2019-04-03 11:46:44
Φωτογραφία για είτε real-time πως λειτουργεί ο εγκέφαλος
Διαφανές κρανίο, που ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες, επιτρέπει να δούμε την

εγκεφαλική λειτουργία σε πραγματικό χρόνο, ανοίγοντας νέους δρόμους στην έρευνα των νευροεκφυλιστικών παθήσεων και όχι μόνο

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έφτιαξαν ένα μοναδικό τρισδιάστατα εκτυπωμένο διαφανές κρανιακό εμφύτευμα που τους επιτρέπει να παρακολουθούν την δραστηριότητα ολόκληρης της επιφάνειας του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο.

Η καινοτόμος συσκευή αναμένεται να συμβάλλει καταλυτικά στην περαιτέρω εξερεύνηση του ανθρώπινου εγκεφάλου και σε δυσλειτουργίες που συντελούν στην εκδήλωση παθήσεων, όπως οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

Οι εικόνες παρουσιάζουν ολόκληρη την επιφάνεια του εγκεφαλικού φλοιού του ποντικιού στις έξι και 36 εβδομάδες μετά την εμφύτευση του See-Shell. (Πηγή φωτογραφίας: Πανεπιστήμιο Μινεσότα)

Οι ερευνητές δημοσίευσαν στη μελέτη στο Nature Communications, και σκοπεύουν σύντομα να προχωρήσουν στην εμπορική εκμετάλλευση της συσκευής, την οποία ονόμασαν See-Shell.


«Προσπαθούμε να δούμε αν είναι εφικτό να οπτικοποιήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε με μεγάλα τμήματα της επιφάνειας του εγκεφαλικού φλοιού ποντικιών, για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό θα μας επιτρέψει να συλλέγουμε πληροφορίες και για την λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η τεχνολογία αυτή μας επιτρέπει να δούμε το περισσότερο μέρος του φλοιού εν ώρα δράσης με πρωτοφανή έλεγχο και ακρίβεια, ενώ παράλληλα διεγείρει ορισμένα μέρη του εγκεφάλου», εξηγεί ο Suhasa Kodandaramaiah, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Μηχανικής στο Κολέγιο Επιστήμης και Μηχανολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Στο παρελθόν οι περισσότερες μελέτες είχαν εστιάσει σε μικρές περιοχές του εγκεφάλου αλλά τώρα οι ειδικοί μπορούν να κατανοήσουν πως αυτό που συμβαίνει σε ένα τμήμα του εγκεφάλου επηρεάζει άλλες περιοχές του, ταυτόχρονα.

Στο πλαίσιο αυτό η συσκευή See-Shell μελετά πως ήπιες διασείσεις σε ένα τμήμα του εγκεφάλου επηρεάζει άλλα τμήματα του καθώς αυτός αναδιοργανώνεται δομικά και λειτουργικά. Το ζωικό μοντέλο που χρησιμοποίησε ο Δρ. Kodandaramaiah είναι πολύ κοντινό στον ανθρώπινο εγκέφαλο και γι’ αυτό ελπίζει ότι θα ανοίξει ο δρόμος για καλύτερη μελέτη νευροεκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου, όπως οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

Η συσκευή See-Shell επιτρέπει στους ερευνητές να δουν σφαιρικές αλλαγές για πρώτη φορά με εξαιρετική χρονική ακρίβεια. Στο βίντεο που έφτιαξαν βάσει της See-Shell οι αλλαγές στην φωτεινότητα του εγκεφάλου του ποντικιού αντιστοιχούν στην αποτρίχωση και τη μείωση της νευρικής δραστηριότητας. Οι λεπτές αναλαμπές είναι περίοδοι κατά τις οποίες ο εγκέφαλος ξαφνικά ενεργοποιείται. Οι ερευνητές προσπαθούν ακόμα να κατανοήσουν τον λόγο μιας τέτοιας σφαιρικά συντονισμένης δραστηριότητας και τι σημαίνει για τη συμπεριφορά.
anatakti
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ