2019-03-10 12:40:17
Φωτογραφία για Άνδρες και σκύλοι χάνουν τη γονιμότητά τους από τον ίδιο εχθρό
Τα σκυλιά αποτελούν «καθρέφτη» της ανδρικής αναπαραγωγικής φθοράς με νέα έρευνα να αποκαλύπτει ότι τόσο η γονιμότητα των ανδρών όσο και των αρσενικών σκύλων βάλλεται από τα επικίνδυνα χημικά στο περιβάλλον

Νέα έρευνα από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ δείχνει ότι οι περιβαλλοντικοί ρύποι που εντοπίζονται στην ατμόσφαιρα του σπιτιού, αλλά και σε τρόφιμα έχουν επίδραση στη γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των αρσενικών σκύλων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Υπάρχει ανησυχία για τη διαρκώς φθίνουσα ανδρική γονιμότητα τις τελευταίες δεκαετίες με τις μελέτες να μιλούν για 50% μείωση της ποιότητας του σπέρματος των ανδρών τα τελευταία 80 χρόνια. Σε προηγούμενη μελέτη οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ είχαν δείξει ότι η ποιότητα των σπερματοζωαρίων στα οικόσιτα σκυλιά έχει μειωθεί επίσης σημαντικά γεννώντας την απορία για το αν τα χημικά της εποχής μας ενδέχεται να είναι βλαβερά και για τον άνθρωπο.


Στη νέα έρευνα η ομάδα των ερευνητών από το Νότιγχαμ δοκίμασε δύο συγκεκριμένα χημικά το DEHP, έναν πλαστικοποιητή που εντοπίζεται σε χαλιά, ρούχα, καλώδια, ακόμη και παιχνίδια, και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια 153 (PCB153) που θεωρούνται ενδοκρινικοί διαταρράκτες και τα οποία αν και έχουν απαγορευθεί παγκοσμίως, εξακολουθούν να ανιχνεύονται στο περιβάλλον και σε τρόφιμα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα τόσο σε ανθρώπινο γενετικό υλικό, με δείγματα δωρητών σπέρματος, όσο και σε αρσενικούς σκύλους της ίδιας περιοχής από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα χημικά, είχαν την ίδια βλαβερή επίδραση στα σπερματοζωάρια τόσο των ανδρών και των σκύλων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Richard Lea, επίκουρος καθηγητής Αναπαραγωγικής Βιολογίας δήλωσε: «Αυτή η νέα μελέτη υποστηρίζει τη θεωρία μας ότι τα οικόσιτα σκυλιά είναι όντως «καθρέφτης» της ανδρικής αναπαραγωγικής φθοράς και τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα χημικά που κατασκευάζονται από τον άνθρωπο και χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο στο σπίτι όσο και στο εργασιακό περιβάλλον ενδέχεται να ευθύνονται για τη μείωση της ποιότητας των ανδρικών σπερματοζωαρίων που αναφέρεται τόσο στους άνδρες όσο και στα σκυλιά που μοιράζονται το ίδιο περιβάλλον».

Τι έδειξε προηγούμενη μελέτη

«Η προηγούμενη μελέτη μας στους σκύλους έδειξε ότι οι χημικοί ρύποι που βρέθηκαν στα σπερματοζωάρια των ενήλικων σκύλων και σε ορισμένες από τις τροφές των κατοικιδίων είχαν επιζήμια επίδραση στη λειτουργία των σπερματοζωαρίων. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που ελέγχει την επίδραση των δύο γνωστών περιβαλλοντικών ρύπων, DEHP και PCB153, σε σπερματοζωάρια ανθρώπων αλλά και σκύλων παρατηρώντας παρόμοιες επιδράσεις.

Η Rebecca Sumner, συνεργάτιδα στη μελέτη δήλωσε: «Σε αμφότερες τις περιπτώσεις και τις μελέτες, οι επιδράσεις ήταν μειωμένη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και αυξημένος κατακερματισμός του DNA».

Η Δρ. Sumner πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε πως όταν η κινητικότητα των ανθρωπίνων σπερματοζωαρίων είναι χαμηλή, αυξάνεται ο κατακερματισμός του DNA και η μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα καταστροφής του γενετικού υλικού στα σπερματοζωάρια. Πιστεύουμε επίσης πως τα κατοικίδια σκυλιά επειδή ζουν στο ίδιο περιβάλλον είναι επίσης εκτεθειμένα στους ρύπους. Αυτό σημαίνει πως τα σκυλιά ενδέχεται να είναι ένα αποτελεσματικό πειραματόζωο για τις μελλοντικές έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις της ρύπανσης στη φθίνουσα γονιμότητα ειδικά, εξαιτίας εξωγενών επιδράσεων».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ