2019-04-18 18:00:15
Φωτογραφία για Στοχευμένες εθελούσιες εξόδους ξεκινούν από τον Μάιο οι τράπεζες
Στοχευμένες εθελούσιες εξόδους προσωπικού θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το Πάσχα οι τράπεζες, στο πλαίσιο της περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού τους κόστους.

Η στόχευση των νέων προγραμμάτων εθελοντικής αποχώρησης θα γίνει κατά βάση με ηλικιακά κριτήρια και σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτά αναμένεται να ξεκινήσουν από τη Eurobank, αλλά και την Εθνική, η οποία έχει υποβάλει στο ΤΧΣ σχέδιο αποχώρησης 800 εργαζομένων και αναμένει έγκριση. Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2018 ολοκληρώθηκε το τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας και 620 εργαζόμενοι, από τους 500 στους οποίους στόχευε το πρόγραμμα, αποδέχτηκαν το ελκυστικό "πακέτο" αποχώρησης.

Η Alpha Bank "τρέχει" ήδη, και ολοκληρώνει στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας πρόγραμμα εθελοντικών αποχωρήσεων για 30 άτομα σε ορισμένους νομούς της χώρας. Η Τράπεζα έχει τις μικρότερες ανάγκες για μείωση προσωπικού, ωστόσο φαίνεται ότι αφήνει κυλιόμενο το πρόγραμμα εθελουσίας με προοπτική την αποχώρηση 1.000 εργαζομένων μέχρι το 2021,


Την πιεστικότερη ανάγκη για μείωση προσωπικού έχει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα πρέπει να μειώσει το λειτουργικό της κόστος μέχρι το 2021, στα 850 εκατ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ σήμερα.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, για κάθε 1.000 άτομα που αποχώρησαν από τις τράπεζες, το κέρδος σε επίπεδο μείωσης λειτουργικού κόστους κινήθηκε στα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τις τράπεζες, μέχρι τα τέλη του 2020, ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων θα πρέπει να μειωθεί κατά 4.000 – 5.000.

Πρόκειται για εξέλιξη που αποτελεί απόρροια της συρρίκνωσης της φυσικής παρουσίας των τραπεζών στο πλαίσιο των πλάνων αναδιάρθρωσης. Οι πιέσεις διογκώνονται από την πλευρά των μετόχων των τραπεζών, οι οποίοι θέλουν να δουν κέρδη και να λάβουν μερίσματα ύστερα από πολλά χρόνια, αλλά και από τις ευρωπαϊκές αρχές (ΕΚΤ, Κομισιόν) που κρούουν τον κώδωνα για τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών. Καθώς οι παραδοσιακές πηγές κερδοφορίας έχουν στερέψει και υπάρχει αδυναμία εξεύρεσης εσόδων για τις τράπεζες, η μοναδική διέξοδος παραγωγής κερδών περνά από τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Παράλληλα, η αλματώδης επέλαση της τεχνολογίας θα αχρηστέψει χιλιάδες θέσεις τραπεζοϋπαλλήλων. Η ορμή του "τσουνάμι" των αλλαγών που επέρχονται από την τεχνολογία είναι ορατή στις τράπεζες της υπόλοιπης Ευρώπης. Στην Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής αναχαιτιστεί λόγω των capital controls.

Αυτά απέτρεψαν μέχρι σήμερα το άνοιγμα της ελληνικής τραπεζικής αγοράς και κυρίως δεν έθεταν ως πρώτη προτεραιότητα των τραπεζικών διοικήσεων το θέμα της ανταπόκρισης στην εποχή της ψηφιοποίησης.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ