2019-04-26 11:30:26
Φωτογραφία για Σε λυόμενα τα νήπια σε όλη τη Χώρα! Τι απίστευτο ψηφίζουν στη Βουλή
Στην Ολομέλεια της Βουλή εισάγεται, Μ.Δευτέρα, νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, με τη διαδικασία του επείγοντος.

Μέσα στις περισσότερες από 1.120 σελίδες των άρθρων και των συνοδευτικών τους εκθέσεων, ρίχνουμε φως ειδικά στις διατάξεις του άρθρου 225 που επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ που παρουσίασε ο AIRETOS στις 20 και 21 Δεκεμβρίου 2018, όταν είχαμε αναδείξει ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκαταστήσει σε περισσότερες από 600 λυόμενες αίθουσες εκατοντάδες νηπιαγωγεία πανελλαδικά.

Το άρθρο – που φέρει την υπογραφή και του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση–για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης εισάγει νέο θεσμικό πλαίσιο, επιτρέποντας να τοποθετούνται τα νήπια σε λυόμενα (“προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες νηπιαγωγείου ελαφριάς κατασκευής”).

Είναι εντυπωσιακό πως τα λυόμεναμε τους 4χρονους μαθητές θα τοποθετούνται ...όπου να’ναι
. Εάν δεν χωράνε στη σχολική μονάδα όπου υπάρχει ανάγκη, σε άλλες σχολικές μονάδες, ακόμα και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης! Θα μπορούν, επίσης, να τα τοποθετούν σε αδόμητα γήπεδα που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ ή στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και βρίσκονται εντός ή εκτός σχεδίου ή οικισμών, χωρίς οι χώροι να είναι χαρακτηρισμένοι ως “σχολικοί”. Αυτό θα διαρκεί 4 έτη, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 2.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η Κυβέρνηση δίνει αρμοδιότητα να αποφασίζει σχετικά το Κοινοτικό Συμβούλιο - αυτοί δηλαδή που θα ψηφίσουμε στη νέα, ξεχωριστή κάλπη που δημιούργησε ο Κλεισθένης -και μάλιστα κατά παρέκκλιση των πάντων!:

«Αν πρόκειται για δημοτικό ή ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ακίνητο, η δωρεάν παραχώρηση χρήσης θα γίνεται με Απόφαση του δημοτικού ή ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ Συμβουλίου, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης».

Οι διατάξεις περιλαμβάνουν σημαντικές υποχρεώσεις για τους Δήμους, όπως (τελείως ενδεικτικά) ότι εντός «4 ετών, ο οικείος Δήμος υποχρεούται να προβεί σε μετεγκατάσταση των μαθητών σε μόνιμες σχολικές δομές προσχολικής εκπαίδευσης είτε με ανέγερση είτε με μίσθωση».

Σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση που φέρει τις υπογραφές των κ.κ. Χαρίτση, Γαβρόγλου και Τσακαλώτου, προκαλείται επί των προϋπολογισμών των οικείων Δήμων:

« Δαπάνη από την κάλυψη του κόστους της συντήρησης και των λοιπών λειτουργικών δαπανών των προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών νηπιαγωγείου ελαφριάς κατασκευής, που τοποθετούνται στους προβλεπόμενους χώρους, για την αντιμετώπιση των άμεσων και επιτακτικών αναγκών της εφαρμογής της προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης. (άρθρο 225) Οι ανωτέρω δαπάνες θα αντιμετωπίζονται από τις πιστώσεις των προϋπολογισμών των οικείων Δήμων.»

Ο όγκος των νηπίων που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι θα πρέπει να μορφωθούν μέσα σε λυόμενες κατασκευές προκύπτει από την Αιτιολογική Έκθεση όπου γίνονται λόγος για 670 αίθουσες, όπως ο AIRETOS σας είχε ενημερώσει πριν τα Χριστούγεννα. Αναφέρεται σχετικά:

« (…) Συνολικά, από τους 325 Δήμους της χώρας, 298 Δήμοι έχουν ήδη ενταχθεί στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, οι 184 κατά το πρώτο σχολικό έτος εφαρμογής του νόμου (2018-2019) και 114 επιπλέον για το σχολικό έτος 2019-2020. Με την καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και στους 325 Δήμους της Χώρας, προκύπτουν αυξημένες ανάγκες στέγασης σε αίθουσες νηπιαγωγείου σε αρκετούς από αυτούς τους Δήμους, οι οποίες υπολογίζονται σε 670 περίπου νέες αίθουσες διδασκαλίας. Μέρος των αναγκών αυτών πρέπει να καλυφθεί ως την έναρξη του σχολικού έτους 2019-2020 και οι υπόλοιπες έως την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021. (…..) »

Επειδή τα ανωτέρω αποτελούν μόνο αποσπάσματα αυτού που ψηφίζεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αξίζει να διαβαστεί επί λέξει το Άρθρο 225 ΕΔΩ

Περιττό να αναφερθεί ότι η πραγματικότητα μιας Ελλάδας με τα τετράχρονα σε λυόμενες κατασκευές όλα τα επόμενα χρόνια αποτελεί, δυστυχώς, δικαίωση των τεκμηριωμένων προειδοποιήσεων που σε υψηλότατους τόνους και με κάθε δυνατό τρόπο είχε εγείρει η ΚΕΔΕ αγωνιζόμενη για την απόσυρση του αρ.33 του ν. 4521/2018.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ