2019-03-22 09:30:44
Φωτογραφία για Το plan Β του υπουργείου Υγείας, μετά την αποτυχία των ΤΟΜΥ και των οικογενειακών γιατρών
Η ηγεσία της Αριστοτέλους επιχειρεί να «απεγκλωβιστεί» από το αποτυχημένο μοντέλο υπογράφοντας νέες συμβάσεις με τους ειδικευμένους γιατρούς, πλην παθολόγων, γενικών γιατρών, και παιδιάτρων - Οι τέσσερις άξονες του νέου σχεδίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το plan B (σχέδιο Β) του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Μετά την αποτυχία της στελέχωσης των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι θα κατηύθυναν τους πολίτες μέσα στο σύστημα υγείας με παραπεμπτικά προς τους ειδικευμένους γιατρούς, η ηγεσία της Αριστοτέλους επιχειρεί να «απεγκλωβιστεί» από το μοντέλο αυτό, υπογράφοντας νέες συμβάσεις με τους ειδικευμένους γιατρούς (πλην παθολόγων, γενικών γιατρών, παιδιάτρων).

Η στόχευση του υπουργείου Υγείας είναι διπλή, ενόψει και των εκλογών: να καλυφθούν τα δραματικά κενά στις υγειονομικές ανάγκες των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την ΠΦΥ, αλλά να ικανοποιηθούν και οι γιατροί, που τα τελευταία τρία χρόνια κάθε άλλο παρά εμπιστεύονται τους... συναδέλφους τους που βρίσκονται στην ηγεσία της Αριστοτέλους και λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για τη δημόσια υγεία και τον κλάδο τους.


Υπενθυμίζεται πως τουλάχιστον 2.500 γιατροί, κυρίως παθολόγοι και παιδίατροι, βρέθηκαν εκτός ΕΟΠΥΥ το περασμένο καλοκαίρι όταν διακόπηκαν οι συμβάσεις τους ενώ ακόμη μεγαλύτερος αριθμός γιατρών, εκτός παθολόγων και παιδιάτρων, αλλά άλλων ειδικοτήτων, περιμένει με αγωνία το πλαίσιο των νέων συμβάσεων που θα κληθεί να υπογράψει.

Σύμφωνα με τον Ν 4486/2017, από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ το σύστημα των παραπομπών, δηλαδή οι επισκέψεις πχ σε ορθοπεδικό, καρδιολόγο, νευρολόγο, κ.ά., θα γίνονταν μόνο με παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό. Ωστόσο, η πραγματικότητα ανάγκασε το σύστημα σε...αναδρομολόγηση: λόγω των ελλείψεων σε οικογενειακούς γιατρούς εξαιρέθηκαν από τις παραπομπές όλα τα έκτακτα και επείγοντα όπως και τα γυναικολογικά, οφθαλμιατρικά, ψυχιατρικά και οδοντιατρικά περιστατικά.

Οι συζητήσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ιδίως με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, κ. Σταμάτη Βαρδαρό, είναι σε πολύ καλό στάδιο, σύμφωνα και με τις δύο πλευρές.

Οι τέσσερις άξονες του νέου σχεδίου για τους ειδικευμένους γιατρούς μέσα στην ΠΦΥ

Οι εκπρόσωποι των γιατρών έχουν ενημερωθεί πως έχει προβλεφθεί ποσό 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο το οποίο θα καλύπτει τους συμβεβλημένους ειδικευμένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι τέσσερις άξονες επάνω στους οποίους βρίσκονται υπουργείο Υγείας και ΠΙΣ, περιλαμβάνουν α) σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου με τους ειδικούς γιατρούς, β) προσδιορισμό των απαιτούμενων ιατρικών επισκέψεων ανά νομό και ανά ιατρική ειδικότητα, γ) αποζημίωση των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση, δ) καθορισμό bonus για την παρακολούθηση και φροντίδα χρόνιων ασθενών.

Η σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου είναι ζητούμενο για τους γιατρούς, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί, πρέπει να «απομακρυνθεί» από την ετήσια ή διετή διάρκεια, όπως έγινε με τους οικογενειακούς γιατρούς, καθώς αυτό στην ουσία λειτουργεί σε βάρος του μακροχρόνιου σχεδιασμού και της εμπιστοσύνης που πρέπει να εμπνεύσει στους πολίτες.

Ο προσδιορισμός των ιατρικών επισκέψεων ανά περιοχή και ανά ειδικότητα που επίσης έχει συμφωνηθεί, θεωρείται πως θα επιτρέψει στο σύστημα την καλύτερη δυνατή διαχείριση των γιατρών αλλά και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο αριθμός των συμβεβλημένων ειδικευμένων γιατρών που θα χρειαστούν σε κάθε περιοχή θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ειδικευμένων που ήδη υπηρετούν σε ΤΟΜΥ ή Κέντρα Υγείας αλλά και από τις ανάγκες του πληθυσμού – όπως αυτές αποτυπώνονται στα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία. Ο σχεδιασμός προβλέπει να υπάρχει πλαφόν στις ιατρικές επισκέψεις ανά ειδικότητα και ανά περιοχή.

Οι επισκέψεις, και κατά συνέπεια οι αποζημιώσεις των γιατρών θα είναι τριών κατηγοριών: θα υπάρχει η ελεύθερη επίσκεψη του ασφαλισμένου όπως πχ σήμερα πηγαίνει σε καρδιολόγο, θα υπάρχει η επίσκεψη με παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό και θα υπάρχει και η επίσκεψη των χρονίως πασχόντων. Κάθε επίσκεψη θα αποζημιώνεται διαφορετικά.

Τέλος, το υπουργείο Υγείας δρομολογεί την ειδική ετήσια αποζημίωση στους συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς θεωρώντας πως το bonus αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο για τη σύναψη συμβάσεων αλλά και τη στάση τους μέσα στο σύστημα της ΠΦΥ. Κατά πληροφορίες, το ποσό του bonus έχει προσδιοριστεί στα 80 ευρώ τον χρόνο ανά χρόνιο ασθενή, εφόσον έχει επιτευχθεί η λελογισμένη διαχείρισή του. Πώς θα αποδεικνύεται αυτό; Από τις διαδρομές του ασθενή μέσα στο σύστημα υγείας, πχ εάν ο χρόνιος ασθενής επισκέπτεται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο τον ειδικευμένο γιατρό, εάν επισκέπτεται τουλάχιστον άλλον έναν γιατρό που σχετίζεται με την πάθησή του και τις επιπτώσεις της, εάν επιτυγχάνεται η διενέργεια του ετήσιου προληπτικού ελέγχου κοκ.

protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ