2019-04-11 02:46:10
Φωτογραφία για Διαμαρτυρία και από τους εργαστηριακούς γιατρούς Δυτικής Ελλάδας για τις μηδενικές συμμετοχές
Χαρακτηρίζουν “ληστρική” την απόφαση, θεωρώντας πως τούς στερεί ένα αναφαίρετο δικαίωμά τους: τη δυνατότητα του βιοπορισμού, μέσω της άσκησης του επαγγέλματός τους.

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει μειωμένες συμμετοχές σε διαγνωστικές εξετάσεις, μετακυλίοντας το κόστος της ενέργειας στα συμβεβλημένα εργαστήρια.

ΙΑΤRONET

Έπειτα από την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και σε άλλους φορείς του χώρου.

Σημειώνουν πως οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί, από την αρχή της κρίσης και με την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στο χώρο της Υγείας, έχουν επωμιστεί βαρύτατο τίμημα:

“Οι συνεχόμενες περικοπές, οι υποτιμολογήσεις των εξετάσεων, η επιβολή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και εκπτώσεων (rebates), με τη μετακύλιση των λειτουργικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ στον προϋπολογισμό των εργαστηρίων μας, μάς έχουν εξαντλήσει οικονομικά.


Ως επιστήμονες και ως πολίτες είμαστε σαφέστατα υπέρ της κοινωνικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας, αλλά μιας κοινωνικής πολιτικής που θα βασίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό και θα είναι πλήρως αποζημιούμενη προς τους εντολοδόχους παρόχους Υγείας.

Ειδάλλως, γινόμαστε τα θύματα της κοινωνικής και ψηφοθηρικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί την δική μας τσέπη για να γίνει αρεστή” Οι γιατροί επικαλούνται τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, όπου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Η προαναφερόμενη δαπάνη καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Τυχόν επιβάρυνση θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, διότι αφενός μεν σε περίπτωση υπέρβασης των επιτρεπόμενων ορίων της από ιδιώτες παρόχους, θα αντισταθμιστεί με την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) αφετέρου δε στους δημόσιους φορείς (νοσοκομεία ΕΣΥ) συμπεριλαμβάνεται στην απόδοση νοσηλίων που αποτελεί κλειστό ετήσιο προϋπολογισμό.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού...”.

Οι εργαστηριακοί γιατροί τονίζουν πως η όποια ελάφρυνση ή δωρεάν παροχή προς τους ασφαλισμένους θα επιβαρύνει ξεκάθαρα τα εργαστήριά τους μέσω του clawback...

Ληστρική

Χαρακτηρίζουν “ληστρική” τη συγκεκριμένη πολιτική, η οποία τούς στερεί ένα αναφαίρετο δικαίωμά τους: τη δυνατότητα του βιοπορισμού, μέσω της άσκησης του επαγγέλματός τους:

“Οδηγείτε στην οικονομική εξόντωση τα μικρά και μεσαία εργαστήρια και μετατρέπετε τους εργαστηριακούς γιατρούς σε οικονομικούς μετανάστες σε χώρες του εξωτερικού.

Η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να βασίζεται σε τιμές αποζημίωσης χαμηλότερες του κόστους των εξετάσεων ή σε μηδενικές τιμές αποζημίωσης όπως ανερυθρίαστα αναφέρεται στο ΦΕΚ.

Δεν διασφαλίζεται η υγεία των πολιτών με την εκτέλεση εξετάσεων χειρίστης ποιότητας, αντίθετα τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο και η ευθύνη βαραίνει αυτούσια την ηγεσία του υπουργείου που την αντιμετωπίζει με έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού σαν happy day διαρκείας ή περίοδο εκπτώσεων σε σούπερ μάρκετ”.

Δέσμευση

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει ως μνημονιακή δέσμευση την μείωση έως εξάλειψη του clawback με την πάροδο του χρόνου:

“Είναι αυτή η εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ σύμφωνη με τη δέσμευση, όταν προαναγγέλλεται η αύξηση του clawback ως μέσο αντιστάθμισης της προφανέστατης υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού;”, αναρωτιούνται.

Καλούν τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και όποιον άλλο φορέα εμπλέκεται να παρέμβει,προστατεύοντάς τους από την επιβολή νέων εξοντωτικών μέτρων που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία των εργαστηρίων τους.
Δημ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ