2019-03-14 14:57:13
Φωτογραφία για Εξηγήσεις στους ασθενείς για τις τιμές φαρμάκων, δίνει ο Α.Ξανθός
Από Γιάννα Σουλάκη - iatropedia

Με επιστολή του προς τους Συλλόγους των Ασθενών της χώρας, ο Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, προσπαθεί να τους πείσει ότι δεν θα υποστούν οικονομική επιβάρυνση από τα νέα μέτρα για την κοστολόγηση φαρμάκων.

"Κλίμα ασφάλειας για την ευχερή και εγγυημένη κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των πολιτών της χώρας μας", υπόσχεται με την επιστολή του προς τους ασθενείς ο Ανδρέας Ξανθός: "Αποτρέπουμε την ανεξέλεγκτη πτώση των τιμών φαρμάκων, ειδικά στα γενόσημα, και άρα κρατάμε στην αγορά παλιά, φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα χωρίς κίνδυνο ελλείψεων είτε λόγω παράλληλων εξαγωγών είτε λόγω απόσυρσης και υποκατάστασης τους με νεότερα αλλά πολύ πιο ακριβά. Με τη νέα δέσμη μέτρων πετυχαίνουμε τη συνολική ευστάθεια στην αγορά φαρμάκου, χωρίς να επηρεαστεί το επίπεδο τιμών (λόγω ισοδύναμων μειώσεων και αυξήσεων) και άρα η συμμετοχή του πολίτη", αναφέρει χαρακτηριστικά.


Ο υπουργός Υγείας αναφέρεται αναλυτικά στα νέα μέτρα για το φάρμακο, τονίζοντας ότι από τους 4.845 κωδικούς φαρμάκων, οι οποίοι διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων και οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος ( με 10% ή 25%), οι 1.802 εμφανίζουν μείωση τιμής και οι 1.774 κωδικοί αύξηση: "Το νέο λοιπόν σύστημα τιμολόγησης θα επιφέρει περισσότερες μειώσεις και λιγότερες αυξήσεις, στα φάρμακα που ο πολίτης αγοράζει από τα ιδιωτικά φαρμακεία και συμβάλλει με την συμμετοχή του στη δαπάνη. Επίσης θα περιορίσει τη διαφορά λιανικής – ασφαλιστικής τιμής, η οποία επιβαρύνει τον ασθενή".

Ειδική αναφορά στις τιμές των γενοσήμων

Σε ότι αφορά τα γενόσημα, η εξίσωση λιανικής-ασφαλιστικής τιμής και η μηδενική συμμετοχή όταν ο ασθενής έχει χρόνιο νόσημα (πχ Σακχαρώδη Διαβήτη) και θεραπεύεται με γενόσημο "είναι μια παρέμβαση που έχει μειώσει την επιβάρυνση των πολιτών κατά 40 εκ. ευρώ. Επίσης έχει μηδενιστεί η συμμετοχή των καρκινοπαθών για όλα τα φάρμακα που σχετίζονται με την νόσο. Ακόμα, μειώθηκε ή συμμετοχή για τα συνοδά φάρμακα στη νόσο του Chron και στην ψωρίαση από 25% σε 10%. Τέλος, η κατάργηση του ορίου των 3 φαρμάκων ανά συνταγή από τον Οκτώβριο του 2018 έφερε μια εξοικονόμηση περί τα 15-20 εκατομμύρια το χρόνο στην δαπάνη του 1 ευρώ/ συνταγή που πληρώνει ο πολίτης", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ