2019-04-04 09:12:59
Φωτογραφία για Λίστες θανάτου στις ακτινοθεραπείες, παρά τις δωρεές του Ιδρύματος «Νιάρχος» – Ο καρκίνος δεν περιμένει, λένε οι ασθενείς
Από Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Ασπρη μέρα δεν πρόλαβε να δει ο έλληνας καρκινοπαθής από τις δωρεές του Ιδρύματος "Νιάρχος" το περασμένο καλοκαίρι σε 8 δημόσια ογκολογικά νοσοκομεία και κλινικές.

Δώδεκα υπερσύγχρονοι γραμμικοί επιταχυντών ύψους 25 εκατ.ευρώ, ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που δεν αξιοποιήθηκε σωστά από το Ελληνικό δημόσιο. Με αποτέλεσμα σήμερα ο στόχος για τον οποίο δαπανήθηκαν τα χρήματα να μην έχει επιτευχθεί. Παρά τις δωρεές του Ιδρύματος "Νιάρχος" οι καρκινοπαθείς περιμένουν μήνες για να πάρουν σειρά για τις ακτινοθεραπείες τους, ή ξεπουλιούνται για να τις πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί ο καρκίνος δεν μπορεί να περιμένει, όπως λένε ασθενείς και ειδικοί.

Ο καρκίνος δεν μπορεί να περιμένει

Αν δεν σου έχει συμβεί, μάλλον δεν μπορείς να το καταλάβεις... Από τη στιγμή της διάγνωσης, το χρονόμετρο τρέχει αντίστροφα. Παίζεις με τις μέρες, με τις ώρες και τα λεπτά
. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και επί χρόνια Δ/ντης της κλινικής μαστού του “Αγ. Σάββα” Ευάγγελος Φιλόπουλος, που γνωρίζει καλά τη “φύση” του καρκίνου, περιγράφει το πρόβλημα με λίγες λέξεις: “Σήμερα γίνεται το χειρουργείο, σε 20 μέρες βγαίνει η ιστολογική και η διάγνωση. Μπορεί να χρειαστεί και πάλι χειρουργείο. Στο μεταξύ ο καρκίνος εξελίσσεται. Αν μετά από όλα αυτά χρειαστεί να κάνει ο ασθενής ακτινοθεραπεία, δεν μπορεί να του λέει το νοσοκομείο σε 3 μήνες. Από τον μήνα που διαγνώστηκε μέχρι να έρθει το ραντεβού του θα περάσουν 4 – 5 μήνες. Στη φάση αυτή δεν έχει νόημα η ακτινοβολία. Αναγκάζεται έτσι να πάει σε ιδιωτικό”.

Η αγωνία και η άνιση μάχη με το χρόνο οδηγεί τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Ομως, το κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό. Πώς μπορεί να βρει κάποιος άμεσα σήμερα από 3.000 έως 5.000 ευρώ, ακόμα κι αν είναι ζήτημα "ζωής και θανάτου"; Εστω κι αν ο ΕΟΠΥΥ θα του επιστρέψει πίσω ένα μέρος αυτών των χρημάτων;

Στην απελπισία τους, οι ασθενείς τηλεφωνούν συχνά στο Σύλλογο Καρκινοπαθών “ΚΕΦΙ” και παρακαλούν για μια λύση, για μια μεσολάβηση, λέει στο Iatropedia.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ζωή Γραμματόγλου: “Μας παίρνουν τηλέφωνο όταν δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού, μήπως μπορούμε να μεσολαβήσουμε κάπου. Ακόμη και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια αν πάρουμε και πούμε ότι κάποιος είναι άπορος και δεν μπορεί να πληρώσει, κάποιες φορές μας βοηθάνε. Αλλά μη νομίζετε ότι έρχονται κι όλα τα περιστατικά σε μας. Σε μας έρχεται ο “ψαγμένος” ασθενής. Αυτός που δεν ξέρει, θα πειθαρχήσει σ' αυτό που του λένε, ότι “αργεί το ραντεβού ΤΟΥ”. Και, ή που θα πάει να χρεωθεί, ή θα περιμένει να έρθει η σειρά του. Βάζω το χέρι στην τσέπη και βγάζω από 3 μέχρι 5 χιλιάρικα, δεν είναι κάτι απλό σήμερα. 'Οποιος έχει θα τις κάνει τις θεραπείες. 'Οποιος δεν έχει, μένει στην αναμονή εις βάρος της υγείας του”.

Στο θέμα τοποθετήθηκε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας

Διαβάστε επίσης: ΙΣΑ - Αναμονή έως 3 μήνες για ακτινοθεραπείες. Κινδυνεύουν ογκολογικοί ασθενείς

Παρά τις δωρεές του "Νιάρχος" και τα ΕΣΠΑ, τα μηχανήματα παραμένουν λίγα και το προσωπικό ακόμη λιγότερο

Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου μέσω της ακτινοθεραπείας, απαιτεί τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα που λέγονται “γραμμικοί επιταχυντές”. Είναι τα μηχανήματα που εκλύουν ακτινοβολία, η οποία διεισδύει βαθιά μέσα στον οργανισμό και διαλύει τους καρκινικούς ιστούς.

Η συνολική δύναμη γραμμικών επιταχυντών στην Ελλάδα, όμως, είναι περίπου 26.“Θα έπρεπε να έχουμε στη χειρότερη περίπτωση 50 και στην καλύτερη 100”, λέει ο Δ/ντης της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του “Αγ.Σάββα” Χαράλαμπος Ζαμπάτης και συμπληρώνει: “Οι δωρεές του Νιάρχου και τα ΕΣΠΑ αντικατέστησαν τα παλαιά μηχανήματα, δεν προστέθηκαν, όμως, καινούργια μηχανήματα στη δύναμη μας. Δεν καλύπτονται οι ανάγκες με αυτό τον αριθμό μηχανημάτων, ό,τι και να κάνουμε. Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει και προσωπικό”, τονίζει.

Ακόμη κι αυτά τα 26 μηχανήματα, όμως, δεν αξιοποιήθηκαν στο έπακρο για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες των ασθενών. Κι αυτό, γιατί το κράτος δεν προσέλαβε ποτέ ικανό αριθμό ακτινοθεραπευτών ογκολόγων, τεχνολόγων, ακτινοφυσικών και νοσηλευτών. Με αποτέλεσμα σε όλα τα νοσοκομεία οι γραμμικοί επιταχυντές να δουλεύουν μία μόνο βάρδια το 24ωρο.

Ο "Αγ.Σάββας" σηκώνει όλο το βάρος

Το μόνο τμήμα Αντινοθεραπείας που εργάζεται δυόμιση βάρδιες, είναι ο “Αγ.Σάββας”, ο οποίος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο όγκο των περιστατικών. Η αναμονή κι εκεί φτάνει τους 3 μήνες:

“Ο όγκος της δουλειάς μας είναι τραγικά μεγάλος. Εχουμε 250 περιστατικά καθημερινά, τα οποία εξυπηρετούνται από 10 γιατρούς. Οπως καταλαβαίνετε ο κάθε γιατρός έχει γύρω στους 20 με 30 ασθενείς καθημερινά. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Θα πρέπει λοιπόν να προσληφθεί προσωπικό, να βγουν παραπάνω βάρδιες ή έστω να κάνουν απογευματινά ιατρεία για να βγουν όλα τα περιστατικά. Εμείς είμαστε το μόνο νοσοκομείο από όλα τα Ογκολογικά με πάνω από 2 βάρδιες, ενώ όλοι οι άλλοι γραμμικοί επιταχυντές, δουλεύουν μόλις ένα 8ωρο την ημέρα”, λέει ο Διευθυντής κ.Ζαμπάτης.

Η κα. Γραμματόγλου προσθέτει: “Τα μηχανήματα αυτά είναι πάρα πολύ γρήγορα και θα μπορούσαν να καλύπτουν πάρα πολλούς ασθενείς, αλλά θέλουν πολλούς χειριστές και προσωπικό. Ο Αγ.Σάββας, το Αττικό, το Ογκολογικό “Αγ.Αναργυροι”, το Μεταξά, όλα αυτά που έχουν σήμερα αναμονές 2 και 3 μηνών, θα μπορούσαν να μην έχουν. Μπήκαν τα νέα μηχανήματα του Νιάρχου, αλλά δεν δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ”.

Οι ασθενείς και οι γιατροί ζητούν από την πολιτεία και το υπουργείο Υγείας να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν ολοήμερες βάρδιες στα Αντινοθεραπευτικά Τμήματα των Ογκολογικών νοσοκομείων και κλινικών. Να εξαλειφθεί το πρόβλημα των αναμονών και να δοθεί οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ακροδεξιά κατρακύλα...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ακροδεξιά κατρακύλα...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ