2019-03-14 16:18:19
Φωτογραφία για Aλ. Τσίπρας: Προτείνουμε αλλαγές, που ενισχύουν τη λαϊκή παρέμβαση, ρυθμίζουν ιστορικές εκκρεμότητες
Την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας και εγκάλεσε την αντιπολίτευση ότι προσπάθησε να υπομονεύσει και να σνομπάρει την διαδικασία, προβάλλοντας προσχώματα. «Κάποιοι επέλεξαν  να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως η συνταγματική αναθεώρηση πρόκειται για μία διαδικασία που έρχεται μετά την έξοδο της χώρας από την «ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης», που της είχε επιβληθεί.

   

«Ολοκληρώνουμε την πρώτη φάση μίας κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που εκκίνησε με πρωτοβουλία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε και πρόσθεσε: «Το πολιτικό σύστημα που κυβερνούσε 40 χρόνια είχε πολλαπλές ευκαιρίες να το κάνει και δεν το τόλμησε. Και όταν το τόλμησε οδήγησε σε ρυθμίσεις, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που σε όλους μας πρέπει να προκαλούν ντροπή». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ποτέ άλλοτε δεν συζητήθηκε τόσο πολύ αναθεωρητική διαδικασία. «Θεωρώ τουλάχιστον άδικη την παρατήρηση ότι είναι μία διαδικασία που γίνεται στο πόδι» είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη. 


Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η Συνταγματική Αναθεώρηση δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε τι οδήγησε σε απαξίωση το πολιτικό σύστημα, αλλά και να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες των πολιτών και το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία. Ο κ. Τσίπρα αναφέρθηκε στην κατάσταση διεθνώς, τονίζοντας πως η βούληση των λαών γίνεται ολοένα και περισσότερο να επηρεάσει τις αποφάσεις πολιτικής. «Υπάρχει πίεση από τις αγορές, από διεθνείς οργανισμούς και όργανα που αγνοούν επιδεικτικά τη λαϊκή ετυμηγορία, για να επιβάλλουν συνταγές σε συνθήκες εργοστασίου... πιέσεις στα όρια του ωμού εκβιασμού» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως απαιτούνται ρυθμίσεις που θα εγγυηθούν ομαλό πολιτικό κύκλο.

Για να εξασφαλιστεί αυτό απαιτείται όπως είπε το μοντέλο της απλής αναλογικής. Σημείωσε επίσης πως πρέπει να αποσυνδεθεί η ανάδειξη του προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής. 

H κυβέρνηση όπως είπε προτείνει μεταρρυθμίσεις «που θα θωρακίζουν τον κοινοβουλευτισμό, θα ενισχύουν την λαϊκή παρέμβαση, θα κατοχυρώνουν αυστηρότερη προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και μεταρρυθμίσεις, όπως είπε, που είτε επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες όπως το θέμα του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους είτε θεραπεύουν θεσμικά εξαμβλώματα, όπως ο νόμος για τη προστασία των Υπουργών». 

Χαρακτήρισε αβάσιμη την κριτική ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης οδηγούν σε πολίτευμα προεδρικό ή ημιπροεδρικό, αφού όπως είπε αυτό δεν εξαρτάται από την διαδικασία της εκλογής του Προέδρου, αλλά από τις αρμοδιότητές του. Χαρακτήρισε δε επιζήμια την πρόταση της Ν.Δ. να εκλέγεται ο πρόεδρος με απλή πλειοψηφία της Βουλής. 

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ