2019-05-07 21:29:43
Οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν και τα προνόμια - Μισθοί ύψους 8.750 ευρώ, ημερήσια
αποζημίωση της τάξης των 320 ευρώ για τα προσωπικά έξοδά τους, 4.500 ευρώ τον μήνα για κάλυψη «γενικών εξόδων», ταξίδια σε business class
Οι Ευρωεκλογές βρίσκονται προ των πυλών και είναι σίγουρα μια καλή ευκαιρία να «ξεσκονιστεί» το πακέτο παροχών που περιμένει τους 21 Ελληνες ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν στις 26 Μαΐου για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στις Βρυξέλλες τα επόμενα πέντε χρόνια.
Μισθοί ύψους 8.750 ευρώ, ημερήσια αποζημίωση της τάξης των 320 ευρώ για τα προσωπικά έξοδά τους, 4.500 ευρώ τον μήνα για κάλυψη «γενικών εξόδων», ταξίδια σε business class και μετακινήσεις με σοφέρ που φορούν στολή αποτελούν μερικά μόνο από τα προνόμια που παρέχονται στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους.
Mε αυτά τα δεδομένα, η θέση του ευρωβουλευτή καθίσταται νύφη πολύφερνη για τους επίδοξους μνηστήρες απ' όλα τα ελληνικά κόμματα, προσφέροντας μια «προίκα» που σίγουρα θα ζήλευαν οι 300 της Βουλής των Ελλήνων.
Ειδικότερα, οι μηνιαίες μεικτές αποδοχές όλων των βουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, ανέρχονται από τον Ιούλιο του 2018 στο ποσό των 8.757,79 ευρώ. Μετά την παρακράτηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών το ποσό αυτό, που προέρχεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου, διαμορφώνεται στα 6.824,85 ευρώ. Την ίδια στιγμή η ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου ανέρχεται στα 5.135,04 ευρώ.
Αν και τα περισσότερα κράτη-μέλη υποχρεώνουν τους ευρωβουλευτές τους να πληρώνουν πρόσθετο εθνικό φόρο στη χώρα τους, το εισόδημα αυτό είναι αφορολόγητο για τους Ελληνες συναδέλφους τους, οι οποίοι αναγράφουν στη σχετική στήλη στη δήλωση «πόθεν έσχες» ότι «το ανωτέρω ποσό δεν υπόκειται σε κανενός είδους φορολογία στην Ελλάδα».
Το ενιαίο καθεστώς στο ύψος της μισθοδοσίας των 751 ευρωβουλευτών των 28 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρονολογείται από το καλοκαίρι του 2009, καθώς μέχρι τότε οι αποδοχές τους ήταν ίσες με εκείνες των βουλευτών των εθνικών κοινοβουλίων.
Τα προσωπικά έξοδα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλύπτει το σύνολο των προσωπικών εξόδων των μελών του κατά τις περιόδους των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο, όπου διεξάγονται οι περισσότερες συνεδριάσεις του, όπως οι σύνοδοι της Ολομέλειας, οι συνεδριάσεις επιτροπών και πολιτικών ομάδων, μέσω της καταβολής κατ' αποκοπή ημερήσιας αποζημίωσης ύψους 320 ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά στην κάλυψη των εξόδων στέγασης, σίτισης και άλλων συναφών δαπανών για κάθε ημέρα όπου οι βουλευτές είναι παρόντες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των 320 ευρώ ημερησίως αποτελεί η υπογραφή στους επίσημους καταλόγους ώστε να βεβαιωθεί η παρουσία τους.
Αναφορικά με τις μέρες κατά τις οποίες διεξάγονται ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, υπάρχει η πρόβλεψη οι βουλευτές που έχουν υπογράψει στην κατάσταση των παρόντων ακόμα και αν δεν συμμετάσχουν σε περισσότερες από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες να λαμβάνουν τη μισή αποζημίωση (160 ευρώ). Για τις συνεδριάσεις, δε, που οργανώνονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η αποζημίωση ανέρχεται επίσης σε 160 ευρώ (πάντα υπό την προϋπόθεση της υπογραφής καταλόγου παρουσιών), ενώ τα έξοδα για λογαριασμούς ξενοδοχείων επιστρέφονται χωριστά.
Ασάφεια υπάρχει σχετικά με την «αποζημίωση γενικών εξόδων» των ευρωβουλευτών, που για το 2019 ανέρχεται σε 4.513 ευρώ ανά μήνα, μετά την πρόσφατη απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα δημοσιογράφων και δημοσιογραφικών ενώσεων για διαφάνεια σχετικά με το πώς ξοδεύεται το συγκεκριμένο επίδομα. Πρόκειται για επικύρωση της άρνησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παράσχει πρόσβαση στα έγγραφα που αφορούν στην παροχή αυτή, καθώς και στις ημερήσιες αποζημιώσεις αλλά και στα έξοδα ταξιδιού των ευρωβουλευτών, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα σχετικά έγγραφα περιέχουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
Η «αποζημίωση γενικών εξόδων» που βαρύνει τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου με 40 εκατ. ευρώ τον
χρόνο προβλέπεται για την κάλυψη των εξόδων των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων του βουλευτή στο κράτος-μέλος εκλογής του, όπως τα μισθώματα και τα έξοδα διοίκησης του γραφείου του, τα τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη, καθώς και η αγορά, λειτουργία και συντήρηση ηλεκτρονικού και τηλεματικού εξοπλισμού. Η αποζημίωση μειώνεται κατά το ήμισυ για όσους απου�σιάζουν αδικαιολόγητα τις μισές τουλάχιστον ημέρες των συνόδων της Ολομέλειας σε ένα κοινοβουλευτικό έτος (από Σεπτέμβριο έως Αύγουστο). Η απουσία, όμως, ελέγχου εκ μέρους του Κοινοβουλίου στον τρόπο διάθεσης του ανωτέρω ποσού, χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση των σχετικών παραστατικών, αποτελεί κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες. Το γεγονός αυτό αφήνει ανοικτό το παράθυρο εισφοράς από το μέλος του Κοινοβουλίου μικρού ή μεγαλύτερου τμήματος του επιδόματος που λαμβάνει στο κόμμα με τη σημαία του οποίου εκλέχτηκε, πρακτική που ακολουθούν και Ελληνες ευρωβουλευτές.
Οσον αφορά στις δαπάνες ταξιδιών των ευρωβουλευτών, «επιστρέφεται το πραγματικό αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στον τόπο της αντίστοιχης συνεδρίασης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών, με ανώτατο όριο καλυπτόμενων δαπανών ποσό που αντιστοι�χεί σε αεροπορικό εισιτήριο διακεκριμένης θέσης (ή παρόμοιο), σιδηροδρομικό ναύλο πρώτης θέσης ή 0,53 ευρώ
ανά χιλιόμετρο της διαδρομής με αυτοκίνητο (με ανώτατο όριο τα 1.000 χλμ.), συν κατ αποκοπή αποζημίωση βάσει της απόστασης και της διάρκειας του ταξιδιού που καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες του ταξιδιού (όπως διόδια αυτοκινητοδρόμου, επιβάρυνση για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων)».
Στο ίδιο πλαίσιο, αναφορικά με τα ταξίδια για διαφορετικούς σκοπούς από τις επίσημες συνεδριάσεις, όπως επισκέψεις εργασίας εκτός του κράτους-μέλους εκλογής τους, οι ευρωβουλευτές μπορούν να λάβουν επιστροφή έως του ποσού των 4.454 ευρώ ετησίως. Για τις εσωτερικές μετακινήσεις τους στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο οι βουλευτές μπορούν να χρησιμοποιούν τα επίσημα οχήματα του Κοινοβουλίου. Μάλιστα, από το 2016 η υπηρεσία αυτή έχει ενισχυθεί με την πρόσληψη 110 οδηγών, με το ετήσιο κονδύλι για την αγορά στολών να φτάνει τα 116.000 ευρώ.
Το ενιαίο καθεστώς στο ύψος της μισθοδοσίας των 751 ευρωβουλευτών των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρονολογείται από το καλοκαίρι του 2009, καθώς μέχρι τότε οι αποδοχές τους ήταν ίσες με εκείνες των βουλευτών των εθνικών κοινοβουλίων
Επιδόματα
Συμπερασματικά, εκτός του βασικού μισθού, καταγράφεται πολύ μεγάλη διαφορά και στα επιδόματα μεταξύ Ελλήνων ευρωβουλευτών και βουλευτών, αφού οι δεύτεροι λαμβάνουν ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 664,99 και 831,36 ευρώ μηνιαίως για δαπάνες οργάνωσης γραφείου. Η ταχυδρομική ατέλεια ανέρχεται σε 909,31 ευρώ, ενώ για τα έξοδα κίνησης τα επιδόματα κυμαίνονται από 291έως
648 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την απόσταση της εκλογικής τους περιφέρειας από την Αθήνα. Επιπλέον, η αποζημίωση ανά συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής έχει καθοριστεί στα 75 ευρώ, ενώ για τις μετακινήσεις τους οι εκπρόσωποι της εθνικής αντιπροσωπίας μας χρησιμοποιούν αυτοκίνητα που χρονομισθώνονται από τη Βουλή.
Ενα πολύ σημαντικό κεφάλαιο των οικονομικών απολαβών των ευρωβουλευτών είναι η προβλεπόμενη αποζημίωση κατά τη λήξη της θητείας τους. Η μεταβατική, όπως λέγεται, αποζημίωση ισούται με τον μισθό τους για έναν μήνα κάθε έτους της θητείας τους. Δηλαδή με τη συμπλήρωση των πέντε χρόνων στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου τα μέλη του θα λάβουν πέντε επιπλέον μισθούς. Επιπρόσθετα, οι βουλευτές δικαιούνται επιστροφή των 2/3 των ιατρικών τους εξόδων, ενώ έχουν δικαίωμα σύνταξης γήρατος από την ηλικία των 63 ετών. «Η σύνταξη θα ανέρχεται στο 3,5% επί του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας και δεν θα υπερβαίνει το 70% συνολικά. Το κόστος αυτών των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Εξοπλισμένα γραφεία
Το Κοινοβούλιο παρέχει στα μέλη του εξοπλισμένα γραφεία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο.
Η επιλογή του προσωπικού είναι αποκλειστικό προνόμιο του βουλευτή χωρίς όμως να μπορεί, από το 2009 και μετά, να προσλάβει στενούς συγγενείς του. Για το 2019 το ανώτατο μηνιαίο ποσό που διατίθεται για τις δαπάνες μισθοδοσίας συνεργατών έχει καθοριστεί στα 24.943 ευρώ ανά βουλευτή. Τα χρήματα αυτά δεν καταβάλλονται στον ίδιο τον βουλευτή, ενώ κάθε μέλος του Κοινοβουλίου μπορεί να επιλέξει βοηθούς μεταξύ τριών κατηγοριών: αυτή των διαπιστευμένων βοηθών, που είναι εγκατεστημένοι στις Βρυξέλλες (είτε στο Λουξεμβούργο είτε στο Στρασβούργο), με τη δυνατότητα πρόσληψης μέχρι τριών εξ αυτών. Η δεύτερη κατηγορία είναι των τοπικών βοηθών, με το 75 %, κατ' ανώτατο όριο, του συνολικού προϋπολογισμού να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μισθοδοσία τους. Οι ανώτατες αμοιβές των τοπικών βοηθών των Ελλήνων ευρωβουλευτών (μεικτός μισθός για τους υπαλλήλους ή αμοιβή χωρίς ΦΠΑ για τους παρόχους που είναι φυσικά πρόσωπα) δεν μπορούν να υπερβαίνουν, κατά μηνιαίο μέσο όρο, τα 5.480 ευρώ. «Τέλος, πέραν της απασχόλησης διαπιστευμένων και τοπικών βοηθών μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ποσό που αντιστοιχεί σε ένα τέταρτο, κατ ανώτατο όριο, του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού για την πληρωμή για υπηρεσίες που παρέχονται από παρόχους υπηρεσιών της επιλογής του βουλευτή, όπως είναι οι εκπονήσεις μελετών».
Ασάφεια υπάρχει σχετικά με την «αποζημίωση γενικών εξόδων» των ευρωβουλευτών, που για το 2019 ανέρχεται σε 4.513 ευρώ μηνιαίως, μετά την πρόσφατη απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαία Ενωσης με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα δημοσιογράφων και δημοσιογραφικών ενώσεων για διαφάνεια σχετικά με το πώς ξοδεύεται το συγκεκριμένο επίδομα.
anatakti
αποζημίωση της τάξης των 320 ευρώ για τα προσωπικά έξοδά τους, 4.500 ευρώ τον μήνα για κάλυψη «γενικών εξόδων», ταξίδια σε business class
Οι Ευρωεκλογές βρίσκονται προ των πυλών και είναι σίγουρα μια καλή ευκαιρία να «ξεσκονιστεί» το πακέτο παροχών που περιμένει τους 21 Ελληνες ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν στις 26 Μαΐου για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στις Βρυξέλλες τα επόμενα πέντε χρόνια.
Μισθοί ύψους 8.750 ευρώ, ημερήσια αποζημίωση της τάξης των 320 ευρώ για τα προσωπικά έξοδά τους, 4.500 ευρώ τον μήνα για κάλυψη «γενικών εξόδων», ταξίδια σε business class και μετακινήσεις με σοφέρ που φορούν στολή αποτελούν μερικά μόνο από τα προνόμια που παρέχονται στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους.
Mε αυτά τα δεδομένα, η θέση του ευρωβουλευτή καθίσταται νύφη πολύφερνη για τους επίδοξους μνηστήρες απ' όλα τα ελληνικά κόμματα, προσφέροντας μια «προίκα» που σίγουρα θα ζήλευαν οι 300 της Βουλής των Ελλήνων.
Ειδικότερα, οι μηνιαίες μεικτές αποδοχές όλων των βουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, ανέρχονται από τον Ιούλιο του 2018 στο ποσό των 8.757,79 ευρώ. Μετά την παρακράτηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών το ποσό αυτό, που προέρχεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου, διαμορφώνεται στα 6.824,85 ευρώ. Την ίδια στιγμή η ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου ανέρχεται στα 5.135,04 ευρώ.
Αν και τα περισσότερα κράτη-μέλη υποχρεώνουν τους ευρωβουλευτές τους να πληρώνουν πρόσθετο εθνικό φόρο στη χώρα τους, το εισόδημα αυτό είναι αφορολόγητο για τους Ελληνες συναδέλφους τους, οι οποίοι αναγράφουν στη σχετική στήλη στη δήλωση «πόθεν έσχες» ότι «το ανωτέρω ποσό δεν υπόκειται σε κανενός είδους φορολογία στην Ελλάδα».
Το ενιαίο καθεστώς στο ύψος της μισθοδοσίας των 751 ευρωβουλευτών των 28 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρονολογείται από το καλοκαίρι του 2009, καθώς μέχρι τότε οι αποδοχές τους ήταν ίσες με εκείνες των βουλευτών των εθνικών κοινοβουλίων.
Τα προσωπικά έξοδα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλύπτει το σύνολο των προσωπικών εξόδων των μελών του κατά τις περιόδους των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο, όπου διεξάγονται οι περισσότερες συνεδριάσεις του, όπως οι σύνοδοι της Ολομέλειας, οι συνεδριάσεις επιτροπών και πολιτικών ομάδων, μέσω της καταβολής κατ' αποκοπή ημερήσιας αποζημίωσης ύψους 320 ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά στην κάλυψη των εξόδων στέγασης, σίτισης και άλλων συναφών δαπανών για κάθε ημέρα όπου οι βουλευτές είναι παρόντες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των 320 ευρώ ημερησίως αποτελεί η υπογραφή στους επίσημους καταλόγους ώστε να βεβαιωθεί η παρουσία τους.
Αναφορικά με τις μέρες κατά τις οποίες διεξάγονται ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, υπάρχει η πρόβλεψη οι βουλευτές που έχουν υπογράψει στην κατάσταση των παρόντων ακόμα και αν δεν συμμετάσχουν σε περισσότερες από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες να λαμβάνουν τη μισή αποζημίωση (160 ευρώ). Για τις συνεδριάσεις, δε, που οργανώνονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η αποζημίωση ανέρχεται επίσης σε 160 ευρώ (πάντα υπό την προϋπόθεση της υπογραφής καταλόγου παρουσιών), ενώ τα έξοδα για λογαριασμούς ξενοδοχείων επιστρέφονται χωριστά.
Ασάφεια υπάρχει σχετικά με την «αποζημίωση γενικών εξόδων» των ευρωβουλευτών, που για το 2019 ανέρχεται σε 4.513 ευρώ ανά μήνα, μετά την πρόσφατη απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα δημοσιογράφων και δημοσιογραφικών ενώσεων για διαφάνεια σχετικά με το πώς ξοδεύεται το συγκεκριμένο επίδομα. Πρόκειται για επικύρωση της άρνησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παράσχει πρόσβαση στα έγγραφα που αφορούν στην παροχή αυτή, καθώς και στις ημερήσιες αποζημιώσεις αλλά και στα έξοδα ταξιδιού των ευρωβουλευτών, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα σχετικά έγγραφα περιέχουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
Η «αποζημίωση γενικών εξόδων» που βαρύνει τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου με 40 εκατ. ευρώ τον
χρόνο προβλέπεται για την κάλυψη των εξόδων των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων του βουλευτή στο κράτος-μέλος εκλογής του, όπως τα μισθώματα και τα έξοδα διοίκησης του γραφείου του, τα τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη, καθώς και η αγορά, λειτουργία και συντήρηση ηλεκτρονικού και τηλεματικού εξοπλισμού. Η αποζημίωση μειώνεται κατά το ήμισυ για όσους απου�σιάζουν αδικαιολόγητα τις μισές τουλάχιστον ημέρες των συνόδων της Ολομέλειας σε ένα κοινοβουλευτικό έτος (από Σεπτέμβριο έως Αύγουστο). Η απουσία, όμως, ελέγχου εκ μέρους του Κοινοβουλίου στον τρόπο διάθεσης του ανωτέρω ποσού, χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση των σχετικών παραστατικών, αποτελεί κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες. Το γεγονός αυτό αφήνει ανοικτό το παράθυρο εισφοράς από το μέλος του Κοινοβουλίου μικρού ή μεγαλύτερου τμήματος του επιδόματος που λαμβάνει στο κόμμα με τη σημαία του οποίου εκλέχτηκε, πρακτική που ακολουθούν και Ελληνες ευρωβουλευτές.
Οσον αφορά στις δαπάνες ταξιδιών των ευρωβουλευτών, «επιστρέφεται το πραγματικό αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στον τόπο της αντίστοιχης συνεδρίασης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών, με ανώτατο όριο καλυπτόμενων δαπανών ποσό που αντιστοι�χεί σε αεροπορικό εισιτήριο διακεκριμένης θέσης (ή παρόμοιο), σιδηροδρομικό ναύλο πρώτης θέσης ή 0,53 ευρώ
ανά χιλιόμετρο της διαδρομής με αυτοκίνητο (με ανώτατο όριο τα 1.000 χλμ.), συν κατ αποκοπή αποζημίωση βάσει της απόστασης και της διάρκειας του ταξιδιού που καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες του ταξιδιού (όπως διόδια αυτοκινητοδρόμου, επιβάρυνση για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων)».
Στο ίδιο πλαίσιο, αναφορικά με τα ταξίδια για διαφορετικούς σκοπούς από τις επίσημες συνεδριάσεις, όπως επισκέψεις εργασίας εκτός του κράτους-μέλους εκλογής τους, οι ευρωβουλευτές μπορούν να λάβουν επιστροφή έως του ποσού των 4.454 ευρώ ετησίως. Για τις εσωτερικές μετακινήσεις τους στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο οι βουλευτές μπορούν να χρησιμοποιούν τα επίσημα οχήματα του Κοινοβουλίου. Μάλιστα, από το 2016 η υπηρεσία αυτή έχει ενισχυθεί με την πρόσληψη 110 οδηγών, με το ετήσιο κονδύλι για την αγορά στολών να φτάνει τα 116.000 ευρώ.
Το ενιαίο καθεστώς στο ύψος της μισθοδοσίας των 751 ευρωβουλευτών των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρονολογείται από το καλοκαίρι του 2009, καθώς μέχρι τότε οι αποδοχές τους ήταν ίσες με εκείνες των βουλευτών των εθνικών κοινοβουλίων
Επιδόματα
Συμπερασματικά, εκτός του βασικού μισθού, καταγράφεται πολύ μεγάλη διαφορά και στα επιδόματα μεταξύ Ελλήνων ευρωβουλευτών και βουλευτών, αφού οι δεύτεροι λαμβάνουν ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 664,99 και 831,36 ευρώ μηνιαίως για δαπάνες οργάνωσης γραφείου. Η ταχυδρομική ατέλεια ανέρχεται σε 909,31 ευρώ, ενώ για τα έξοδα κίνησης τα επιδόματα κυμαίνονται από 291έως
648 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την απόσταση της εκλογικής τους περιφέρειας από την Αθήνα. Επιπλέον, η αποζημίωση ανά συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής έχει καθοριστεί στα 75 ευρώ, ενώ για τις μετακινήσεις τους οι εκπρόσωποι της εθνικής αντιπροσωπίας μας χρησιμοποιούν αυτοκίνητα που χρονομισθώνονται από τη Βουλή.
Ενα πολύ σημαντικό κεφάλαιο των οικονομικών απολαβών των ευρωβουλευτών είναι η προβλεπόμενη αποζημίωση κατά τη λήξη της θητείας τους. Η μεταβατική, όπως λέγεται, αποζημίωση ισούται με τον μισθό τους για έναν μήνα κάθε έτους της θητείας τους. Δηλαδή με τη συμπλήρωση των πέντε χρόνων στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου τα μέλη του θα λάβουν πέντε επιπλέον μισθούς. Επιπρόσθετα, οι βουλευτές δικαιούνται επιστροφή των 2/3 των ιατρικών τους εξόδων, ενώ έχουν δικαίωμα σύνταξης γήρατος από την ηλικία των 63 ετών. «Η σύνταξη θα ανέρχεται στο 3,5% επί του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας και δεν θα υπερβαίνει το 70% συνολικά. Το κόστος αυτών των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Εξοπλισμένα γραφεία
Το Κοινοβούλιο παρέχει στα μέλη του εξοπλισμένα γραφεία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο.
Η επιλογή του προσωπικού είναι αποκλειστικό προνόμιο του βουλευτή χωρίς όμως να μπορεί, από το 2009 και μετά, να προσλάβει στενούς συγγενείς του. Για το 2019 το ανώτατο μηνιαίο ποσό που διατίθεται για τις δαπάνες μισθοδοσίας συνεργατών έχει καθοριστεί στα 24.943 ευρώ ανά βουλευτή. Τα χρήματα αυτά δεν καταβάλλονται στον ίδιο τον βουλευτή, ενώ κάθε μέλος του Κοινοβουλίου μπορεί να επιλέξει βοηθούς μεταξύ τριών κατηγοριών: αυτή των διαπιστευμένων βοηθών, που είναι εγκατεστημένοι στις Βρυξέλλες (είτε στο Λουξεμβούργο είτε στο Στρασβούργο), με τη δυνατότητα πρόσληψης μέχρι τριών εξ αυτών. Η δεύτερη κατηγορία είναι των τοπικών βοηθών, με το 75 %, κατ' ανώτατο όριο, του συνολικού προϋπολογισμού να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μισθοδοσία τους. Οι ανώτατες αμοιβές των τοπικών βοηθών των Ελλήνων ευρωβουλευτών (μεικτός μισθός για τους υπαλλήλους ή αμοιβή χωρίς ΦΠΑ για τους παρόχους που είναι φυσικά πρόσωπα) δεν μπορούν να υπερβαίνουν, κατά μηνιαίο μέσο όρο, τα 5.480 ευρώ. «Τέλος, πέραν της απασχόλησης διαπιστευμένων και τοπικών βοηθών μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ποσό που αντιστοιχεί σε ένα τέταρτο, κατ ανώτατο όριο, του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού για την πληρωμή για υπηρεσίες που παρέχονται από παρόχους υπηρεσιών της επιλογής του βουλευτή, όπως είναι οι εκπονήσεις μελετών».
Ασάφεια υπάρχει σχετικά με την «αποζημίωση γενικών εξόδων» των ευρωβουλευτών, που για το 2019 ανέρχεται σε 4.513 ευρώ μηνιαίως, μετά την πρόσφατη απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαία Ενωσης με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα δημοσιογράφων και δημοσιογραφικών ενώσεων για διαφάνεια σχετικά με το πώς ξοδεύεται το συγκεκριμένο επίδομα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ζωή Βαρέλη-Στεφανίδη: ΜΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΜΑΣ... ΤΟ ΧΘΕΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ