Υπάρχει σήμερα πληθώρα δεδομένων από μεγάλες μελέτες που καταδεικνύουν το ρόλο της αποκαλούμενης «κακής» (LDL) χοληστερόλης για την εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου και ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ) αθηροσκληρωτικής αιτιολογίας.
Επιπρόσθετα, η δραστική μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης LDL μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και ασφαλής για τους ασθενείς που ήδη υπέστησαν ένα καρδιακό επεισόδιο ή ένα ΑΕΕ.
«Πράγματι, σήμερα υποστηρίζουμε ότι στους ασθενείς που έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο ισχύει το «όσο χαμηλότερη LDL τόσο καλύτερα», ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εάν με τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα μειωθεί η LDL σε «πολύ χαμηλά επίπεδα» αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικής αιμορραγίας».
Αιμορραγικό επεισόδιο και γυναίκεςΤα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, ο Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντής της Α' Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με αφορμή μια νέα επιστημονική έρευνα που διαπίστωσε ότι αν βρίσκεται κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, η «κακή» χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει στις γυναίκες τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σύμφωνα με τον κ. Μηλιώνη, «η μελέτη που πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology επαναφέρει το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας για τον κίνδυνο εκδήλωσης αιμορραγικού ΑΕΕ στις γυναίκες σε σχέση με τα επίπεδα των λιπιδίων.
Αν και τα αιμορραγικά ΑΕΕ αποτελούν περίπου το 10% του συνόλου των ΑΕΕ, η έκβασή τους είναι πολλές φορές δυσμενής. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να κατανοήσουμε τους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση μιας εγκεφαλικής αιμορραγίας, ιδιαίτερα στις γυναίκες, καθώς τα δεδομένα της βιβλιογραφίας είναι περιορισμένα».
Μελέτη σε 28.000 γυναίκεςΠρόκειται για μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη (Women's Health Study) με 28.000 γυναίκες της λευκής φυλής, ηλικίας ίσης ή μεγαλύτερης των 45 ετών, στις οποίες μετρήθηκαν μία φορά στην αρχή της μελέτης τα επίπεδα των λιπιδίων και καταγράφηκαν τα αιμορραγικά ΑΕΕ που συνέβησαν στα επόμενα 19.3 (κατά μέσο όρο) χρόνια.
Συνολικά καταγράφηκαν 137 τέτοια επεισόδια και η στατιστική ανάλυση ανέδειξε ότι σε σύγκριση με τις γυναίκες που στην αρχή της μελέτης είχαν LDL μεταξύ 100 και 130 mg/dl, εκείνες που είχαν LDL χαμηλότερη από 70 mg/dl είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν ένα αιμορραγικό ΑΕΕ.
Επίσης, αυξημένο κίνδυνο είχαν και οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (κάτω από 74 mg/dl), καθώς και εκείνες που είχαν ιδιαίτερα αυξημένη LDL (πάνω από 160 mg/dl).
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Διαβάζοντας προσεκτικά τα αποτελέσματα της μελέτης, διαπιστώνεται ότι στα 20 χρόνια παρακολούθησης στις γυναίκες με LDL μικρότερη από 70 mg/dl καταγράφηκαν 9 αιμορραγικά επεισόδια (6 ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας και 3 υπαραχνοειδούς αιμορραγίας σε ένα σύνολο 1.069 γυναικών) σε σύγκριση με 40 επεισόδια στις 10.067 γυναίκες με LDL μεταξύ 100 και 130 mg/dl», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μηλιώνης.
Προσθέτει ότι «για να αξιολογήσουμε σωστά τα δεδομένα της μελέτης, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη ότι η ανεύρεση μιας επιδημιολογικής συσχέτισης μεταξύ δύο παραμέτρων δεν αποδεικνύει και την αιτιολογική συσχέτισή τους.
Τέλος, όπως και οι ίδιοι οι ερευνητές επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους, όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορραγικού ΑΕΕ, οι γυναίκες πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά τόσο για τα λιπίδια, όσο και για την τροποποίηση άλλων ιδιαίτερα σημαντικών παραγόντων κινδύνου, όπως η υπέρταση και το κάπνισμα, ώστε να γίνεται μια συνδυασμένη παρέμβαση».
Let's block ads! (Why?)
πηγη
periergaa