2019-05-01 14:00:36
Φωτογραφία για Μεγαλώνει η τρύπα στον προϋπολογισμό του φαρμάκου
Τη χρονιά που πέρασε, η επιβάρυνση για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις από τους μηχανισμούς υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (claw back και rebate), εκτιμάται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία πως άγγιξε τα 990 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας 11% αύξηση σε σχέση με το 2017.

Εξ αυτών, το claw back, που ουσιαστικά δείχνει το ύψος της υπέρβασης σε σχέση με το κλειστό όριο δαπανών για φάρμακα, ανέρχεται σε 560 εκατ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είναι 1,945 δισ. ευρώ.

Και φέτος όμως, στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για μεγάλη "τρύπα" στο κονδύλι του φαρμάκου, ενώ ήδη τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο της χρονιάς κάνουν λόγο για υπέρβαση μεγαλύτερη από πέρσι, με το claw back του ΕΟΠΥΥ να είναι ανεβασμένο κατά περίπου 16%.

Την ίδια ώρα, η δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη καθορίστηκε πέρσι στα 530 εκατ. για το 2018 μειωμένη κατά 31% σε σχέση με το 2015 (764 εκατ.), πριν την επιβολή κλειστού προϋπολογισμού. Η επιβάρυνση της αγοράς για τα φάρμακα που χορηγούνται από τα νοσοκομεία έφτασε τα 436 εκατ..


Ο συνολικός "λογαριασμός" αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Φορείς του φαρμακευτικού κλάδου εκτιμούν πως η επιβάρυνση και το 2019 θα είναι ανάλογη, αν όχι υψηλότερη.

Ο βασικότερος λόγος της υπέρβασης θεωρείται η μόνιμη αδυναμία του υπουργείου Υγείας να ελεγχθεί ο όγκος των συνταγών, παρά τα πλαφόν και τις οδηγίες προς τους γιατρούς που έχουν τεθεί. Στελέχη από το χώρου του φαρμάκου συμπληρώνουν επίσης πως λόγω των απανωτών περικοπών στις τιμές, πολλά φθηνά σκευάσματα έχουν αποσυρθεί από την αγορά και έχουν υποκατασταθεί από ακριβότερα, γεγονός που ανεβάζει το κόστος.

Αυτό που περιμένουν πλέον οι επιχειρήσεις είναι να δουν τις επιπτώσεις από το νέο τρόπο τιμολόγησης που ψηφίστηκε το Μάρτιο. Όπως ορίζει, τα νέα φάρμακα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στη χώρα μας, αλλά κι εκείνα που ήδη κυκλοφορούν, θα λάβουν τιμή με βάση το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών των αντίστοιχων σκευασμάτων στην Ευρωζώνη. Μέχρι τώρα η τιμή τόσο των σκευασμάτων που προστατεύονται από πατέντα (On patent), όσο και αυτά εκτός πατέντας (Off patent) καθοριζόταν με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη.

Με το νέο σύστημα επίσης, τα φάρμακα που έχουν σήμερα τιμή ανώτερη των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα υφίστανται ετήσια μείωση τιμής κατά 10%, μέχρι η τιμή τους να εξισωθεί με τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων. Τα φάρμακα που έχουν τιμή χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα αυξάνονται κατά 10% σε ετήσια βάση, μέχρι να φτάσουν στην τιμή αναφοράς της Ευρωζώνης./πηγή capital
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ