ, η ηγεσία της Αστυνομίας που έχει την ευθύνη δεν εκταμιεύει το κονδύλι. Το αποτέλεσμα; Οι ψηφιακοί ασύρματοι των πληρωμάτων της Αμεσης Δράσης που περιπολούν στα νότια προάστια υπολειτουργούν και χρειάζεται να καταφύγουν στους παλιούς αναλογικούς για να επικοινωνήσουν με το «Κέντρο».

 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε Πειραιά και Ανατολική Αττική. Λόγω αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., τα ακίνητα στα οποία στεγάζονταν τα τμήματα Αρτέμιδας και Κερατσινίου ξενοικιάστηκαν και οι κεραίες που λειτουργούσαν στις ταράτσες τους ξηλώθηκαν, δίχως μέχρι σήμερα να εγκατασταθούν αλλού. Ετσι, σε περιοχές όπως το Κερατσίνι, το Πέραμα και η Ελευσίνα και αντίστοιχα, η Παλλήνη, η Ραφήνα, η Παιανία και τα Σπάτα επικρατεί «σιγή ασυρμάτου». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έγινε προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου οι αφαιρεθείσες κεραίες να τοποθετηθούν πάνω σε εκείνες του υφιστάμενου δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Η διαπραγμάτευση, όμως, δεν τελεσφόρησε, καθώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει εξοφλήσει προηγούμενες οφειλές προς τους παρόχους για ανάλογες υπηρεσίες.

 

Το καλοκαίρι του 2018 η τέως ηγεσία της αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να εξοπλίσει το αστυνομικό προσωπικό με νέους ασυρμάτους (πομποδέκτες) και να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για να ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες που καθιστούσαν το σύστημα επικοινωνιών δυσλειτουργικό. Η αγορά των νέων ασυρμάτων αποφασίστηκε επειδή υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι το πρόβλημα σε αρκετές περιπτώσεις –κυρίως στο κέντρο της Αθήνας– δεν ήταν η έλλειψη σήματος (ραδιοκάλυψη) αλλά οι παλιοί, κατεστραμμένοι πομποδέκτες, που επιπλέον δεν είχαν προσαρμοστεί στις ρυθμίσεις του νέου συστήματος αλλά διατηρούσαν ακόμα τις παλιές του C4I.

 

Μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όμως, και την απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα και του –τότε– αρχηγού Κωνσταντίνου Τσουβάλα, η διαδικασία «πάγωσε». Η συμφωνία προέβλεπε ότι η αστυνομία θα αγόραζε 2.000 νέους ασυρμάτους και η εγκαταστάτρια εταιρεία, που έχει την ευθύνη συντήρησης του συστήματος, θα δώριζε άλλους 1.000. Επτά μήνες μετά, οι καινούργιοι ασύρματοι παραμένουν στα υπόγεια της εταιρείας, καθώς ουδείς από το υπουργείο ή την αστυνομία εξέφρασε τη βούληση να τους παραλάβει. Κάποιες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι αξιωματικοί που μετείχαν στη διαπραγμάτευση και στην υπογραφή της συμφωνίας έχουν το τελευταίο διάστημα πέσει σε δυσμένεια.

 

Την ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική σημειώθηκε μπλακ άουτ στις επικοινωνίες της ΕΛ.ΑΣ. Ο λόγος; Διεκόπη εξαιτίας της πυρκαγιάς η ηλεκτροδότηση στη Ραφήνα και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου λειτουργούσε κεραία - αναμεταδότης. Η αστυνομία δεν είχε φροντίσει –ως ώφειλε– να εγκαταστήσει στο Α.Τ. σύστημα UPS, που θα εξασφάλιζε την αδιάλειπτη παροχή ρεύματος. Ετσι, λόγω της διακοπής χάθηκε η σύνδεση με τους κεντρικούς servers και οι ασύρματοι των αστυνομικών νεκρώθηκαν. Μέχρι σήμερα το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί.

 

Τεχνολογικά ξεπερασμένο

 

Την εβδομάδα που πέρασε, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκαν έκθεση στη Βαρκελώνη, προκειμένου να ενημερωθούν για νέα συστήματα ψηφιακής επικοινωνίας. Αξιωματούχος του υπουργείου που ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε ότι το υφιστάμενο σύστημα ψηφιακής επικοινωνίας είναι ακριβό και τεχνολογικά ξεπερασμένο και εξέφρασε ενδιαφέρον για την προμήθεια νέου. Η σύμβαση, πάντως, για την προμήθεια του υφιστάμενου ενεργοποιήθηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο και προβλέπει ότι για τα επόμενα έξι χρόνια η εγκαταστάτρια εταιρεία θα έχει την ευθύνη συντήρησης του συστήματος αντί 1,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ηγεσία του Σώματος συγκάλεσε αλλεπάλληλες συσκέψεις με θέμα την πιθανή αποδέσμευση της ΕΛ.ΑΣ. από τη σύμβαση. Οι εισηγήσεις των αρμοδίων (νομική υπηρεσία κ.ά.) ήταν κατά πληροφορίες αρνητικές.

 

Χωρίς σήμα στην Αττική οι παλιοί πομποδέκτες

 

Την άνοιξη του 2018 και προκειμένου να ελεγχθούν το ποσοστό ραδιοκάλυψης του νέου συστήματος (το πόσο καλό σήμα έχει) και η αξιοπιστία των ασυρμάτων της ΕΛ.ΑΣ., ανετέθη σε ομάδα αστυνομικών της Αμεσης Δράσης να κάνει τον γύρο της Αττικής, πραγματοποιώντας δοκιμές επικοινωνίας με τα Κέντρα Επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας πότε τον παλιό ψηφιακό ασύρματο (Nokia) και πότε τον νέο (Sepura). Tα αποτελέσματα αποτυπώθηκαν σε αναφορά προς το αρχηγείο και από το σχετικό έγγραφο (βρίσκεται στη διάθεση της «Κ») προκύπτει ότι η εκπομπή και λήψη των νέων ασυρμάτων ήταν καλή, ενώ αντίθετα οι παλιοί ασύρματοι δεν είχαν σήμα.

 

Οι αναφορές

 

«Κατά μήκος όλης της Αγίου Δημητρίου το Nokia εκτός δικτύου, ενώ το Sepura με άριστη επικοινωνία», επισημαίνεται στην αναφορά. «Επί της Βουλιαγμένης, στην περιοχή του Αλίμου το Nokia ήταν εκτός δικτύου, ενώ το Sepura είχε καλό σήμα. Στη λεωφόρο Ηρακλείου ο φορητός ασύρματος Nokia είχε κακή εκπομπή και λήψη, ενώ με τον τερματικό φορητό Sepura η εκπομπή και η λήψη ήταν άριστες από το ίδιο σημείο», ανέφεραν οι αστυνομικοί. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2018, πάντως, η Διεύθυνση Αμεσης Δράσης με επίσημες αναφορές της ενημέρωσε τη Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης του αρχηγείου για «προβλήματα στην εκπομπή και λήψη σήματος σε μία σειρά από περιοχές του Λεκανοπεδίου». Το ίδιο επαναλήφθηκε πριν από περίπου 1,5 μήνα σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, δίχως μέχρι σήμερα να υπάρξει η παραμικρή μέριμνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το νέο σύστημα ψηφιακής επικοινωνίας (Tetra Sepura) παραχωρήθηκε με τη μορφή δωρεάς στην ΕΛ.ΑΣ., τον Δεκέμβριο του 2014, επί υπουργίας Βασίλη Κικίλια. Η αρχική συμφωνία προέβλεπε δωρεάν παροχή τεχνικής υποστήριξης του συστήματος για έναν χρόνο από την εταιρεία που θα αναλάμβανε να το εγκαταστήσει, υπηρεσία αξίας 2,2 εκατ. ευρώ. Το διάστημα που ακολούθησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επαναδιαπραγματεύθηκε τους όρους της αρχικής συμφωνίας και το κόστος για την ετήσια συντήρηση συμφωνήθηκε σε 1,6 εκατ. ευρώ για έξι χρόνια. Η ισχύς της νέας σύμβασης ξεκίνησε τον Ιούλιο.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ