2019-03-31 22:00:33
Φωτογραφία για Στοιχεία-σοκ: Τέσσερα νοσοκομεία στην Ελλάδα για τον εθισμό των παιδιών στο ίντερνετ
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΛΟΓΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα παιδιά και τους νέους ο εθισμός σε διαδικτυακά παιχνίδια υπογράμμισε ο ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικών εγκλημάτων, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μανώλης Σφακιανάκης, στη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας που οργάνωσε το Σάββατο ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Μητρόπολης Χανίων.

Όπως τόνισε ο κ. Σφακιανάκης, οι παιδόφιλοι προσεγγίζουν τα θύματά τους μέσα από τα chat διαδικτυακών παιχνιδιών και μίλησε για ανάγκη ένταξης μαθήματος εκμάθησης διαδικτύου στο σχολικό πρόγραμμα.

«Την πρώτη και την τελευταία ευθύνη την έχουν οι γονείς. Θα πρέπει να βάζουν το παιδί μέσα σε όρους και όρια. Θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες μέσα στο σπίτι. Είναι αδιανόητο να ζούμε σε ένα σπίτι όλοι μαζί και να είμαστε ξένοι. Κάθε μέρα διαχειρίζομαι μέσα από το Ινστιτούτο (σ.σ.: είναι πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας - CSI Institute) δεκάδες υποθέσεις για συμβουλευτική. Ένα θα σας πω. Ότι αλλού είναι οι γονείς και αλλού τα παιδιά. Άρα αν σε ένα σπίτι μέσα υπάρχει σχεδιασμός από την οικογένεια, δεν υπάρχει πρόβλημα από τη στιγμή που θα βάλουν κανόνες», υπογράμμισε ο κ. Σφακιανάκης.


Ο κ. Σφακιανάκης στην ημερίδα

Σχολιάζοντας παιχνίδια όπως το Fortnite, ο κ. Σφακιανάκης είπε ότι «το τυράκι αυτών των παιχνιδιών είναι ότι σε βάζουν μέσα σιγά-σιγά και σε εθίζουν. Δεν λέμε να μην παίξουν. Αλλά να παίξουν το πολύ μία ώρα την ημέρα. Πάνω από μία ώρα χάνεις την μπάλα. Πεθαίνεις. Εκατοντάδες παιδιά στον κόσμο έχουν πεθάνει εξαιτίας του διαδικτύου. Εμείς λέμε να παίξουν, αλλά με όριο και να μη μιλούν τα παιδιά στα chat του παιχνιδιού. Γιατί μέσα από εκεί έρχονται οι παιδόφιλοι και οι κακοποιοί».

Ο κ. Σφακιανάκης, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων, τόνισε επίσης την ανάγκη οι χρήστες, και κυρίως οι νέοι, να εμβαθύνουν στη γνώση για την αποφυγή των μεγάλων κινδύνων που εμπεριέχονται στο διαδίκτυο.

Πότε το παιδί μας «φεύγει» από τη ζωή

«Για όσους δεν ξέρουν το μέλλον είναι το διαδίκτυο, θα προσεγγίσουμε λοιπόν το “φως”, που και πάλι είναι το διαδίκτυο, αλλά όλο αυτό το όμορφο κρύβει κινδύνους και καταστάσεις που δυστυχώς αν δεν γνωρίζεις μπορείς να παραπλανηθείς και να “φύγεις”. Κι όταν λέμε να “φύγεις”, εννοούμε να “φύγεις” από την πραγματική και να πας στην εικονική ζωή. Πολλά παιδιά δυστυχώς μπερδεύουν τις ζωές, εικονική και πραγματική και στο τέλος φεύγουν από την κανονική ζωή», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.

Πολύς κόσμος παρακολούθησε την ημερίδα

Στη συνέχεια ανέλυσε το φαινόμενο του εθισμού και πόσο εύκολα μπορεί ένα παιδί να πέσει θύμα του. «Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι ένα φαινόμενο που έχει να κάνει με εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο και χιλιάδες παιδιά στη χώρα μας. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερα νοσοκομεία που απασχολούνται με τον εθισμό και μόνο στο διαδίκτυο. Ο εθισμός δεν είναι παιχνίδι… Ο εθισμός είναι κλινική διαταραχή και αυτό που πρέπει όλοι να ξέρουμε είναι κάτι όπως ο αλκοολισμός. Αυτό πρέπει να μάθει ο κόσμος και να καταλάβει ότι όταν ένα παιδί κλείνεται στο δωμάτιό του και δεν μιλάει σε κανέναν είναι συμπτώματα εθισμού και πρέπει να τα δουν άμεσα οι γονείς, γιατί αν δεν τα προλάβουν εκείνοι, μετά έρχονται οι ψυχίατροι… Κι αν δεν μπορούν και οι ψυχίατροι, μετά το παιδί “φεύγει” από τη ζωή!».

Πρώτα οι γονείς

Μέσα από την πολυετή εμπειρία του, αλλά και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δεκάδες υποθέσεις που διαχειρίζεται καθημερινά, ο κ. Σφακιανάκης έχει πλέον κατασταλάξει στην άποψη ότι «την πρώτη και την τελευταία ευθύνη για τον εθισμό των παιδιών την έχουν οι γονείς. Έχουν άμεσα ευθύνες, γιατί εκείνοι θα πρέπει να βάζουν το παιδί μέσα σε όρια και όρους. Θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες μέσα σε ένα σπίτι. Είναι αδιανόητο να ζούμε όλοι μαζί και να είμαστε ξένοι. Δυστυχώς αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι οι γονείς είναι “αλλού”. Άρα αν μέσα στην οικογένεια υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχει μπαμπάς και μαμά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί μπαίνουν κανόνες. Όταν όμως ένα σπίτι είναι “διαλυμένο”, τότε τα πράγματα ξεφεύγουν και ξεφεύγουμε κι εμείς», υποστήριξε ο κ. Σφακιανάκης.

Ποιο είναι όμως το… τυράκι που δεν μπορούν δυστυχώς να αντιληφθούν τα παιδιά και τελικά καταλήγουν να πιάνονται στη φάκα του διαδικτύου; «Το… τυράκι είναι ο εθισμός», δηλώνει ο κ. Σφακιανάκης και εξηγεί γιατί: «Σιγά-σιγά σε βάζουν μέσα στο παιχνίδι και εθίζεσαι… Εμείς δεν λέμε να μην παίξουν τα παιδιά, αλλά θα πρέπει να παίξουν το πολύ μία ώρα. Πάνω από μία ώρα χάνεις την μπάλα. Πεθαίνεις… Κι όταν λέμε “πεθαίνεις” δεν είναι σχήμα λόγου, εκατοντάδες παιδιά στον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους και αιτία είναι το διαδίκτυο. Εμείς δεν λέμε μην παίξεις, π.χ., Fortnite, εμείς λέμε όμως μη μιλάς στο chat του Fortnite. Γιατί μέσα από εκεί έρχονται οπι παιδόφιλοι και οι κακοποιοί. Αλλά όλα τα παιδιά πιστεύουν πως "δεν θα τύχει σε μένα, θα τύχει στον άλλον". Κι αυτό είναι το λάθος».

Ο επί σειρά ετών πρώην προϊσταμένος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει δύο αρνητικές πρωτιές, όσον αφορά σε θέματα που έχουν να κάνουν με το διαδίκτυο. Είμαστε λοιπόν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε χρήση video games σε αναλογία πληθυσμού και παιδιών, ενώ ηλεκτρονικά «αναλφάβητη», κερδίζοντας την πρωτιά μεταξύ 27 χωρών.

Ωστόσο, ο κ. Σφακιανάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον τονίζοντας ότι έχει ξεκινήσει ένας αγώνας προκειμένου το διαδίκτυο να συμπεριληφθεί στα μαθήματα του σχολείου και τα πράγματα δείχνουν να είναι σε καλό δρόμο.

«Ως ινστιτούτο CSI δίνουμε έναν αγώνα να μπει στο σχολείο το διαδίκτυο ως μάθημα. Πιστεύουμε ότι το υπουργείο Παιδείας θα δικαιώσει τον αγώνα μας και θα το συμπεριλάβει ως μάθημα από το νέο σχολικό έτος. Πιο πολλά δεν μπορώ να πω, όμως ως ένας μεγάλος οργανισμός κι εμείς δίνουμε μεγάλο αγώνα, γιατί μόνο όταν μπει στα σχολεία θα σταματήσει ο ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός», κατέληξε.

Με πληροφορίες από neakriti.gr, zarpanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ