2019-03-07 02:39:35
Φωτογραφία για Βαλβίδα εμφυτεύεται στο κρανίο και καταπολεμά τη νόσο Πάρκινσον
Μία βαλβίδα που εμφυτεύεται στο κρανίο και δίνει τη δυνατότητα απευθείας έγχυσης

φαρμάκων δημιούργησαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Bristol με εφευρέτη τον καθηγητή Steven Gil.

Η καινοτόμα μελέτη η οποία περιλάμβανε και δοκιμές σε ασθενείς για την επίδραση της απευθείας χορήγησης δημοσιεύθηκε στο Brain και στο Journal of Parkinson’s Disease.

Η βαλβίδα θα εμφυτεύεται στο πλάι του κρανίου και σύμφωνα με τα ευρήματα κατέδειξε βελτιώσεις σε πάσχοντες από νόσο Πάρκινσον.

«Πρόκειται για μία σημαντική πρόοδο στη δυνατότητα θεραπείας νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον, λόγω του ότι τα περισσότερα φάρμακα τα οποία θα μπορούσαν να είναι δραστικά δε μπορούν να περάσουν μέσω του αίματος στον εγκέφαλο λόγω ενός φυσικού προστατευτικού φράγματος, του αιματοεγκεφαλικού φραγμού», αναφέρει ο καθηγητής Steven Gil.

Στις δοκιμές εξετάζεται επίσης ένα σύστημα χορήγησης πιθανών φαρμάκων χημειοθεραπείας απευθείας σε παιδιά και ενήλικες με ανίατους εγκεφαλικούς όγκους μειώνοντας τη δυνατότητα βλάβης άλλων περιοχών του εγκεφάλου.


Το σημείο που εμφυτεύεται η βαλβίδα είναι πίσω από το αυτί όπου το μόνο ορατό της σημείο είναι μία μικρή οπή.

Το πείραμα

Στις δοκιμές που έγιναν συμμετείχαν 41 εθελοντές οι οποίοι μοιράστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Στη μία χορηγείτο ο νευροτροφικός παράγοντας GDNF, μία χημική ουσία η οποία παράγεται φυσικά στο σώμα και σε προηγούμενες μελέτες είχε φανεί πως μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση βλαβών του νευρικού συστήματος. Στη δεύτερη ομάδα χορηγήθηκε μία placebo έγχυση, δηλαδή μια μη δραστική ουσία. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε εξετάσεις αξιολόγησης για τη νόσο Πάρκινσον για την κίνηση, την ομιλία και άλλες λειτουργίες.

Μετά το πέρας της έρευνας οι συμμετέχοντες που λάμβαναν GDNF είδαν τη βαθμολογία τους να βελτιώνεται κατά εννέα βαθμούς. Το απογοητευτικό κομμάτι ήταν ότι όσοι λάμβαναν την placebo έγχυση είχαν ελάχιστα χειρότερη βαθμολογία.

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα ωστόσο, ήρθαν από τα εγκεφαλογραφήματα στην ομάδα του GDNF τα οποία έδειξαν πως ορισμένα σημεία διακλαδώσεων των νευρώνων οι οποίοι συνδέουν τα εγκεφαλικά κύτταρα ανανεώνονταν.

Τα συμπεράσματα και το μέλλον

«Με τις αξονικές τομογραφίες δείξαμε ότι το φάρμακο έφτασε στον «προορισμό» του και φαίνεται πως βοηθά στην αναγέννηση των κατεστραμμένων κυττάρων ή έστω στη βιολογική ανταπόκρισή τους», δήλωσε ο Δρ. Alan Whone επικεφαλής της δοκιμής στο Νοσοκομείο Southmeads.

Περαιτέρω δοκιμές είναι απαραίτητες για να γίνει κατανοητό γιατί αυτή η αναγέννηση των νευρώνων δεν είχε αντικατοπτριστεί στα συμπτώματα ενώ ελπίζουν ότι η δοκιμή μεγαλύτερης δοσολογίας GDNF, θα μπορεί να δείξει πιο ασφαλή αποτελέσματα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ