2019-04-07 20:11:59
Φωτογραφία για Οι φήμες για άνοιγμα συνόρων, τα επεισόδια και η επιφυλακή
Από την περασμένη Δευτέρα, όταν έφτασε στις αστυνομικές αρχές η πληροφορία για πιθανή μαζική μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα για διάσχιση των

συνόρων, ελήφθησαν αυξημένα μέτρα επιφυλακής στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης. Περάσματα που ελέγχονταν προηγουμένως από τακτικές περιπολίες, ειδικά από την 4η Απριλίου και έπειτα τέθηκαν υπό 24ωρη παρακολούθηση, ενώ ανακλήθηκαν και αρκετά ρεπό αστυνομικών. Σκοπός ήταν να μη δημιουργηθεί κοντά στα σύνορα ένας νέος άτυπος καταυλισμός όπως είχε συμβεί το 2016.

Ακόμη και στο χωριό Ακροπόταμος, στη ράχη της παλιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, γίνονταν πλέον στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι. Αυτό το σημείο ήταν συνήθης σταθμός στο πρόσφατο παρελθόν για όσους ανθρώπους επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τα σύνορα. Εφταναν μέχρι εκεί με το ΚΤΕΛ και πορεύονταν υπομονετικά στις ράγες του σιδηροδρόμου κατευθυνόμενοι προς βορρά.


Εξω από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης όμως, σε απόσταση άνω των 60 χιλιομέτρων από τα χωράφια της Ειδομένης, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης κατασκήνωσαν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Τόσο κατά την ημέρα άφιξής τους όσο και την επομένη ξέσπασαν επεισόδια με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων όταν οι συγκεντρωμένοι αποπειράθηκαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να βγουν στην Εθνική Οδό.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις οι συγκεντρωμένοι έφταναν τους 500. Οικογένειες στην πλειονότητά τους με παιδιά που είχαν ξεκινήσει από τα Ιωάννινα, τα Οινόφυτα, τη Θήβα, ενώ υπήρχαν και αναφορές ότι κάποιοι πρόσφυγες είχαν πραγματοποιήσει το ταξίδι μέχρι εκεί από την Κρήτη. Συμπορεύτηκαν ακολουθώντας διαδικτυακές φήμες για άνοιγμα των συνόρων. «Τα σύνορα είναι και θα παραμείνουν κλειστά και εννοείται ότι δεν θα επιτρέψουμε παράτυπες μετακινήσεις», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, προτρέποντας εκείνους που είχαν ήδη φτάσει έξω από τη δομή των Διαβατών «να μη βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους άλλους ανθρώπους που είναι γύρω τους».

Κάποιοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στα Διαβατά την περασμένη Πέμπτη είχαν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη με τρένο. Είχαν, μάλιστα, αναρτήσει και σχετικό βίντεο από το ταξίδι τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα ξημερώματα της Παρασκευής όμως ακυρώθηκαν αντίστοιχα δρομολόγια από τον Σταθμό Λαρίσης της Αθήνας. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες –αρκετοί εκ των οποίων είχαν ήδη αγοράσει τα εισιτήριά τους–αδυνατώντας να φύγουν προς βορρά έστησαν τις σκηνές τους στις αποβάθρες του σταθμού ή ξάπλωσαν στις ράγες. Αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την πρόσβαση στον σταθμό και όσο περνούσε η ώρα αρκετές οικογένειες προσφύγων αποχωρούσαν από το σημείο και επέστρεφαν στις δομές όπου διέμεναν.

Ενισχυμένες περιπολίες

Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών προκάλεσε και αντιδράσεις σε άλλες βαλκανικές χώρες. Αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στη Βόρεια Μακεδονία και στη Βουλγαρία. Ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών Μλαντέν Μαρίνοφ δήλωσε ότι ενισχύθηκαν οι περιπολίες των αστυνομικών και ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να εφαρμόσει ειδικό σχέδιο δράσης για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, έχουν καταγραφεί 692 απόπειρες παράτυπης εισόδου μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στη Βουλγαρία, από τις αρχές του 2019.

Πέρα από τις ομοιότητες με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων για άνοιγμα των συνόρων τον Μάρτιο του 2016 στην Ειδομένη, η κινητοποίηση των τελευταίων ημερών θυμίζει την απόπειρα διάσχισης του χερσαίου περάσματος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που είχε συμβεί τον Σεπτέμβριο του 2015. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες είχαν συγκεντρωθεί τότε στο πάρκο Ιλχάν Κομάν της Αδριανούπολης, διαδηλώνοντας υπό διαρκή αστυνομική επιτήρηση. Είχαν ακολουθήσει το διαδικτυακό κάλεσμα στο Facebook μέσω της κοινότητας «Crossing No More». 

Ζητούσαν τότε να ανοίξει ο φράχτης του Εβρου και να περάσουν με ασφάλεια στην Ελλάδα για να αποφύγουν τους διακινητές και τις «βάρκες του θανάτου» στο Αιγαίο. «Ακούσαμε ότι αυτός είναι ο πιο φθηνός και ασφαλής τρόπος για να περάσουμε στην Ευρώπη», είχε δηλώσει τότε στην «Κ» ο Σύρος Σερχάν Ελάφι που είχε ταξιδέψει στην Αδριανούπολη από τον Λίβανο. Και εκείνη η απόπειρα δεν τελεσφόρησε.

kathimerini.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ