2019-03-31 00:00:27
Φωτογραφία για Γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο δεν είναι με αλφαβητική σειρά
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα γράμματα του πληκτρολογίου είναι ανακατεμένα και τι είναι η διάταξη QWERTY;

Όλα ξεκίνησαν από τις

γραφομηχανές. Τα πλήκτρα ήταν σε δυο γραμμές με αλφαβητική σειρά συνδεδεμένα με μεταλλικούς βραχίονες που στην άκρη είχαν ανάγλυφα στοιχεία.

Οι δακτυλογράφοι είχαν μάθει να δακτυλογραφούν πολύ γρήγορα και αν ο χρήστης πατούσε δυο πλήκτρα πολύ γρήγορα, αφού πολλά από αυτά που "γειτόνευαν" μεταξύ τους εμφανιζόταν πολύ συχνά στις λέξεις το ένα μετά το άλλο, αυτοί οι βραχίονες κολλούσαν και οι γραφομηχανές έπρεπε κάθε λίγο και λιγάκι να επισκευάζονται. Γι' αυτό το λόγο κάτι έπρεπε να γίνει.

Έτσι η λύση βρέθηκε με τη διάταξη πληκτρολογίου «κουέρτι» (QWERTY). Το QWERTY είναι το πιο συνηθισμένο μοντέρνο σχήμα πληκτρολογίου για την αγγλική γλώσσα σε υπολογιστές και γραφομηχανές.

Το όνομά του προέρχεται από τα πρώτα έξι γράμματα που βρίσκονται στην αριστερή μεριά της πάνω γραμμής πλήκτρων του πληκτρολογίου. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι υπάρχουν άτομα και σήμερα που γνωρίζουν να πληκτρολογούν πολύ γρήγορα. Αυτό είναι αλήθεια, μόνο που τα σημερινά πληκτρολόγια από κάτω έχουν μια ελαστική μεμβράνη αντί για μεταλλικούς βραχίονες.


Το QWERTY σχεδιάστηκε με σκοπό να μειώσει τις εμπλοκές πλήκτρων στη γραφομηχανή και παραμένει σήμερα κυρίαρχο και στα ηλεκτρονικά πληκτρολόγια λόγω του φαινομένου δικτύων αλλά και την έλλειψη σημαντικών πλεονεκτημάτων άλλων σχημάτων.

Επίσης, τα πλήκτρα δεν έχουν τοποθετηθεί ακριβώς σε οριζόντιες και κατακόρυφες γραμμές αλλά κάθε γραμμή είναι διαγωνίως μετατοπισμένη σε σχέση με την από πάνω. Αυτό έγινε λόγω των μηχανολογικών συνδέσμων, καθώς κάθε γράμμα ήταν κολλημένο σε ένα μοχλό κι έτσι η διαγώνια απόσταση επέτρεπε στους μοχλούς να πατιούνται δίχως να κτυπάει ο ένας πάνω στον άλλο και αυτή η διάταξη έχει παραμείνει και στα σημερινά ηλεκτρονικά πληκτρολόγια.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ