Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε χτες ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών Βάσσος Σιαρλής. Η ανάγκη της Κύπρου για διεθνή διάσωση είναι «άκρως επείγουσα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιαρλής, γιατί πρέπει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της και το ζήτημα αυτό οφείλει να έχει λυθεί ως τα τέλη του μήνα.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το μέγεθος της κυπριακής διάσωσης δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 3-4 δις ευρώ, αφορά δηλαδή ένα πόσο εξαιρετικά χαμηλό για τα μεγέθη του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Η κυπριακή οικονομία αντιπροσωπεύει μόλις το 1/60 του μεγέθους της Ισπανίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυπριακή κυβέρνηση θα ζητήσει η βοήθεια να γίνει με πρότυπο το πρόγραμμα της Ισπανίας, όπου οι όροι που θα συνοδεύουν τη δανειοδότηση θα αφορούν το τραπεζικό σύστημα και όχι τη διαχείριση της κυπριακής οικονομίας. Άλλωστε η βοήθεια ζητείται για τη στήριξη των κυπριακών τραπεζών εκ μέρους του δημοσίου – όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας – και ιδιαίτερα της Marfin Λαϊκής, της δεύτερης σε μέγεθος κυπριακής τράπεζας που είχε υψηλές ζημιές από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και προβλέπεται να έχει κι άλλες, καθώς μεγάλο μέρος των δανείων της έχουν χορηγηθεί προς την καταρρέουσα ελληνική οικονομική που εγκυμονεί τρομερές επισφάλειες.
Ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ είπε πως δεν έχει κατατεθεί ακόμη επίσημο αίτημα για βοήθεια αλλά πρόσθεσε: «Δεν αποκλείσαμε ποτέ την πιθανότητα να ζητήσουμε στήριξη από το μηχανισμό. Ο μηχανισμός είναι μια από τις επιλογές μας». Παρομοίως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν έχει δεχτεί κανένα αίτημα βοήθειας από την Κύπρο. «Γνωρίζουμε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει σοβαρές πιέσεις και παρακολουθούμε το ζήτημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ. Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι η Κύπρος δεν σχεδιάζει να ζητήσει βοήθεια πριν τις ελληνικές εκλογές της Κυριακής. «Πάντως αν χρειαστεί να γίνει κάτι, έχουμε τα εργαλεία και είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε», κατέληξε επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για την κυπριακή διάσωση, που θα γίνει η πέμπτη διάσωση κράτους μέλους της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Τον περασμένο μήνα το κυπριακό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει σχέδιο στήριξης της Marfin Λαϊκής μετά τις διαγραφές ύψους 2 δις ευρώ από το ελληνικό PSI στις οποίες υποχρεώθηκε η τράπεζα. Η έκδοση των δικαιωμάτων των νέων μετοχών η οποία θα έχει ως εγγυητή το κυπριακό δημόσιο θα αρχίσει την Παρασκευή και θα κρατήσει δύο βδομάδες. Και από τη στιγμή που είναι απολύτως απίθανο να καλυφθεί το σύνολο της προσφοράς από ιδιώτες επενδυτές, οι υποχρεώσεις του κυπριακού κράτους για την ανακεφαλαίωση της Marfin Λαϊκής θα μπορούσαν να φτάσουν ως το 1.8 δις ευρώ – ποσό όχι τρομακτικό ίσως, αλλά που ισοδυναμεί με το ένα δέκατο του κυπριακού ΑΕΠ.
«Η κατάσταση είναι επείγουσα. Γνωρίζουμε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιουνίου» πρόσθεσε ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ. «Ως τις 30 Ιουνίου μας μένουν λίγες μέρες και επομένως η διευθέτηση του θέματος επείγει», κατέληξε . Πέρσι η Κύπρος είχε πάρει δάνειο ύψους 2.5 δις ευρώ από τη Ρωσία και δεν χρειάστηκε διάσωση. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ έψαξε κι αυτή τη φορά για χρηματοδότηση από την Κίνα ή τη Ρωσία αλλά δεν κατάφερε να την εξασφαλίσει.
Να πούμε επίσης ότι μετά τη μεγάλη έκρηξη στη ναυτική βάση Μαρί, η Κύπρος μπήκε σε ύφεση που κράτησε όλο το τελευταίο εξάμηνο του 2011. Σύμφωνα με τα νούμερα για την οικονομία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη βδομάδα, από τους πρώτους μήνες του 2012 η ύφεση της κυπριακής οικονομίας άρχισε να βαθαίνει και αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω με το νέο πακέτο λιτότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση Χριστόφια για να μειώσει το έλλειμμα.
kostasxan.blogspot.com