2019-05-05 17:30:47
Φωτογραφία για Συνέντευξη Κουφοντίνα: Η απεργία πείνας ως ζήτημα πολιτικής αξιοπρέπειας και ως υπεράσπιση μιας κατάκτησης του κινήματος είναι μονόδρομος
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 2 Μαΐου, μετά την απόρριψη στο νέο αίτημά του για άδεια. Πρόκειται για το αίτημα που κατέθεσε μετά την απορριπτική απόφαση στα

τέλη Φεβρουαρίου από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για την 7η άδεια.

Το εισαγγελικό βέτο στη θετική απόφαση του Συμβουλίου της φυλακής για άδεια, συμπληρώνει το Συμβούλιο πλημμελειοδικών με μια «ειλημμένη απόφαση»,  θέτοντας σε διαρκές καθεστώς εξαίρεσης τον Δ. Κουφοντίνα, παραβιάζοντας τον ίδιο τον Σωφρονιστικό Κώδικα και τις διατάξεις του σχετικού άρθρου 55.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μουργή

Ταυτόχρονα με τη συγκεκριμένη απόφαση, τίθεται σε κίνδυνο ο θεσμός της άδειας  καθώς και η υφ’ όρον απόλυση για εκατοντάδες κρατούμενους και κρατούμενες που μέχρι σήμερα απολαμβάνουν κανονικά το θεσμοθετημένο δικαίωμα στην άδεια. Παρά το γεγονός πως όλοι οι περιοριστικοί όροι εξόδου από τη φυλακή που επιβλήθηκαν στον Δημήτρη Κουφοντίνα έγιναν απολύτως σεβαστοί και ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο το δικαίωμα για τους κρατούμενους όλων των φυλακών της χώρας, η λογική της συγκεκριμένης απόφασης μεθοδευμένα άλλη μια φορά στέκεται αποσπασματικά σε παλιότερες δηλώσεις του αλιευμένες από το διαδίκτυο.


Επιβάλλεται άμεσα η τροποποίηση του σωφρονιστικού κώδικα μαζί με την κατάργηση του εισαγγελικού βέτο, όπως την έφερε το 2009 ο Νίκος Δένδιας και την καταψήφισε, τότε, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σήμερα στη κυβέρνηση.

Η κατάργηση του μπορεί να λύσει το γόρδιο δεσμό των απορριπτικών αποφάσεων του εκάστοτε εισαγγελέα.

Απορριπτικές αποφάσεις οι οποίες είχαν κοινό σημείο τις ιδεολογικές θέσεις του Δημήτρη Κουφοντίνα στερώντας του για χρόνια το κατοχυρωμένο δικαίωμα στην άδεια παρά το γεγονός, που γνωρίζουν όλοι, ότι πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Εκτός  αν με το νέο δικαστικό συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του Δ. Κουφοντίνα και των αδειών σε κρατούμενους και κρατούμενες στήνεται ένα γαϊτανάκι παρερμηνειών σε ένα πολεμικό - τρομολαγνικό πεδίο, όπου με κάθε μέσο οι μορφές της ανάλγητης εξουσίας προβάλουν μια καθαρή επίδειξη νομικής αυθαιρεσίας, συνεπικουρούμενοι από εξωθεσμικούς παράγοντες στη δημιουργία ενός εκδικητικός κλίματος, επικαλούμενοι την αποκήρυξη των ιδεολογικών θέσεων του Κουφοντίνα, ζητώντας δηλώσεις μετανοίας.

Το κερασάκι στην τούρτα αυτή τη φορά  φαίνεται να είναι η περιστολή και κατάργηση του δικαιώματος της άδειας εξόδου των κρατουμένων, ακόμα κι αν θυσιαστεί ακόμα ένας κρατούμενος. Ή μήπως, τελικά, κάποιοι στο πολιτικό και δικαστικό σύστημα έχουν λάβει εντολή να εκτελέσουν εργολαβικά το συμβόλαιο θανάτου όσων επιθυμούν τον Δημήτρη Κουφοντίνα νεκρό από τη νέα απεργία πείνας, προς παραδειγματισμό.

Το ΤΡΡ συνομίλησε με τον Δημήτρη Κουφοντίνα μέσα από τη φυλακή κατά τη διάρκεια της τέταρτης ημέρας απεργείας πείνας

Πώς εξηγείς το γεγονός ότι ο ίδιος ο εισαγγελέας που ασκεί βέτο στην χορήγηση άδειας είναι ο ίδιος που ενέκρινε την τελευταία; Τι μπορεί να μεσολάβησε;

Ο εισαγγελέας είπε ότι η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να μου δώσει άδεια. Βέβαια λίγο καιρό πριν η συνείδησή του  επέτρεπε κάτι τέτοιο . Δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνει τη συνείδηση ενός εισαγγελέα τόσο ευμετάβλητη, τόσο ελαστική. Όλοι όμως ξέρουμε πόσο ενδιαφέρονται για το θέμα κάποιες ξένες πρεσβείες και οι εγχώριες γνωστές οικογένειες.

Στο νόμο για τις άδειες δεν προβλέπεται καμία δήλωση μετανοίας. Επίσης καθώς απαιτείται ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για την απόρριψή της, από την άλλη δεν απαιτείται καμία αιτιολογία για την αποδοχή της. Γνωρίζεις ποιο ήταν το σκεπτικό απόρριψης;

Ο εισαγγελέας διάβαζε από το βούλευμα του Συμβουλίου του Βόλου μία  μία τις δηλώσεις μου αποκαλύπτοντας έτσι πως αντιλαμβάνονται την έννοια της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης. Τελικά, το σκεπτικό του για την απόρριψη ήταν το κόκκινο νήμα των αγώνων. Φαίνεται ότι αυτό το κόκκινο νήμα είναι το κόκκινο πανί που ερεθίζει τα εξαρτημένα -ταξικά- αντανακλαστικά της δικαιοσύνης. Αποκαλύπτει πίσω από όλα αυτά ότι αυτό που ζητούν είναι η συντριβή του πολιτικού αντιπάλου, η αποκήρυξη των ιδεών, της σκέψης, του λόγου και οι δηλώσεις μετανοίας.

Μπορεί το σκεπτικό αυτό να θέλει να θέσει γεινότερα σε κίνδυνο τον θεσμό της άδειας;

Το σκεπτικό του εισαγγελέα διαφοροποιείται ως προς τον απαράδεκτο νομικό ακροβατισμό που είχε γίνει με το προηγούμενο βούλευμα του Συμβουλίου του Βόλου, για τις τυπικές προϋποθέσεις, που έπληττε όλους τους πολυισοβίτες και επικεντρώνεται αποκλειστικά στη στοχοποίηση των πολιτικών κρατουμένων. Δημιουργείται έτσι ένα καθεστώς εξαίρεσης για τον αμετανόητο πολιτικό αντίπαλο, στην ουσία ένα καθεστώς Γ’ τύπου, που επιδιώκουν τελικά να λειτουργεί εκφοβιστικά για οποίον πιάνει το νήμα των αγώνων, για κάθε μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Η πολιτική ηγεσία φαίνεται να αδιαφορεί για την εφαρμογή του νόμου και της θεσμικά κατοχυρωμένης άδειας, όπως προβλέπει ο σωφρονιστικός κώδικας. Θεωρείς ότι στο δικαστικό σύστημα ακολουθούν εντολές από συγκεκριμένα κέντρα;

Η πολιτική ηγεσία συμπεριφέρεται σαν Πόντιος Πιλάτος. Νίπτει τα χέρια της με το πρόσχημα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, απέναντι στους δικαστικούς που κρίνουν με ιδεολογικοπολιτικά κριτήρια και απαιτούν δηλώσεις μετανοίας. Κυρίως όμως επιμένει να διατηρεί τη φασιστική διάταξη Δένδια που έδωσε το δικαίωμα βέτο στον εισαγγελέα για τις άδειες, γνωρίζοντας καλά ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί κυρίως κατά των πολιτικών κρατουμένων.

Η απόφαση μη χορήγησης άδειας στο πρόσωπο σου αποτελεί ένα ιδιότυπο καθεστώς εξαίρεσης. Είναι τιμωριτική αυτή η εισαγγελική εκτροπή παρερμηνείας του νομού ή ο Δ. Κουφοντίνας γίνεται το όχημα διπλωματικής αποκατάστασης, μεταξύ ελληνικής και αμερικανικής κυβέρνησης,  στο τρομολαγνικό πεδίο των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών;

Ύστερα από έξι άδειες που είχα πάρει ακολουθήθηκε ξαφνικά μια μεθόδευση σαν να έχει επέμβει ένα “αόρατο χέρι” για να αντιστρέψει την κατάσταση και να κάνει ελαστικές τις συνειδήσεις. Δεν ξέρω ποιανού ακριβώς είναι αυτό το χέρι ούτε αν είναι σύμπτωση διαφορετικών πολιτικών βουλήσεων.

Πάντως φαίνεται λογική η ερώτησή σου. ύστερα από την ολοκληρωτική πλέον ένταξη της χώρας στη γεωστρατηγική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για να διαφεντέψει τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή. Ύστερα από το «ιδού η χώρα να την κάνετε απέραντη στρατιωτική βάση» και το «ιδού ο στρατός σας» να ολοκληρώνεται και το «ιδού η δικαιοσύνη σας».

Δεν φοβάσαι ότι το το ακραίο μέσο της απεργίας πείνας για έναν κρατούμενο μπορεί να οδηγήσει σε ένα προσωπικό αδιέξοδο αν κλονισθεί η υγεία σου; Μήπως κάποιοι θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύουν εκδικητικά μια και καλή μαζί σου;

Το δικαίωμα της άδειας κατακτήθηκε με αγώνες, δυνατές απεργίας πείνας και θυσίες. Η κατάργησή του δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς κρατούμενους αλλά ολόκληρο το κίνημα και τις δημοκρατικές ελευθερίες του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας.  Για μένα η απεργία πείνας υπερβαίνει το ζήτημα μιας ατομικής άδειας. Ειδικά όταν η κατάργησή της τίθεται με τόσο καθαρούς πολιτικοϊδεολογικούς όρους και απαιτήσεις για αποκήρυξη ιδεών.

Έτσι, η επιλογή της απεργίας πείνας ως ζήτημα πολιτικής αξιοπρέπειας και ως ζήτημα υπεράσπισης μιας κατάκτησης του κινήματος ήταν μονόδρομος. Αποτελεί ακόμα μια τιμή στην επαναστατική παράδοση τόσων απεργών πείνας που έστειλαν ένα μήνυμα αντίστασης επισημαίνοντας ότι οι αγώνες έχουν πάντα και προσωπικό κόστος.

Εκ μέρους του ΤΡΡ θέλω να σε ευχαριστήσω που δέχθηκες να μιλήσουμε. Καλή δύναμη.

Σας ευχαριστώ κι εγώ με την σειρά μου.

https://www.thepressproject.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ