2019-04-30 09:48:18
Φωτογραφία για Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τους βίαιους διαρρήκτες που εισβάλλουν στα σπίτια (Φωτογραφίες και ΒΙΝΤΕΟ)
Ο πρόεδρος των κλειθροποιών, Χαράλαμπος Σιάμος, σκιαγραφεί το προφίλ τους και προτείνει τρόπους για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα

Ποια είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία διαρρήξεων; Σε αυτή την περίπτωση τα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας είναι ενδεικτικά. Για το 2014, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, τα πρωτεία καταλαμβάνουν οι διαρρήξεις σπιτιών, καθώς σημειώθηκαν 22.881 κρούσματα.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Κάτι ανάλογο συνέβη και το 2015. Οι διαρρήξεις σπιτιών ήταν 24.022. Από αυτές, το 2014 εξιχνιάστηκαν μόλις οι 4.453, ενώ το 2015 εξιχνιάστηκαν μόλις 3.923 στο σύνολο των κρουσμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κρίση επηρέασε τον τρόπο δράσης των δραστών.

Παλαιότερα είχε κυκλοφορήσει ως είδηση με αμφίβολη προέλευση και εγκυρότητα, ότι οι διαρρήκτες σημαδεύουν τα κουδούνια ή τις πόρτες των σπιτιών. Ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται να διαψεύδεται, όπως σημειώνει ο πρόεδρος των Πιστοποιημένων Επαγγελματιών Κλειθροποιών, Χαράλαμπος Σιάμος, ο οποίος μιλάει στοnewsbeast.gr.


Σιάμος Χαράλαμπος, πρόεδρος Σωματείου Αναγνωρισμένων Επαγγελματιών Κλειθροποιών

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κρίση επηρέασε τον τρόπο δράσης των διαρρηκτών, οι οποίοι υπολογίζουν συνήθως ότι θα βρουν κρυμμένα χρήματα σε σπίτια ειδικά μετά την επιβολή των capital controls καθώς αρκετοί έσπευσαν σταδιακά να αποσύρουν τα χρήματά από τους λογαριασμούς τους υπό το φόβο κουρέματος.  Όπως λέει ο πρόεδρος του Σωματέιου Κλειθροποιών, η σημαντικότερη διαφορά σχετίζεται με τη συμπεριφορά τους. Εξηγεί ότι πλέον κανένας από τους δράστες δεν διστάζει ακόμα και να χτυπήσει ή να σκοτώσει τον ιδιοκτήτη ή τον ένοικο του ακινήτου εφόσον τον συναντήσει.

«Παλαιότερα οι διαρρήκτες ήταν κυρίως άτομα εξαρτημένα από ουσίες, αλλοδαποί, οι οποίοι έμπαιναν σε ένα σπίτι σπάζοντας την πόρτα», σημειώνει ο κύριος Σιάμος.

Συμπληρώνει ότι σκοπός των δραστών κατά τα προηγούμενα χρόνια, ήταν να προφυλαχθούν και να μην συναντήσουν κανέναν μέσα στο σπίτι. «Ήταν σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες εισέβαλε στο σπίτι ο διαρρήκτης και συναντούσε τον ιδιοκτήτη. Προσπαθούσαν οι δράστες να το αποφύγουν με κάθε τρόπο. Αναζητούσαν εύκολη και σύντομη πρόσβαση, αναζητώντας κυρίως τιμαλφή τα οποία θα μπορούσαν να πουλήσουν».

Τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια

«Η δράση των διαρρηκτών έχει αλλάξει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη και επιθετική. Δεν σας κρύβω ότι βλέπουμε άγριες καταστάσεις στις κλοπές. Επεμβαίνουν ακόμα και σε θωρακισμένες πόρτες, χρησιμοποιώντας διάφορα κοπτικά εργαλεία, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα. Τα πιο συνηθισμένα εργαλεία που χρησιμοποιούν μπορεί να είναι ένα τρυπάνι μπαταρίας ή ρεύματος το οποίο φροντίζουν να συνδέσουν σε πρίζα της πολυκατοικίας, κάποιος τροχός ή ψαλίδι, καθώς και ορισμένα εξειδικευμένα εργαλεία διάρρηξης, τα οποία μπορεί να τα βρει κανείς ακόμα και στο διαδίκτυο σε τιμές της τάξεως των 100-150 ευρώ».

Δείγμα παραβιασμένης πόρτας

«Περνούν περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι μας για να βρουν αυτό που θέλουν»

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των κλειθροποιών, το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο στη δράση των εγκληματιών είναι ότι πλέον δεν υπολογίζουν το χρόνο που θα δαπανήσουν για να μπουν σε ένα σπίτι. «Κάποτε αν περνούσε περισσότερο από ένα λεπτό για να εισβάλλουν στο σπίτι, εγκατέλειπαν την προσπάθεια. Πλέον, το γεγονός ότι μπορεί να επιχειρούν σε μία θωρακισμένη πόρτα, μπορεί να τους στοιχίσει σε χρόνο ακόμα και 25 ή 30 λεπτά».

«Ένα χαρακτηριστικό το οποίο επίσης άλλαξε με το πέρασμα των ετών είναι ότι κάποτε οι διαρρήκτες χρειαζόταν το πολύ 3 λεπτά αναζήτησης μέσα στο σπίτι. Πλέον ο χρόνος παραμονής στο χώρο είναι μεγαλύτερος. Ψάχνουν κάθε γωνιά, κάθε συρτάρι ή ντουλάπι, ακόμα και τα άπλυτα ρούχα. Εάν μάλιστα βρουν κλειδί της αποθήκης θα κατέβουν και εκεί. Και αυτό γιατί από τη στιγμή που ο κόσμος άρχισε να κρύβει τα χρήματά του στο σπίτι, εκείνοι απέκτησαν το έρεισμα να ψάχνουν για περισσότερη ώρα μήπως βρουν κάτι», λέει ο Χαράλαμπος Σιάμος.

Λεία ακόμα και 300.000 ευρώ

Υπήρξαν μάλιστα περιστατικά, κατά τα οποία ο ιδιοκτήτης κάποιου σπιτιού έχει χάσει ακόμα και 300.000 ευρώ, όπως λέει ο πρόεδρος των κλειθροποιών. «Σε αυτή την περίπτωση φταίμε εμείς που αποθηκεύουμε τα χρήματα στο σπίτι μας», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τη συνήθεια κάποιων να εγκαθιστούν ένα μικρό χρηματοκιβώτιο σε κάποιο από τα ντουλάπια του σπιτιού τους, εμφανίζεται αντίθετος. «Οι περισσότεροι έχουν την απαίτηση από ένα χρηματοκιβώτιο αξίας 70 ευρώ, να ασφαλίσει 5.000 ευρώ ή τα χρυσαφικά τους. Ωστόσο τα συγκεκριμένα χρηματοκιβώτια μπορεί ακόμα και να τα πάρει κάποιος μαζί του ή να τα κόψει εκείνη τη στιγμή. Συν τοις άλλοις εάν κάποιος διαθέτει χρηματοκιβώτιο και τον βρουν οι ληστές μέσα στο σπίτι, θα αναγκαστεί και να το ανοίξει και θα τον κακοποιήσουν».

Τα σημάδια στις πόρτες και στα κουδούνια

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση με τα σημάδια στις πόρτες και τα κουδούνια,  μέθοδος η οποία είχε αποδοθεί στους διαρρήκτες για να μπορούν να γνωρίζουν εάν ο ιδιοκτήτης είναι μέσα στο σπίτι ή να έχουν αποκομίζουν ανάλογες πληροφορίες, ο κύριος Σιάμος την αμφισβητεί. «Ο κλέφτης θα βρει την ευκαιρία να εισβάλει με κάθε τρόπο. Θα χτυπήσει το κουδούνι, θα δει ότι δεν είναι κανείς μέσα και θα μπει. Δεν έχει κανένα λόγο να αφήσει κάποιο σημάδι».

«Δεν έχει καμία λογική να σημαδέψει το κουδούνι. Γιατί; Για να προειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη ότι θα πάει να τον κλέψει; Ανάλογο άστοχο παράδειγμα είναι ο ισχυρισμός κάποιων ότι οι διαρρήκτες τοποθετούν ένα χαρτί για να καλύπτουν το μάτι της πόρτας. Ωστόσο όμως και αυτός ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί. Ο ιδιοκτήτης όταν του κρύβουν το μάτι, δεν θα ανοίξει την πόρτα».

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κύριος Σιάμος, η βιομηχανία της ασφάλειας και η βιομηχανία της διάρρηξης κινούνται σχεδόν παράλληλα, ενώ κάποιες φορές η δεύτερη ξεπερνάει την πρώτη. «Πρέπει να δίνουμε σημασία σε κάθε άνοιγμα του σπιτιού, ιδίως εάν μένουμε στον πρώτο ή το δεύτερο όροφο, οι οποίοι είναι άμεσα προσβάσιμοι από το μπαλκόνι ή το φωταγωγό».

Στο ερώτημα εάν υπάρχουν κλειδαριές που πρέπει να αλλάξουμε, αναφέρεται στις κλειδαριές τύπου χρηματοκιβωτίου, οι οποίες ξεκλειδώνουν με ένα κλειδί με πλατύ κεφάλι και μακρύ κορμό. «Πλέον είναι οι πιο εύκολα παραβιάσιμες.  Η τεχνολογία άλλαξε και οι διαρρήκτες ανακάλυψαν το εργαλείο διάρρηξης της συγκεκριμένης πόρτας με συνοπτικές διαδικασίες».

Κλειδαριά τύπου χρηματοκιβωτίου

Επιπλέον καταρρίπτει την άποψη ότι δεν πρέπει να αφήνουμε το κλειδί πάνω στην πόρτα. «Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο ίσχυε μόνο στην περίπτωση των κλειδαριών χρηματοκιβωτίου, οι οποίες ήταν διαμπερείς και μπορούσε κάποιος από την εξωτερική πλευρά να γυρίσει τη μύτη του κλειδιού και να ξεκλειδώσει την πόρτα. Στις σύγχρονες κλειδαριές όμως δεν υπάρχει πρόβλημα ακόμα και όταν αφήνουμε το κλειδί επάνω στην πόρτα καθότι δεν υπάρχει πρόσβαση εξωτερικά».

Κλειδί νέου τύπου

Είναι όλες οι θωρακισμένες πόρτες απαραβίαστες;

Καμία πόρτα -ή σχεδόν καμία- δεν είναι απολύτως απαραβίαστη. Ο Χαράλαμπος Σιάμος εξηγεί ότι ο παράγοντας που κάνει τη διαφορά είναι μόνο ο χρόνος αντίστασης από πόρτα σε πόρτα. Πόσο δύσκολα μπορεί να την παραβιάσει ο δράστης.

«Όσο αυξάνεται ο χρόνος παραβίασης, τόσο πιο ασφαλής είναι η πόρτα. Παρόλ' αυτά όταν η πόρτα είναι ισχυρή έχουμε δει να γκρεμίζουν ακόμα και τείχους σπιτιών. Οι κλέφτες είναι καλά διαβασμένοι. Μπορούν να ξεχωρίσουν μία καλή θωρακισμένη πόρτα από μία λιγότερο καλή. Όταν δουν ότι χρειάζονται 1 ή δύο ώρες για να την παραβιάσουν ίσως να προτιμήσουν -όταν ο τοίχος είναι μονότουβλος- να τον παραβιάσουν. Εάν μάλιστα έχουν την άνεση να κάνουν θόρυβο είναι βέβαιο ότι θα καταφύγουν σε αυτή τη λύση. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις στις οποίες έχουν βγάλει ολόκληρη την πόρτα από την κάσα, την τοποθέτησαν στην άκρη και μπήκαν μέσα. Αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα της πόρτας και την τοποθέτησή της. Όταν μία κλειδαριά νέου τύπου στοιχίζει πάνω από 250, μία πόρτα δεν μπορεί να κοστίζει μόλις 400 ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πρόκειται για πόρτα ασφαλείας».

Δείγμα παραβιασμένης πόρτας

Οι επισφαλείς πόρτες που είναι εύκολα παραβιάσιμες

Όπως επίσης εξηγεί ο πρόεδρος των κλειθροποιών, εάν η πόρτα είναι γεμισμένη στα εξωτερικά κασώματα με αφρό, είναι πολύ πιθανό να την παραβιάσουν οι διαρρήκτες με ευκολία. Εάν αφαιρέσουν τα κασώματα και συναντήσουν αφρό, θα τον κόψουν με ένα τροχό μπαταρίας και θα αφαιρέσουν ολόκληρη την πόρτα. Η πόρτα θα πρέπει να στηρίζεται σε μπετόβεργες δεξιά και αριστερά της πόρτας, να ηλεκτροκολείται η κάσα σε αυτές τις αναμονές και στη συνέχεια το κενό που υπάρχει μεταξύ της κάσας και του τοίχου να γεμίζεται με τσιμέντο».

Στη συνέχεια αναφέρεται σε κρούσματα κακοποίησης των ενοίκων από τους εισβολείς: «Όσα ακούμε ότι μπαίνουν σε σπίτια και δένουν ή κακοποιούν τους ιδιοκτήτες είναι πραγματικότητα. Έχουμε συναντήσει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Όταν κάποιος αποφασίσει να κάνει μία διάρρηξη, συχνά είναι αποφασισμένος για όλα. Δεν θα διστάσει να δείρει ή και να σκοτώσει τον ιδιοκτήτη».

Συμβουλές προστασίαςΦροντίζουμε να αφήνουμε ένα φως ανοιχτό ή τοποθετούμε χρονοδιακόπτη για να αναβοσβήνει το φως ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ανάβουμε ένα ραδιόφωνο ή μία τηλεόραση.Όλα τα ανοίγματα του σπιτιού είναι επικίνδυνα. Είτε πρόκειται για φωταγωγό, είτε για μπαλκόνι. Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια του φωταγωγού ή της μπαλκονόπορτας. Ένας διαρρήκτης αν βρει αντίσταση με κάποιο σύστημα ασφαλείας στη μπαλκονόπορτα, μπορεί να εγκαταλείψει την προσπάθεια γιατί δεν θέλει να εκτίθεται σε κοινή θέα.Σε ό,τι αφορά τις πόρτες πρέπει να εξετάσουμε τι μας προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια χωρίς να δώσουμε σε κάποιον το δικαίωμα να μας πουλήσει μία κλειδαριά σε υψηλή τιμή.Αντικαθιστούμε τις κλειδαριές που κλειδώνουν με κλειδί χρηματοκιβωτίουΑπευθυνόμαστε σε επαγγελματίες και τους ρωτάμε για την ποιότητα της κλειδαριάς μας. Αρκεί να τους δείξουμε το κλειδί μας κι εκείνοι θα καταλάβουν.Δεν αφήνουμε ποτέ δεύτερο κλειδί αυτοκινήτου στο σπίτι. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στους δράστες να κλέψουν περισσότερα πράγματα, να τα φορτώσουν στο αυτοκίνητό μας και να φύγουν.Δεν κρύβουμε τιμαλφή στην αποθήκη.Κλειδώνουμε πάντα, ακόμα και όταν είμαστε μέσα, ανεξαρτήτως του εάν έχουμε θωρακισμένη πόρτα. Όταν είναι ξεκλείδωτη ο διαρρήκτης μπορεί να μπει στο σπίτι μας.Δεν ασφαλίζουμε με το μάνταλο. Η λειτουργία του είναι αποκλειστικά για να ελέγξουμε στιγμιαία κάποιον επισκέπτη. Μπορεί εύκολα οποίος επιθυμεί να το κόψει με ένα κόφτη και να μπει στο σπίτι μας.

newsbeast.gr
loading...
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κατέληξε ο 23χρονος...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κατέληξε ο 23χρονος...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ