2019-03-22 18:48:41
Φωτογραφία για Εισαγγελείς για τους νέους Κώδικες: Κάτσε κλέφτη να σε μηνύσω;
Του Παναγιώτη Στάθη

 

Διατάξεις που οδηγούν σε οξύμωρες καταστάσεις αναδεικνύουν ασκώντας κριτική αλλά και εκφράζοντας ανησυχία οι εισαγγελείς της χώρας. Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αφενός ξεκαθαρίζει πως είναι θετική στην ριζική αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα ο οποίος  χρονολογείται από το 1951, αφετέρου εκφράζει δια του προέδρου της Ελ. Μιχαηλίδη, σοβαρές επιφυλάξεις, προβληματισμό και ανησυχία για συγκεκριμένες διατάξεις.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως επισημάνθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος άμεσης παραγραφή σε αδικήματα όπως η φοροδιαφυγή, η μη καταβολή ΦΠΑ, η λαθρεμπορία, η αρχαιοκαπηλία και άλλα. Όπως είπε κ. Μιχαηλίδης αν οι διατάξεις αυτές δεν αλλάξουν, όσοι έχουν διαπράξει τέτοια αδικήματα ως τις 31/3/2011 οι πράξεις τους θα παραγραφούν, στερώντας και το δημόσιο από μεγάλα χρηματικά ποσά.

 

Η δημόσια ασφάλεια

 Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έδωσε σχετικά με το αδίκημα της κλοπής. Όπως είπε είναι "πρωτάκουστο ο αστυνομικός να βλέπει δίπλα του το "κλεφτρόνι" να κλέβει το ένα μετά το άλλο τα αυτοκίνητο, και να μην μπορεί να επέμβει γιατί θα πρέπει πρώτα να αναζητήσει τους ιδιοκτήτες των ΙΧ, για να υποβάλουν μήνυση".


 

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σειρά διατάξεων, όπως η έκρηξη που προβλέπεται ως πλημμέλημα αν δεν θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σημειώνοντας: "Πώς θα προστατευθεί η περιουσία των πολιτών, αν κάποιοι βάλουν βόμβες νύχτα σε καταστήματα της Πανεπιστημίου, δεν υπάρχουν θύματα αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες; Με τα πλημμελήματα;"

 

Το οξύμωρο με την απιστία

 Ένα άλλο παράδειγμα, δείγμα οξύμωρου σχήματος είναι αυτό του αδικήματος της απιστίας, το οποίο διώκεται πλέον μόνο μετά από μήνυση: "Πώς είναι δυνατόν ένας δήμαρχος να υποβάλει μήνυση σε βάρος του εαυτού του, όταν ο ίδιος φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση απιστίας;", διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης, αναφερόμενος στο αδίκημα της απιστίας, το οποίο, σύμφωνα με τη νέα διάταξη, θα διώκεται μόνο κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. "Φανταστείτε έναν δήμαρχο να ζημιώνει τον Δήμο του και να πρέπει να  υποβάλει έγκληση στον εαυτό του" είπε ο κ. Μιχαηλίδης για να δείξει το οξύμωρο της διάταξης.

 

"Είναι προς τιμήν του υπουργού Δικαιοσύνης ότι αντιλήφθηκε την αστοχία αυτή και μας διαβεβαίωσε ήδη ότι θα διορθωθεί πάραυτα", πρόσθεσε.

 

Και για θετικά μέτρα

 Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ακόμη και για τους "θετικούς θεσμούς" που εισάγονται, καθώς δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη ελλείψει υποδομών, αλλά και του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, η παροχή κοινωφελούς εργασίας, που προβλέπεται από τον νέο Ποινικό Κώδικα να επιβάλλεται ως κύρια ποινή, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο εννέα επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής για να τους εποπτεύουν. Και αυτό, τη στιγμή που τα στατιστικά δεδομένα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών δείχνουν ότι υπάρχουν 1.000 περιπτώσεις κρατουμένων που παρέχουν κοινωφελή εργασία και εποπτεύονται όλοι από εννέα συνολικά Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής.

 

 

 

 

Επιπλέον χρόνο

 Επιπλέον χρόνο στη διαβούλευση για να γίνει ουσιαστικός διάλογος ζητεί με παρέμβασή της η ΝΔ. Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, βουλευτής Καβάλας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κ. Καραγκούνης, με θέμα τη διαβούλευση για την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

 

"Η Νέα Δημοκρατία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του υπουργού Δικαιοσύνης και προσήλθε στην σύσκεψη με μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και εκπροσώπους των Κομμάτων.

 

Διατυπώσαμε τις αντιρρήσεις μας τόσο σε σχέση με το περιεχόμενο προβληματικών νέων ρυθμίσεων που αφορούν σειρά άρθρων στο νέο Ποινικό Κώδικα, όσο και σε σχέση με το συντομότατο χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης.

 

Ζητήσαμε από το υπουργείο επαρκή χρόνο, ώστε να επεξεργαστούμε σε ουσία και βάθος τους δύο Κώδικες και να τοποθετηθούμε επακριβώς επί συγκεκριμένων διατάξεων, για τις οποίες εκφράζουμε σαφή διαφωνία ως προς τις προτεινόμενες αλλαγές.

 

Εάν ο υπουργός είναι όντως ειλικρινής ως προς το πνεύμα συναίνεσης και συνεννόησης που πρέπει να επικρατήσει στη συνολική αναθεώρηση του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα, πρέπει να επιτρέψει στους πολιτικούς φορείς ουσιαστική συμμετοχή με περισσότερο χρόνο στο στάδιο της διαβούλευσης.

 

Η ευθύνη για την εξασφάλιση ελάχιστου πλαισίου συνεννόησης ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση".

 

 

Πηγή: capital.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ