2019-03-25 15:00:09
Φωτογραφία για Eurobank: Παρά την 5ετή ενίσχυση της απασχόλησης, έχει ανακτηθεί μόλις το 1/3 των απωλειών της κρίσης
Παρότι τα τελευταία 5 χρόνια υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, το ίδιο διάστημα ανακτήθηκε μόλις το 1/3 (28,7%) των απωλειών της κρίσης σε όρους απασχολούμενων ατόμων, τονίζει στο εβδομαδιαίο δελτίο της “7 Ημέρες Οικονομία” η Eurobank.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, καταδεικνύει ότι οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές τόσο στη βραχυχρόνια όσο και στη μακροχρόνια περίοδο, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο λόγος των ανέργων ως προς το εργατικό δυναμικό, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα είναι μακράν ο μεγαλύτερος ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28.

Ειδικότερα, όπως καταγράφει στο δελτίο της η Eurobank, o μέσος όρος -12 μηνών ή 4 τριμήνων- του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε για 5η συνεχή χρονιά το 2018 και διαμορφώθηκε στο 19,3% από 21,5% το 2017. Σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό του 2013, ήτοι 27,5%, ο λόγος των ανέργων ως προς το εργατικό δυναμικό σημείωσε πτώση 8,2 ποσοστιαίων μονάδων. Επιπρόσθετα, ο ρυθμός μείωσης του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα κατέγραψε μικρή επιτάχυνση τα δύο τελευταία χρόνια, γεγονός το οποίο συνδέεται σε έναν βαθμό με την αύξηση του πραγματικού ρυθμού μεγέθυνσης.


Λαμβάνοντας υπ’ όψιν, πρώτον ότι τον Δεκέμβριο 2018 -τελευταία διαθέσιμη παρατήρηση σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ- το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν στο 18% του εργατικού δυναμικού και δεύτερον ότι για το 2019 δεν προβλέπεται επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, τότε το σενάριο για μείωση του μέσου ποσοστού ανεργίας το 2019 σε επίπεδα κάτω του 18%, συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες, εκτιμά η τράπεζα.

Επιπλέον, προσθέτει ότι η μείωση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα, συνοδεύτηκε από ενίσχυση του αριθμού των απασχολουμένων, πτώση του αριθμού των ανέργων και συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε στο 2% ή 75,4 χιλ. άτομα από 2,2% ή 79,1 χιλ. άτομα το 2017, ενώ η μείωση της ανεργίας επιταχύνθηκε στο -10,9% ή -112,0 χιλ. άτομα από -9,2% ή -103,9 χιλ. άτομα το 2017.

Βάσει των προαναφερθέντων μεταβολών, η τράπεζα τονίζει ότι το εργατικό δυναμικό συρρικνώθηκε κατά -0,8% ή -36,7 χιλ. άτομα από -0,5% ή -24,8 χιλ. άτομα το 2017.

Προσθέτει, δε, ότι η συνεχής μείωση του εργατικού δυναμικού και του πληθυσμού συνιστούν σημαντικό περιορισμό για την αύξηση της απασχόλησης μακροπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των απασχολούμενων στην ελληνική οικονομία, τονίζεται ότι έπειτα από σωρευτικές απώλειες της τάξης του -23,8% ή -1.097,3 χιλ. άτομα την πενταετία 2008-2013 (το 2009 ήταν ο 1ος χρόνος μείωσης της απασχόλησης μέσα στην κρίση), ακολουθεί συνεχή ανοδική πορεία τα τελευταία 5 χρόνια.

Ωστόσο, η σωρευτική αύξηση της απασχόλησης την περίοδο 2013-2018 ανήλθε στο 9% ή 314,8 χιλ. άτομα. Συνεπώς, σημειώνει η τράπεζα, κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2013-2018, ανακτήθηκε μόλις το 1/3 (28,7%) των απωλειών της κρίσης σε όρους απασχολούμενων ατόμων.

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι οι ροές αύξησης της απασχόλησης ήταν διαρκώς μικρότερες από τις αντίστοιχες ροές μείωσης της ανεργίας και ως εκ τούτου το εργατικό δυναμικό συνέχισε την καθοδική του πορεία ασκώντας αρνητικές πιέσεις στις παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη Eurobank, η ενίσχυση του αριθμού των απασχολουμένων την περίοδο 2013-2018 προήλθε κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού, του δημοσίου, του εμπορίου και της μεταποίησης. Ακολούθησαν με σχετικά μικρότερη θετική συνεισφορά οι κλάδοι των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων, της ενημέρωσης και επικοινωνίας, των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων και της μεταφοράς και αποθήκευσης.

Στην αντίθετη κατεύθυνση (αρνητική συνεισφορά στη μεταβολή της απασχόλησης) κινήθηκαν οι κλάδοι των δραστηριοτήτων νοικοκυριών ως εργοδοτών, των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας και των κατασκευών.

Όπως σημειώνει η Eurobank, είναι αναντίρρητα αποδεκτό, ότι η γενική εικόνα της αγοράς εργασίας αντανακλάται σε ένα διάνυσμα πολλών μεταβλητών. Επί παραδείγματι, μια ολοκληρωμένη ανάλυση για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα -η οποία ωστόσο ξεφεύγει από τα όρια ανάλυσης του παρόντος δελτίου- θα πρέπει να περιλαμβάνει την παράθεση, επεξεργασία και ανάλυση στοιχείων για μια σειρά μεταβλητές, όπως το ποσοστό ανεργίας και η σύνθεσή του, η απασχόληση και η σύνθεσή της, οι πραγματικοί και ονομαστικοί μισθοί, η παραγωγικότητα της εργασίας, ο βαθμός διαπραγματευτικής δύναμης εργαζομένων και εργοδοτών, ο βαθμός προστασίας του κράτους προς τους εργαζομένου κ.ά.

Επιπλέον, τονίζει ότι παρότι τα τελευταία 5 χρόνια υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό καθώς οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές τόσο στη βραχυχρόνια όσο και στη μακροχρόνια περίοδο. Για παράδειγμα, παρά τη σωρευτική μείωση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα κατά -8,2 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2013-2018, ο λόγος των ανέργων ως προς το εργατικό δυναμικό εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα (σπατάλη πόρων σε όρους υποεκμετάλλευσης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας) και να είναι μακράν -μαζί με αυτόν της Ισπανίας- ο μεγαλύτερος ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28.

Τέλος, σημειώνει ότι το υψηλό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων, το υψηλό ποσοστό δομικής ανεργίας, η ισχνή παραγωγικότητα και η μείωση του εργατικού δυναμικού αποτελούν υπαρκτά προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας με αρνητικές συνέπειες για τον δυνητικό ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ