2019-03-27 18:00:19
Φωτογραφία για Αλλάζουν τα πάντα για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο - Όλες οι αλλαγές που εγκρίθηκαν
Η ευρύτατη επιστημονική διαφωνία με μία αμφιλεγόμενη νομοθεσία δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.

Κι όταν συμβαίνει, οι νομοθέτες οφείλουν να το λάβουν υπόψιν τους Στην περίπτωση της νέας Οδηγίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα, που ψηφίστηκε την Τρίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών μας παραμέρισαν τις προειδοποιήσεις σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας του Ιντερνετ και άνοιξαν την πόρτα για να μπουν τα αμφιλεγόμενα άρθρα 11 και 13 στην καθημερινή, ευρωπαϊκή ζωή μας.

Τα δύο επίμαχα άρθρα της νέας Οδηγίας ναι μεν έχουν καλές προθέσεις, αλλά η εφαρμογή τους, σύμφωνα με τις επιστημονικές προειδοποιήσεις, θα προκαλέσει εμπλοκή στη θεμελιώδη δυναμική του Ιντερνετ, με αποτέλεσμα σοβαρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και της πρόσβασης στην πληροφορία στην Ευρώπη.

Η νέα Οδηγία υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να φιλτράρουν το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες τους, για να βεβαιωθούν ότι ο κάθε χρήστης έχει τα πνευματικά δικαιώματα αυτού που ανεβάζει, ούτως ώστε να μην μπλέξουν νομικά. Τα meme μπορεί να εξαιρούνται, αλλά δεν σώζουν την κατάσταση.


Οι ευρωβουλευτές μας πιστεύουν ότι η νέα Οδηγία για τα Πνευματικά Δικαιώματα είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθειά τους να χαλιναγωγήσουν τους αμερικανικούς γίγαντες της Τεχνολογίας, στους οποίους αποδίδουν την “παραπληροφόρηση” που οδηγεί σε ¨λανθασμένες ερμηνείες” της Οδηγίας και επιστημονικές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Ομως η Οδηγία είναι ξεκάθαρη και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Το περιεχόμενο των χρηστών θα πρέπει να φιλτράρεται στην Ευρώπη. Κι όχι μόνον από το YouTube. Κι εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Το Ιντερνετ δεν είναι το YouTube. Το Ιντερνετ είμαστε όλοι εμείς οι ενεργητικοί χρήστες, που κυκλοφορούμε, ποστάρουμε, λινκάρουμε και μοιραζόμαστε την πληροφορία με το περιβάλλον μας.

Στην εποχή των αυτόματων φίλτρων, όπως έγραψε το Wired, όλοι εμείς, οι ενεργητικοί χρήστες, είμαστε ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Κι όπως απεδείχθη στη Νέα Ζηλανδία, το πρόβλημα του πώς χειριζόμαστε εμείς, οι άνθρωποι, τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας, δεν λύνεται με αυτόματα φίλτρα. Από πλευράς πνευματικών δικαιωμάτων, η ζωντανή μετάδοση της σφαγής ήταν απολύτως νόμιμη.

Αυτές είναι οι αλλαγές που ψηφίστηκαν

– Οι διαδικτυακές πλατφόρμες πλέον υπεύθυνες για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες!

– Συγκεκριμένες κατηγορίες διαδικτυακού υλικού, όπως τα «memes» και τα αρχεία GIF, εξαιρούνται από την οδηγία

– Οι σύνδεσμοι προς ειδησεογραφικά άρθρα, οι οποίοι συνοδεύονται από «μεμονωμένες λέξεις ή πολύ σύντομα αποσπάσματα» μπορούν να διαμοιράζονται ελεύθερα

– Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να λαμβάνουν μερίδιο των εσόδων που αποκομίζουν οι εκδότες για τη χρήση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας

– Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε ελαφρύτερες υποχρεώσεις

– Οι δημιουργοί και οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να διαπραγματευτούν με τους γίγαντες του διαδικτύου χάρη στη συμφωνία, η οποία διασφαλίζει και την ελευθερία της έκφρασης.

Το κείμενο διευκρινίζει επίσης ότι η ανάρτηση έργων σε διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες με μη εμπορικό τρόπο, όπως για παράδειγμα στη Wikipedia, ή πλατφόρμες ανοιχτού («open source») λογισμικού, όπως το GitHub, θα εξαιρούνται αυτόματα. Οι καινοφυείς πλατφόρμες θα υπόκεινται σε ελαφρύτερες υποχρεώσεις από αυτές που θα έχουν οι πιο γνωστές.

Δήλωση του εισηγητή AxelVoss

«Αυτή η οδηγία είναι ένα σημαντικό βήμα για την επανόρθωση μιας κατάστασης που έχει επιτρέψει σε ένα μικρό αριθμό εταιρειών να αποκομίσουν τεράστια ποσά χωρίς να ανταμείψουν όπως πρέπει τους χιλιάδες δημιουργούς και δημοσιογράφους στη δουλειά των οποίων στηρίζονται.

Ταυτόχρονα, το κείμενο που υιοθετήθηκε περιέχει μεγάλο αριθμό διατάξεων που εγγυώνται ότι το διαδίκτυο θα παραμείνει χώρος ελεύθερης έκφρασης. Αυτές οι διατάξεις δεν ήταν από μόνες τους αναγκαίες γιατί η οδηγία δε θα δημιουργήσει καινούρια δικαιώματα για τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων. Αφουγκραστήκαμε ωστόσο τις ανησυχίες που εκφράστηκαν και επιλέξαμε να εγγυηθούμε εκ νέου την ελευθερία της έκφρασης. Tα ‘memes’, τα ‘GIFs’, τα ‘αποκόμματα’ προστατεύονται τώρα περισσότερο από ποτέ.

Είμαι επίσης χαρούμενος που το σημερινό κείμενο της συμφωνίας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των καινοφυών επιχειρήσεων. Οι κορυφαίες εταιρείες του αύριο είναι οι καινοφυείς επιχειρήσεις του σήμερα και η ποικιλομορφία που χρειαζόμαστε για αυτό στηρίζεται σε μια μεγάλη δεξαμενή καινοτόμων, δυναμικών, νεανικών επιχειρήσεων.

Έχουμε μια οδηγία που προστατεύει το βιοπορισμό των ανθρώπων, διασφαλίζει τη δημοκρατία υπερασπιζόμενη ένα ποικίλο τοπίο μέσων ενημέρωσης, εδραιώνει την ελευθερία της έκφρασης και ενθαρρύνει τις καινοφυείς επιχειρήσεις και την τεχνολογική ανάπτυξη. Βοηθά έτσι να ετοιμάσουμε το διαδίκτυο του μέλλοντος, ένα χώρο που ωφελεί όλους, όχι μόνο λίγους ισχυρούς».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ