2019-05-07 10:20:11
Φωτογραφία για 400 θάνατοι κάθε χρόνο στην παραλία – 6 στους 10 δεν ξέρουν να κολυμπούν
Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο στις ελληνικές θάλασσες. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2018 καταγράφηκαν 413 θάνατοι και το 2017 ήταν 357. Στην πλειοψηφία τους είναι

ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει στελέχη της Λιμενικής Αστυνομίας οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι που αρκετοί άνθρωποι μεγάλης ηλικίας επιλέγουν να κάνουν το μπάνιο τους.

Ως προς τα αίτια περίπου ένας στους τέσσερις θανάτους οφείλεται αμιγώς σε πνιγμό ενώ στις υπόλοιπες τρεις περιπτώσεις προέρχεται από παθολογικά αίτια.

Επιπροσθέτως στους θανάτους ηλικιωμένων που έχουν καταγραφεί μεσημβρινές ώρες διαπιστώνεται πως έχουν καταναλώσει φαγητό και στη συνέχεια βουτούν στη θάλασσα.

Όπως λένε ειδικοί η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο στους αριθμούς των πνιγμών αναλογικά με την προσβασιμότητα που έχουμε στη θάλασσα ενώ έχει εξακριβωθεί και με έρευνες ότι 6 στους 10 δεν ξέρουν να κολυμπούν σωστά.


Επιπροσθέτως κομβικός είναι ο ρόλος των ναυαγοσωστών στις παραλίες που πρέπει να βρίσκονται εκεί από τις 10.30 το πρωί έως τις 17.30 και για αυτό το λόγο – βάση και των όσων προβλέπονται και στο Προεδρικό Διάταγμα 31/18 – στελέχη της Λιμενικής Αστυνομίας ξεκινούν εντατικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν στελεχωθεί οι «πύργοι» και εάν οι ναυαγοσώστες διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σημειώνεται πως αρμόδιος φορέας για τη παρουσία ναυαγοσώστη είναι ο κατά τόπους Δήμος.

Την Δευτέρα το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με αφορμή την κήρυξη της 11ης Μαΐου ως Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών που διοργανώθηκε .σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας και την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Safe WaterSports» παρουσία μαθητών της 5ης τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Φώτης Κουβέλης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής, για να μπορούν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν της χαρές της θάλασσας, πρέπει να ξέρουν και πώς να συμπεριφέρονται όταν είναι στο νερό. Να ξέρουν κολύμβηση και να έχουν κυκλοφοριακή αγωγή, όταν κυβερνούν ή επιβαίνουν σε σκάφος αναψυχής.Διαφορετικά θα έχουμε δυσάρεστα περιστατικά, με τραυματισμούς και θανάτους. Στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε τους θανάτους στη θάλασσα»

Και πρόσθεσε: «H Διεύθυνση Θαλάσσιας Αστυνομίας συνεργάζεται με τον κοινωνικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Safe Water Sports”, κυρίως για θέματα που αφορούν στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ασφαλή κολύμβηση και τη διενέργεια θαλασσίων σπορ. Αυτή η συνεργασία συνοψίζεται στις εξής δράσεις: Δημιουργήσαμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο “Ο Δεκάλογος της ασφάλειας των θαλασσίων σπορ”, το οποίο διανεμήθηκε πέρσι στους επιβάτες των πλοίων ακτοπλοΐας. Δημιουργήθηκε επίσης ηλεκτρονική εφαρμογή, προσβάσιμη μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, για την μηχανογραφική υποστήριξη των υπηρεσιακών αναγκών του Λιμενικού Σώματος και το συντονισμό του αστυνομικού έργου, ιδίως εκείνων που αφορούν στις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής. Η εν λόγω εφαρμογή, εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα θεματικά αντικείμενα με σκοπό την τυποποίηση, ψηφιοποίηση και βελτίωση του ελεγκτικού έργου των Λιμενικών Αρχών της χώρας.»

Στο τέλος του χαιρετισμού του είπε ότι: «Δεν δικαιούμαστε να μετράμε κάθε χρόνο νεκρούς και τραυματίες στις θάλασσες. Η θάλασσα, η όμορφή θάλασσά μας προσφέρει τη δυνατότητας να τη χαιρόμαστε, χωρίς απώλειες, χωρίς τραύματα και να αναγνωρίζουμε ότι το περιβάλλον, όταν το σεβόμαστε στις ποικίλες εκφάνσεις τους είναι ένα σημαντικό αγαθό. Και αυτό το αγαθό απλόχερα η φύση το έχει προσφέρει στην Ελλάδα.»

Στη συνέχεια ,ο Πρόεδρος του Safe Water Sports Παναγιώτης Πασχαλάκης παρουσίασε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που ο Οργανισμός δώρισε στο Λιμενικό Σώμα, την εφαρμογή σε φορητές συσκευές για τους πολίτες, καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ασφάλεια των παιδιών στο νερό, τη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ.

Ακόμη υπογράμμισε ότι: «Η κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Safe Water Sports να θεσπιστεί η Εθνική ημέρα πρόληψης θαλάσσιων ατυχημάτων και πνιγμών, είναι πιστεύω μια μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ασφάλεια στο νερό και τη θάλασσα. Το παράδειγμά μας μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, ώστε η ημέρα αυτή να γίνει Παγκόσμια, γεγονός που θα συμβάλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση όλων και στην εκπαίδευση – ενημέρωση των παιδιών και των νέων».

 https://www.tovima.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ