2019-04-12 08:00:38
Φωτογραφία για Candida Auris: Ο πολυανθεκτικός μύκητας από τις ΗΠΑ που εξελίχθηκε σε ενδονοσοκομειακή απειλή για όλες τις χώρες
Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει σημάνει συναγερμό στα

νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, όπου έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα τον τελευταίο χρόνο -Επιδημικές λοιμώξεις και στην Ευρώπη - Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο μύκητας δεν έχει «εμφανιστεί» ακόμη

Ένας μακρινός, προσώρας, για τη χώρα μας ενδονοσοκομειακός κίνδυνος βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών. Πρόκειται για τον πολυανθεκτικό μύκητα Candida Auris, ο οποίος έχει αφήσει έντονο το στίγμα του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) και είναι υπεύθυνος για επιδημικές λοιμώξεις και σε χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Βρετανία, Ιρλανδία).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Eλληνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, ο μύκητας δεν έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα.

Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) έχει σημάνει υγειονομικό συναγερμό στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης όπου έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα τον τελευταίο χρόνο, ενώ την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε τον μύκητα Candida Auris «κατεπείγουσα απειλή» για τη δημόσια υγεία, μετά από νέα έξαρση κρουσμάτων σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης.


Μόνο στις ΗΠΑ από το μέσο του 2015 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2018 καταγράφηκαν πάνω από 700 κρούσματα ενδονοσοκομειακής μόλυνσης λόγω του μύκητα Candida Auris, ενώ σχεδόν άλλα τόσα καταγράφηκαν μέσα στο τελευταίο έτος! Σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του CDC, o μύκητας αυτός έχει καταγράψει περισσότερα από 617 κρούσματα από τον Φεβρουάριο του 2018 μέχρι και τον Μάρτιο του 2019, με τις βασικές εστίες της επιδημίας να είναι η Νέα Υόρκη και το Σικάγο.

Στην Ευρώπη το καθ' ύλην αρμόδιο Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έδειξε αμέσως τα αντανακλαστικά του, καθώς μετά τον συναγερμό στις ΗΠΑ, συγκέντρωσε τα στοιχεία που αφορούν την Ευρώπη και εξέδωσε οδηγίες προς τα κατά τόπους Κέντρα. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, από το 2013 ως το 2017 έχουν καταγραφεί 620 κρούσματα ενδονοσοκομειακής μόλυνσης λόγω του μύκητα Candida Auris. Περισσότερα από τα μισά αναφέρθηκαν στην Ισπανία (388). Επίσης, ισχυρή παρουσία του πολυανθεκτικού μύκητα αναφέρεται και στη Βρετανία, με άλλα 221 κρούσματα λοίμωξης. Επτά κρούσματα δηλώθηκαν στη Γερμανία, δύο στη Γαλλία και από ένα κρούσμα σε Βέλγιο, Νορβηγία και Αυστρία.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο μύκητας Candida Auris δεν έχει «εμφανιστεί» ακόμη. «Στη χώρα μας δεν έχει ταυτοποιηθεί αυτός ο μύκητας ούτε κάποιο στέλεχός του. Εμείς βρισκόμαστε σε εγρήγορση από πέρυσι που δόθηκαν οδηγίες από το ECDC και έχουμε ενημερώσει τα νοσοκομεία αφενός μεν να αποστέλουν όλα τα δείγματα μυκήτων που εμφανίζουν αντοχή σε φάρμακα καθώς και αυτά που δύσκολα ταυτοποιούνται στα εργαστήρια, στο εξειδικευμένο Εργαστήριο Μυκητολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, αφετέρου να ακολουθούνται συγκεκριμένες οδηγίες στο προσωπικό αναφορικά με την καταγραφή λοιμώξεων λόγω μυκήτων» λέει στο protothema.gr η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, κυρία Φλώρα Κοντοπίδου.

Τι είναι ο μύκητας Candida Auris

Όπως εξηγεί η ειδικός, ο μύκητας μεταδίδεται με την επαφή από άνθρωπο σε άνθρωπο και από επιμολυσμένα αντικείμενα του νοσοκομείου. Για αυτό δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων στο προσωπικό, με στόχο να περιορίζεται η μετάδοση εντός του νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

Φαίνεται πως «εισβάλει» πιο εύκολα στον οργανισμό ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, βρίσκοντας δίοδο το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικο σύστημα. Επίσης, ο μύκητας Candida auris αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικός στις τρεις κύριες κατηγορίες αντιμυκητιασιακών φαρμάκων, αφήνοντας τους γιατρούς με λίγες επιλογές για την θεραπεία των λοιμώξεων που προκαλεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους ειδικούς, η μόλυνση συμβαίνει αφότου ο ασθενής έχει κλείσει αρκετές εβδομάδες νοσηλείας. Οι πιο συχνά αναφερόμενες λοιμώξεις έχουν βρεθεί σε τραύματα, αιμοφόρα αγγεία και αυτιά. Οι γιατροί βρήκαν τον μύκητα στα ούρα των ασθενών και στις αναπνευστικές οδούς, αλλά δεν είναι σαφές αν ο μύκητας απλώς παραμένει σε αυτά τα σημεία χωρίς να προκαλεί πρόβλημα. Ο κίνδυνος αυξάνεται για τους χρονίως πάσχοντες, όσους λαμβάνουν θεραπεία με αντιμυκητιασιακά, ή έχουν κεντρικό φλεβικό καθετήρα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ