2019-04-06 12:03:13
Φωτογραφία για Επιχείρηση καθαρά χέρια σε Νοσοκομεία - Τι γίνεται στην Πάτρα, απολυμαίνουν τα χέρια τους γιατροί, νοσηλευτές και συνοδοί;
Δεν λείπουν τα προβλήματα 

«Επιχείρηση καθαρά χέρια» έχει ξεκινήσει σε 30 από τα 32 Νοσοκομεία της Αττικής με στόχο την ευαισθητοποίηση γιατρών και νοσηλευτών στο θέμα και την ενισχύσει της κουλτούρας της υγιεινής των χεριών. Η τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων υγιεινής από πλευρά των εργαζομένων στα Νοσοκομεία έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ενδωνοσοκομειακών λοιμώξεων που στην κυριολεξία σκοτώνουν.

Thebest.gr

Τι γίνεται όμως στα Νοσοκομεία της Πάτρας;

Γιατροί και νοσηλευτές προσπαθούν να κάνουν αυτό που πρέπει, πολλές φορές όμως, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, λόγω του φόρτου της δουλειάς, της απουσίας καθαριστικών μέσων ή ακόμα και έλλειψης ενημέρωσης, αυτό δεν γίνεται.

«Οι καμπάνιες βοηθούν για την ευαισθητοποίηση των συναδέλφων και των συνοδών των ασθενών. Ίσως λόγω του φόρτους της εργασίας μπορεί να προκύπτουν ζητήματα, όμως θεωρώ ότι οι συνάδελφοι, ειδικά στην εντατική, τα χειρουργεία και την ανάνηψη αντιμετωπίζουν το ζήτημα με επαγγελματικό τρόπο», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζαζιάς.


Πάντως και ο ίδιος παραδέχεται ότι την ώρα της δουλειάς, με τις ελλείψεις κλινών, ειδικά στις παθολογικές, τον συγχρωτισμό πολλών ασθενών, τον περιορισμένο χρόνο που υπάρχει για να εξετάσει κανείς πολλά άτομα, είναι σχεδόν αδύνατον να τηρηθούν απόλυτα τα προβλεπόμενα. Το φαινόμενο παρατηρείται ειδικά στην μετάβαση από ασθενή σε ασθενή καθώς ενώ τα βήματα καθαριότητας προβλέπουν πλύσιμο των χεριών, κάτι όμως που δεν συμβαίνει πάντα στην πράξη.

Πάντως ο κ. Ζαζιάς σημειώνει ότι εξίσου σημαντικό ρόλο στην αποφυγή των λοιμώξεων παίζει και ο σωστό καθαρισμός των χώρων των νοσοκομείων και η αποστείρωση όχι με κοινά απορρυπαντικά αλλά με ισχυρά, κάτι που όπως υποστηρίζει δεν γίνεται πάντα.

Ωστόσο από την πλευρά του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας της Πάτρας, Θόδωρος Σερεμέτης, είναι κατηγορηματικός και ισχυρίζεται ότι οι ασθενείς και οι συνοδοί τους δεν θα πρέπει να έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι το νοσοκομείο καθαρίζεται με τα κατάλληλα απολυμαντικά. Παράλληλα σημειώνει ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα υλικά προκειμένου να αποστειρώνουν τα χέρια τους.

«Πέραν αυτού δαπανούνται πολλά χρήματα για τα γάντια μιας χρήσης που χρησιμοποιεί το προσωπικό μας. Καταναλώνουμε περίπου 150.000 ζευγάρια τον μήνα», λέει μιλώντας στο thebest.gr.

Όμως και ο ίδιος παραδέχεται ένα «έλλειμμα» που υπάρχει σχετικά με τα διαθέσιμα απολυμαντικά για τους συνοδούς των ασθενών. Τέτοιους είδους υλικά δεν υπάρχουν στις εισόδους των κλινικών ή των διαδρόμων, γεγονός που αποδίδεται απόλυτα στα χρήματα που θα έπρεπε να δαπανηθούν για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, χωρίς να είναι βέβαιο το αντίστοιχο όφελος που θα προκύψει.

Σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι εξετάζεται μια τέτοια «επένδυση» τώρα που πλέον ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου αυξήθηκε από τα 16εκ. στα περίπου 22,5εκ.

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα της«Καθημερινής»το μέτρο πλύσης των χρειών χαρακτηρίζεται ως το πλέον οικονομικό και αποδοτικό για την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, οι οποίες «στοιχίζουν» στη χώρα μας τουλάχιστον 1.600-1.700 ζωές ετησίως. Το καλό πλύσιμο των χεριών προστατεύει και εκτός νοσοκομείου από λοιμώξεις του αναπνευστικού και από γαστρεντερίτιδες, ενώ, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, βοηθάει και στη μάχη ενάντια στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να προλάβει περίπου το 20% των λοιμώξεων του αναπνευστικού, για τις οποίες συχνά γίνεται μη ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ανθεκτικά μικρόβια.

Αν και αυτονόητο μέτρο, η υγιεινή των χεριών είναι δύσκολη στην τήρησή της. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο την τήρηση των διαδικασιών αντισηψίας από τουλάχιστον το 85% του προσωπικού των νοσοκομείων, ποσοστό που δύσκολα πιάνουν ακόμα και τα καλά οργανωμένα ιατρικά και νοσηλευτικά τμήματα στις πιο προηγμένες υγειονομικά χώρες. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι, στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή σε τμήματα που έχουν δώσει έμφαση στην επίλυση του προβλήματος, μόλις ξεπερνά το 50%.

Το Γραφείο Μικροβιακής Αντοχής έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου τρεις μήνες επιχείρηση «Καθαρά χέρια» σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε το καλοκαίρι του 2018 και έχει ως στόχο να ενισχύσει την κουλτούρα της υγιεινής των χεριών από το προσωπικό των νοσοκομείων.

Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά στα 30 από τα 32 νοσοκομεία της Αττικής και σε συγκεκριμένα τμήματα των νοσοκομείων. Επιλέχθηκαν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τουλάχιστον ένα παθολογικό και ένα χειρουργικό τμήμα από κάθε νοσοκομείο. Για κάθε τμήμα ορίστηκαν εργαζόμενοι ως «κλινικοί σύνδεσμοι» για την εφαρμογή του προγράμματος, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν ειδικά, ώστε να μεταδώσουν την κουλτούρα για την τήρηση των πέντε βημάτων στην υγιεινή των χεριών:

1ο) Πριν από την επαφή με τον ασθενή,

2ο) πριν από κάθε καθαρό ή άσηπτο χειρισμό ασθενούς (π.χ. αλλαγή φλεβικού καθετήρα), 3ο) μετά την έκθεση σε σωματικά υγρά του ασθενούς,

4ο) μετά την επαφή με τον ασθενή και

5ο) μετά την επαφή με αντικείμενα ή έπιπλα που βρίσκονται στο άμεσο άψυχο περιβάλλον του ασθενούς (νοσηλευτικό διάγραμμα, κλινοσκεπάσματα, κομοδίνο κ.ά.).

Ήδη έχουν εκπαιδευτεί 150 «εκπαιδευτές». Από τον Ιανουάριο έχει ξεκινήσει η περίοδος ευαισθητοποίησης του προσωπικού των τμημάτων και καταγραφής της συμμόρφωσης, την οποία θα ακολουθήσει περίοδος παρεμβάσεων. Τα πρώτα αποτελέσματα προς αξιολόγηση του προγράμματος αναμένονται τον Ιούνιο. Ήδη προετοιμάζεται η επέκταση του προγράμματος στα νοσοκομεία της Μακεδονίας (3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ