2019-05-05 21:00:27
Φωτογραφία για Τα - όχι και τόσο αθώα - συμπληρώματα διατροφής
Μελέτη που έγινε σε ποντίκια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης οδηγεί μακροπρόθεσμα σε αύξηση βάρους και κατάθλιψη.

Εάν είσαι "οπαδός" των μεγάλων μπράτσων ή φίτνες- μπλόγκερ του Ίνσταγκραμ που ανεβάζεις συμβουλές για δίαιτες και προωθείς συμπληρώματα διατροφής, ίσως χρειαστεί να το ξανασκεφτείς πριν ξαναπάρεις συμπληρώματα διατροφής και μιλκσέικ πρωτεϊνών.

Τα αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία που συνθέτουν τις πρωτεΐνες, είναι απαραίτητα για τη ζωή και ιδιαίτερα σημαντικά αν κοιτάς να χτίσεις σώμα. Όλα όμως με μέτρο.

Μία νέα μελέτη ρίχνει φως στις αρνητικές παρενέργειες που έχει η υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υπερκατανάλωση αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAAs) - ένα κοινό συστατικό πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων και άλλων συμπληρωμάτων αύξησης βάρους - θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητο βάρος, να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση ,ακόμα και να μειώσει τη ζωή.


Όπως και με οτιδήποτε, ειδικά στη διατροφή, χρυσός κανόνας είναι η ποικιλία και το μέτρο.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα υποστηρίζουν ότι το πιο σημαντικό είναι η ανάμειξη πρωτεϊνικών πηγών για να αποκτηθεί μια ποικιλία απαραίτητων αμινοξέων.

Τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, γνωστά ως BCAA, τα συναντάμε στο κόκκινο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αν και υπάρχουν και σε πουλερικά, ψάρια και αυγά. Οι χορτοφάγοι μπορούν φυσικά να αποκτήσουν καλά επίπεδα BCAAs από φασόλια, φακές, ξηρούς καρπούς και σόγια. Μαζί με τις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, αυτές οι φυσικές πηγές πρωτεΐνης περιέχουν επίσης μια ευρύτερη σειρά αμινοξέων που είναι απαραίτητα για τη ζωή και την ανάπτυξη των μυών.

"Τα συμπληρώματα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ενώ αποδείχθηκαν ωφέλιμα για την αναπαραγωγική λειτουργία, είχαν επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία στα επόμενα χρόνια και οδήγησαν σε μικρότερη διάρκεια ζωής", δήλωσε ο Δρ Samantha Solon-Biet από τον Charles Perkins Κέντρο στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

"Αυτό που έδειξε η νέα έρευνα είναι ότι η ισορροπία των αμινοξέων είναι σημαντική - είναι καλύτερο να μεταβάλλουμε τις πηγές πρωτεΐνης για να εξασφαλίσουμε ότι παίρνουμε την καλύτερη ισορροπία αμινοξέων».

Για να καταλήξουν σε αυτά τα ευρήματα , οι μελετητές χορήγησαν σε ομάδες ποντικιών δίαιτες που περιείχαν διαφορετικές ποσότητες BCAA: είτε διπλάσια από την τυπική πρόσληψη, είτε κανονικό ποσοστό, το ήμισυ της κανονικής πρόσληψης ή το ένα πέμπτο της κανονικής ποσότητας.

Τα ποντίκια σε διπλή δίαιτα BCAA βρέθηκαν ότι πάσχουν από παχυσαρκία και μικρότερη διάρκεια ζωής.

Λάβετε υπόψιν ότι η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε μόνο τις επιπτώσεις του BCAA σε ποντίκια.

Ωστόσο, η μελέτη υπογραμμίζει ότι το συμπλήρωμα BCAA μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες παρενέργειες, όπως στο να ανταγωνιστεί άλλα αμινοξέα όπως την τροπτοφάνη, κατά τη μεταφορά στον εγκέφαλο. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε έλλειψη τρυπτοφάνης, ένα απαραίτητο αμινοξύ για τον εγκέφαλο, η έλλειψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και σε αύξηση της όρεξης για φαγητό.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ