Χαρακτηριστικά ομοβροντίας λαμβάνουν οι προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα όσο πλησιάζει η Κυριακή των εκλογών. Μετα τις δηλώσεις, Ρομπάι και Φέκτερ και τα "μαύρα σενάρια" που επεξεργάζονται τεχνοκρατικές ομάδες εργασίας της ευρωζώνης και τα οποία διαψεύστηκαν, μέλος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), τονίζει ότι η τήρηση του Μνημονίου είναι η απόλυτη προϋπόθεση αν η Αθήνα θέλει να δικαιούται περαιτέρω οικονομικής βοήθειας.
Μάλιστα στενοί σύμβουλοι της Μέρκελ, κλιμακώνοντας τις πιέσεις, μιλούν ανοιχτά υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά ότι η χώρα μας δεν τηρεί τους όρους της οικονομικής βοήθειας.
Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι το G20 που συνεδριάζει από την Δευτέρα στο Μεξικό σχεδιάζει να τοποθετηθεί άμεσα στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
Ο Κουρτ Λάουκ, πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, μιας ομάδας επιστημόνων που συμβουλεύει την καγκελάριο Μέρκελ και είναι γνωστός για τις ανθελληνικές του θέσεις, εκφράστηκε σήμερα ανοιχτά υπερ της εξέτασης ενός σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Το οικονομικό συμβούλιο "συνηγορεί υπέρ ενός σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη" δήλωσε ο Λάουκ, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του κομματικού οργάνου, παρουσία της Μέρκελ.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Λάουκ ζήτησε τα κράτη που δεν τηρούν τους κανόνες για το χρέος να μην έχουν, μελλοντικά, θέση στην Ευρωζώνη.
Ο Τσίπρας φέρεται σαν "τζαμπατζής"
Ήταν δε ιδιαίτερα επικριτικός με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε «τζαμπατζή», καθώς, όπως είπε, θέλει να του χαριστούν τα δανεικά. Τον υποστηρίζουν η γερμανική Αριστερά και «η ηλικιωμένη θεία», το SPD, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας κι εκείνος στους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία για την οικονομική βοήθεια.
Σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είπε πως οταν η τρόικα θα πάει την επόμενη φορά στην Αθήνα, θα διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν εφαρμόζεται... Και έσπευσε, μάλιστα, να προσθέσει ότι αυτό είναι κάτι που είναι ανεξάρτητο από την έκβαση των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι πολύ κουραστική και δυσκίνητη, φέρεται να προέβλεψε ο Γερμανός υπουργός.
Ο Andreas Dombret, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, προειδοποίησε νωρίτερα ότι η Ευρώπη θα κόψει την χρηματοδότηση προς τη χώρα μας, εάν οι Έλληνες απορρίψουν τους όρους του μνημονίου στις εκλογές. "Η χώρα πρέπει να επιμείνει (στην εφαρμογή) των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, χωρίς δικαιολογίες", είπε ο Dombret, σύμφωνα με το κείμενο λόγου που αναμένεται να απευθύνει στο Λονδίνο. "Δεν υπάρχει καμία βάση για εξωτερική βοήθεια χωρίς το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων", πρόσθεσε.
Γερμανός αξιωματιούχος δήλωσε στο Reuters ότι η επικείμενη σύνοδος του G20 στο Μεξικό (18 - 19 Ιουνίου) ετοιμάζει παρέμβαση μέσω δήλωσης ως αντίδραση στις ελληνικές εκλογές που θα έχουν στο μεταξύ προηγηθεί.
Δεν εξετάζεται το σενάριο εξόδου
Παρ' όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λίγες ώρες μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις της Κομισιόν, ανακοίνωσε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εξέλθει από την ζώνη του ευρώ.
"Δεν προβλέπουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Δεν βλέπουμε την Ελλάδα να βγαίνει από την ζώνη του ευρώ", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιου, παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία έκθεση περί χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, που η ΕΚΤ εκπονεί περιοδικά.
"Η Ελλάδα θα βρεθεί απέναντι σε μια σοβαρή κατάσταση, εάν κάνει κάτι παρόμοιο, και εμείς δεν προεξοφλούμε τίποτε", δήλωσε ο ίδιος επίσης, υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ευχή η Αθήνα να μείνει μέλος της νομισματικής ένωσης, "κάτι το οποίο επιθυμεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού".
Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για την αντιμετώπιση επιπτώσεων στην ευρωζώνη, από τυχόν έξοδο της Ελλάδας στο ευρώ.
Ο κ.Μπαγί διευκρίνησε ότι στο πλαίσιο του Euro Working Group, της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης που συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, γίνονται κάθε είδους συζητήσεις, στις οποίες η Επιτροπή καλείται να συνεισφέρει με νομικές συμβουλές.
Πηγή
kostasxan.blogspot.com