2019-04-10 13:37:46
Φωτογραφία για Το Δημόσιο «κουρεύει» τον τόκο...
...στις οφειλές του προς τους πολίτες Να σώσει ό,τι σώζεται επιχειρεί το Δημόσιο, καθώς η κλιμάκωση των δικαστικών προσφυγών για διεκδικήσεις αναδρομικών ενδέχεται να θέσει εκτός τροχιάς τον κρατικό προϋπολογισμό! Λίγες εβδομάδες πριν από τις...

εκλογές το οικονομικό επιτελείο παίρνει τα μέτρα του, μειώνοντας στο ήμισυ το επιτόκιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, κάτι που σημαίνει «κούρεμα» του τόκου των οφειλών του προς όσους προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και αναμένεται να δικαιωθούν!

Σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον... Αιγιαλό, καθιερώνεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού του οφειλόμενου, από το Δημόσιο, τόκου (νόμιμου και υπερημερίας) για τις οφειλές του προς ιδιώτες ανεξάρτητα από την αιτία τους.

Παράλληλα, ο τόκος μειώνεται από το 6% στο οποίο ανέρχεται σήμερα, στο 3%, καθώς όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου «εκτός του γεγονότος ότι κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό για τις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες, δεν προσαρμόζεται στο εκάστοτε δημοσιονομικό περιβάλλον με αποτέλεσμα τη σοβαρή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού λαμβανομένου υπόψη και του ρυθμού απονομής της δικαιοσύνης». 


Έτσι, το νέο επιτόκιο θα ισούται με το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO) το οποίο σήμερα είναι 0, πλέον των 3 εκατοστιαίων μονάδων.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σημειώνεται ότι η διάταξη αυτή «καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς σε οποιοδήποτε στάδιο και βαθμό υποθέσεις για το μέρος κατά το οποίο οι αξιώσεις των ιδιωτών για τόκο ανάγονται και υπολογίζονται σε χρόνο μετά την πρώτη του επόμενου μήνα από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε χτυπήσει το «καμπανάκι» - όσον αφορά τις δικαστικές προσφυγές για τα αναδρομικά - ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης. 

«Πράγματι, θεωρούμε σοβαρό κίνδυνο την κλιμάκωση των δικαστικών προσφυγών για διεκδικήσεις αναδρομικών. Μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στηρίχθηκε σε μειώσεις δαπανών και μια ενδεχόμενη ακύρωση τους ξεπερνάει κατά πολύ τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας» είχε δηλώσει ο κ. Κουτεντάκης, συμπληρώνοντας: «Η συνταγματική νομιμότητα είναι αυτονόητα σεβαστή, αλλά δεν πρέπει να λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τη δημοσιονομική σταθερότητα. Εκ των πραγμάτων, το δημοσιονομικό κόστος των ακυρωτικών αποφάσεων θα καλυφθεί επιβαρύνοντας είτε τις παρούσες είτε τις μελλοντικές γενιές».
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ