2019-04-26 14:14:19
Φωτογραφία για Η Ουγγαρία δεν δίνει φαγητό σε πρόσφυγες για να τους διώξει...
Οι ουγγρικές αρχές αρνούνται συστηματικά τρόφιμα σε πρόσφυγες των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί και κρατούνται στα σύνορα της χώρας, όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές αναφέροντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που έμειναν νηστικοί μέχρι και πέντε μέρες.

Για «πρωτοφανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη του 21ου αιώνα» κάνει λόγο το ουγγρικό τμήμα του Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Μπορεί να ισοδυναμεί «ακόμη και με βασανιστήρια» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ανέφερε η οργάνωση σε πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με αυτή, σε οκτώ υποθέσεις που αφορούσαν δεκατρία άτομα φέτος οι ουγγρικές αρχές έδωσαν φαγητό μόνο μετά από παρέμβαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  

Ο εκπρόσωπος του ακροδεξιού πρωθυπουργού, Βίκτωρ Όρμπων, απέρριψε την κριτική υποστηρίζοντας πως οι αρχές τα έδωσαν «όλα στους ανθρώπους που έχουν νόμιμο δικαίωμα διαμονής στη ζώνη διέλευσης», αλλά πρόσθεσε πως τα τρόφιμα δεν είναι για όσους οι αιτήσεις τους απορρίπτονται. 


Ο Ζόλταν Κόβακς πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρέχει άσυλο ή το δικαίωμα διαμονής για ανθρώπους που έρχονται «όχι μόνο με μια ιστορία αλλά με μια πραγματική απόδειξη» ότι η ζωή τους κινδυνεύει. 

Πέρυσι έγιναν δεκτές 349 αιτήσεις, κυρίως πολιτών από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, αλλά δεν είναι σαφές πόσες από αυτές έγιναν πριν την απόφαση του Ιουλίου που καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη την αποδοχή των αιτήσεων βγάζοντας κατευθείαν εκτός όσους έρχονται από «ασφαλείς χώρες», όπως η Σερβία. 

Ο Κόβακς είπε ότι όταν οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται οι μετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στη γειτονική χώρα, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να απελαθούν εκεί νόμιμα, αφού Βουδαπέστη και Βελιγράδι δεν έχουν συνάψει συμφωνία επανεισδοχής. «Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα για κανέναν» είπε πει ο ίδιος πέρυσι σε συνέντευξή του.

Το σκεπτικό πίσω από την απάνθρωπη πολιτική είναι ότι εάν οι άνθρωποι είναι πεινασμένοι θα αναγκαστούν να γυρίσουν στη Σερβία, όπως τόνισε επικεφαλής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως, «αυτό θα σήμαινε ότι θα μπουν στη Σερβία με τρόπο που δεν είναι εξουσιοδοτημένος από τις σερβικές αρχές».

Ο ανεξάρτητος Ούγγρος βουλευτής , Μπέρναντετ Ζιλ, την κράτηση παιδιών μετά από επίσκεψη σε ένα από τα κέντρα κράτησης στις αρχές του μήνα. «Είναι κλειδωμένα ανάμεσα σε φράχτες... Η κυβέρνηση δεν μας επιτρέπει να τραβήξουμε φωτογραφίες μέσα»...
efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ