2019-04-16 08:38:05
Φωτογραφία για Παναγία των Παρισίων: Οι πληγές στον εμβληματικό ναό και η προβληματική συντήρηση
Η φωτιά που προκαλεί ανυπολόγιστες καταστροφές στον εμβληματικό ναό ξέσπασε στη διάρκεια εργασιών συντήρησης - Η χωρίς αποτέλεσμα συζήτηση για το κόστος των

επισκευών και η συζήτηση για την επιβολή εισιτηρίου, που θα μπορούσε να καλύπτει τις ανάγκες

Άντεξε πολέμους, εισβολές και επαναστάσεις.

Ο πιο διάσημος καθεδρικός ναός της Γαλλίας, όμως, η Παναγία των Παρισίων κινδυνεύει να καταστραφεί ολοσχερώς από την τρομακτική φωτιά που έχει ξεσπάσει από το απόγευμα της Δευτέρας στη γαλλική πρωτεύουσα. Ωστόσο, η συζήτηση για τα προβλήματα στη Notre Dame και το κόστος των επισκευών διαρκεί χρόνια στη Γαλλία και μάλιστα, πολλοί προέβαλαν ως λύση για την εξεύρεση πόρων την επιβολή εισιτηρίου, αφού έως τώρα η είσοδος στο ναό ήταν δωρεάν.

Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε το 1200 περίπου και «επέζησε» μετά από εισβολές και λεηλασίες, δύο μεγάλες φωτιές τον 16 και 17 αιώνα και δύο Παγκοσμίους Πολέμους.


Εξίσου σημαντικό στο πέρασμα των αιώνων ήταν η ταλαιπωρία και οι καταστροφές λόγω των καιρικών φαινομένων που διάβρωσαν και αποδυναμωσαν τα υλικά κατασκευής του Ναού.

Ειδική αναφορά στην κακή κατάσταση του ναού γίνεται ήδη στο έργο του Βίκτωρ Ουγκό, «The Hunchback of Notre Dame», όπου ο Κουασιμόδος κάνει λόγο για «ουλές και ακρωτηριασμούς στα θεμέλια και τις ενώσεις του ναού».

Ποιος είναι υπεύθυνος να πληρώσει για τα εργα συντήρησης;

Σύμφωνα με τον νόμο η γαλλική κυβέρνηση, είναι ο ιδιοκτήτης της Παναγίας των Παρισίων. Το ιερατείο του ναού ελιθχε ζητήσει από την κυβερνηση να καλύψει έξοδα της συντήρησης των 2 εκατ. ευρώ και τα οποία περιελάμβαναν μόνο βασικές εργασίες συντηρησης. Η κυβέρνηση, όμως, αρνήθηκε.

Η ΜΚΟ «Φίλοι της Παναγίας των Παρισίων» αποφάσισαν να βοηθήσουν. Το κόστος συντήρησης εκτιμήθηκε στα 100 εκατ. και έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέσα σε 10 χρόνια.

Μπορούν να υπάρχουν εισιτήρια στους ναούς του Θεού;

Η επίσκεψη στην Παναγία των Παρισίων είναι δωρεάν. Ωστόσο, ο αντίλογος ήταν ισχυρός: Ηη είσοδος στα θρησκευτικά μνημεία της Γαλλίας δεν θα πρέπει να είναι δωρεάν, όπως άλλοστε γίνεται στην Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αν τα 13 εκατομύρια επισκεπτών πλήρωναν για την είδοσό τους θα ήταν μία σημαντική βοήθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Edouard de Lamaze, επικεφαλής του ταμείου για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Γαλλίας.

Ωστόσο το να πληρώνουν οι επισκέπτες για την είσοδό τους στα θρησκευτικα μνημεία θεωρείται «κατάρα» για τους καθολικούς της Γαλλίας.

Χαρακτηριστικό ότι η Σύνοδος των Επισκόπων απέρριψε αυτήν την ιδέα λέγοντας ότι δεν θέλουν τα χρήματα να μπαίνουν στη μέση μεταξύ του Θεού και των ανθρώπων.

Ο Eric Ciotti, δεξιός βουλευτής έγραψε: Οι καθεδρικοί μας είναι τόποι ιεροί ανοιχτοί σε όλους και προστάτες της ταυτότηας μας. Δεν πρέπει να είναι εμπορεύσιμοι

Στο ίδιο κλίμα και οι πάστορες/κληρικοί: οι καθεδρικοι είναι τόποι γαλήνης και ηρεμίας και ομορφιάς και πρέπει να είναι ανοιχτοί σε όλους - δωρεών.

Βέβαια, να σημειωθεί ότι τα 13 εκατ. των επισκεπτών, ετησιως, δεν πάνε στους ναούς για να βρουν την γαλήνη και να προσευχηθούν αλλά για λόγους τουρισμού.

Δεν είναι τόποι γαλήνης μιας και λειτουργούν σαν μουσεία όπου οι επισκέπτες βγάζουν selfie, κάνουν φασαρία, μιλάνε δυνατά.

Δεν θα ήταν παράλογο ένα αντίτιμο 1-2 ευρώ για τον κύριο ναό και παράλληλα να ήταν δωρεάν τα διπλανά παρεκλήσσια για αυτούς που αναζητούσαν την γαλήνη και την προσευχή.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ