2019-03-30 08:10:31
Φωτογραφία για Η Ώρα της Γης: Στο σκοτάδι θα βυθιστεί ο πλανήτης
Σήμερα Σάββατο 30 Μαρτίου ο δήμος Αθηναίων συντονίζεται με την «Ώρα της Γης».

Στέλνοντας μήνυμα ευαισθητοποίησης για την υπερθέρμανση του πλανήτη, από τις 20.30 έως τις 21.30 συσκοτίζεται ο Λόφος του Λυκαβηττού, ενώ σβήνουν τα φώτα και στο Δημαρχιακό Μέγαρο (Αθηνάς 63).

Ο δήμος Αθηναίων καλεί τους κατοίκους της Αθήνας να συμμετάσχουν στη συμβολική πρωτοβουλία και να σβήσουν τα φώτα στα σπίτια τους, για μια ώρα από τις 20.30, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την προστασία του πλανήτη.

Με κεντρικό μήνυμα «Συνδέσου με τη Φύση», η φετινή Ώρα της Γης μας καλεί να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση. Πόσο συχνά αναλογιζόμαστε ότι κάθε τι που θεωρούμε δεδομένο, από τον αέρα που αναπνέουμε ως το νερό που έρχεται στη βρύση μας, η πρώτη ύλη για τα φάρμακά μας, τα έπιπλά μας και το φαγητό που καταναλώνουμε, προέρχονται από τη φύση; Η αλήθεια είναι ότι υπερεκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς μας πόρους σε βαθμό εξάντλησης και σήμερα βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι.


Η Ώρα της Γης ξεκίνησε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας το 2007 και σταδιακά εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη συμμετοχική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την προστασία του πλανήτη. Δώδεκα χρόνια μετά, πολίτες και φορείς από περισσότερες από 180 χώρες, βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση: να πιέσουμε τους παγκόσμιους ηγέτες προκειμένου να αναλάβουν άμεση δράση για την εφαρμογή μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για τη φύση και τους ανθρώπους που θα έχει ως στόχο την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας που χάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Σβήνουν όλα τα φώτα για χάρη του πλανήτη

Πέρυσι περίπου 7.000 πόλεις σε 187 χώρες έσβησαν τα φώτα στα εμβληματικά τους κτίρια από τη Σιγκαπούρη ως την Χονολουλού, μέσω Σίδνεϊ, Μόσχας ή Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το WWF.

«Φέτος εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα ενωθούν και πάλι για να εκφράσουν την επιθυμία τους για ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον», σύμφωνα με το WWF.

Την ώρα που η φύση απειλείται «με άνευ προηγουμένου ρυθμό» και βρίσκεται αντιμέτωπη «διαρκώς με την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», η «Ώρα της Γης» για το 2019 έχει στόχο να υπενθυμίσει την σημασία της και τις υπηρεσίες που προσφέρει στον άνθρωπο (νερό, τροφή, φάρμακα, κλπ).

Πολλά μεγάλα ραντεβού προαναγγέλλονται για το 2020, μεταξύ των οποίων η διάσκεψη του ΟΗΕ για την βιοποικιλότητα στην Κίνα και το Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης στη Γαλλία.

«Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες για να εξασφαλίσουμε μια διεθνή δέσμευση που θα έχει στόχο να σταματήσει και στη συνέχεια να ανατρέψει την απώλεια της φύσης: χρειάζεται να συνάψουμε μια νέα συμφωνία για τη φύση και τον άνθρωπο, το ίδιο συνολική και φιλόδοξη με την συμφωνία κατά της υπερθέρμανσης» του πλανήτη που είχε υιοθετηθεί στα τέλη του 2015 στο Παρίσι, υπογράμμισε το WWF.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης» που έδωσε η ΜΚΟ αυτή οργάνωση στη δημοσιότητα το 2018, από το 1970 ως το 2014, οι πληθυσμοί σπονδυλωτών –ψάρια, πουλιά, θηλαστικά, αμφίβια και ερπετά– μειώθηκαν κατά 60% σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μείωση που είχαν στους τροπικούς, στην νότια και την κεντρική Αμερική ήταν της τάξης του 89%.

 ant1news.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι εφημερίδες σήμερα...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι εφημερίδες σήμερα...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ