2012-06-13 15:16:03
Συντάχθηκε απο τον/την Παύλος Καπόγλου
Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν, ότι η διέξοδος από τη σημερινή οικονομική κρίση της Ελλάδας μπορεί να βασισθεί στην ανάπτυξη και κυρίως στην Αγροτική ανάπτυξη.
Όμως ο Αγροτικός Τομέας έχει παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας και της ΚΑΠ διέρχεται κρίση και αυτός: α) και στον τομέα της παραγωγής β) και στον τομέα της Οργάνωσης της διάθεσης και των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων. Πρέπει να στραφούμε ξανά στην Γεωργία της παραγωγής και των εξαγωγών και να ξεχάσουμε τη Γεωργία των επιδοτήσεων και αποσύρσεων.
Προϋποθέσεις Αγροτικής Ανάπτυξης
H αγροτική ανάπτυξη όμως θα έλθει:
Με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τη στροφή σε νέες και παλιές δυναμικές καλλιέργειες με διεθνή ζήτηση, ώστε να φέρουν συνάλλαγμα στην Ελλάδα. Μια τέτοια σημαντική νέα καλλιέργεια είναι και η Στέβια.
Με την οργάνωση της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.
Με οικονομικά ισχυρές καθετοποιημένες συνεταιριστικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, οι οποίες να μπορούν να αναλάβουν την καλλιέργεια, τη μεταποίηση και την οργάνωση της διάθεσης στη εσωτερική και διεθνή αγορά.
Λίγα λόγια για τη Στέβια
Σήμερα θα αναφερθούμε στη Στέβια κυρίως από επιχειρηματική άποψη, διότι ενδιαφέρει όλους και το κυρίαρχο ερώτημα όλων είναι εάν συμφέρει κάποιος αγρότης να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της Στέβιας και επίσης οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες ερωτούν εάν συμφέρει κάποιος να ασχοληθεί και να επενδύσει στη μεταποίηση και στην εμπορία της Στέβιας.
Αυτό το άρθρο απευθύνεται και στους Αγρότες, αλλά και στον Επιχειρηματικό κόσμο για να τους καλέσει να επενδύσουν στην καλλιέργεια, στη μεταποίηση και στην εμπορία της Στέβιας.
Επί πλέον θέλει να παρακινήσει τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών να χρησιμοποιήσουν τη Στέβια σαν ασφαλές γλυκαντικό, όπως ήδη χρησιμοποιείται παγκοσμίως.
Πρώτα θα εξετάσουμε λοιπόν, εάν η καλλιέργεια της Στέβιας είναι συμφέρουσα για τους Έλληνες Αγρότες και εάν είναι περισσότερο κερδοφόρα σε σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες στην Ελλάδα.
Δεύτερον θα εξετάσουμε, εάν επιχειρηματικά συμφέρει να ασχοληθεί κάποιος επιχειρηματίας με τη Στέβια και να επενδύσει στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας της Στέβιας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Τέλος επί πλέον θα εξετάσουμε τη δυνατότητα της Στέβιας να συμβάλλει στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας, στην οικονομική ανάπτυξη της και να προσφέρει στη διέξοδο από την οικονομική κρίση της Ελλάδας.
Όλα αυτά τα θέματα αναφέρονται στο βιβλίο "Στέβια: γλυκιά, αλλά αθώα - Η επιχειρηματική καλλιέργεια της Στέβιας", το οποίο ασχολείται με την καλλιέργεια και τη μεταποίηση της Στέβιας, αναφέρεται στην αναγκαιότητα οργάνωσης της καλλιέργειας και της μεταποίησης στη χώρα μας και στην δυνατότητα συμβολής της Στέβιας στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη και στην εθνική οικονομία της Ελλάδας.
H Στέβια είναι το φυτό = θαύμα της φύσης και δίκαια αποκαλείται «το μαγικό φυτό της νέας χιλιετίας», αφού τώρα αναγνωρίστηκε η σημασία της.
Η Στέβια αφενός είναι ένα ισχυρό φυσικό γλυκαντικό, αλλά αφετέρου ταυτόχρονα είναι ένα φαρμακευτικό και αρωματικό φυτό με πολλές ευεργετικές ιδιότητες.
Η Στέβια καλλιεργείται κυρίως για τα φύλλα της από τα οποία παράγεται η Στεβιοζάχαρη, η οποία είναι 300 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη, αλλά δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν έχει διατροφική αξία, αφού δεν παρέχει καθόλου θερμίδες και ενέργεια στον οργανισμό μας.
θερμίδες και ενέργεια στον οργανισμό μας.
Η Οικονομική Σημασία της Στέβιας
Η Στέβια σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες έχει μεγαλύτερη οικονομική σημασία για την αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη, διότι:
Σαν φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες προσφέρει λύση σε προβλήματα διατροφής και προτιμάται διεθνώς.
Η κατανάλωση του σαν γλυκαντικό έχει αλματώδη αύξηση πωλήσεων.
Είναι φυτό μεγάλης καλλιέργειας και μπορεί να δώσει απασχόληση σε πολλούς αγρότες.
Η Στέβια θα καλλιεργηθεί σε 8.000.000 στρέμματα παγκοσμίως για να καλύψει τη διεθνή κατανάλωση της.
Η Στέβια με τη καλλιέργεια της, με τη μεταποίηση της, με την εμπορία της και με τη χρήση της έφερε επανάσταση σε πολλούς τομείς:
Επανάσταση στη διατροφή μας,
Επανάσταση στην αγροτική ανάπτυξη
Επανάσταση στη βιομηχανική ανάπτυξη
Επανάσταση στη βιομηχανία Τροφίμων και ποτών.
Οι ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις της Στέβιας
Η ιδιότητα της Στέβιας να είναι γλυκιά, αλλά να μη παρέχει θερμίδες, μπορεί παλιότερα να εθεωρείτο μειονέκτημα, αλλά σήμερα παρουσιάζεται σαν το τρομερό πλεονέκτημα της έναντι της τευτλοζάχαρης.
Ο λόγος είναι, ότι οι καιροί και οι ανάγκες των ανθρώπων έχουν αλλάξει και σήμερα η υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλεί μεγάλα προβλήματα, όπως, ο σακχαροδιαβήτης, η παχυσαρκία οι καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλά άλλα προβλήματα.
Επομένως η Στέβια, που δεν παρέχει θερμίδες, είναι σήμερα ωφέλιμη για τη υγιεινή διατροφή του ανθρώπου (ιδιαίτερα των διαβητικών και των παχύσαρκων).
Στη Στέβια υπάρχουν πολλές χρήσιμες οργανικές ουσίες, όπως γλυκοζίδια, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, καθώς και ωμέγα -3 λιπαρά οξέα, αιθέρια έλαια κ.ά.
Η χρήση της Στέβιας προλαμβάνει τις βλάβες στην Υγεία μας, που προκαλεί η υπερκατανάλωση ζάχαρης (όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία), αλλά επί πλέον προσφέρει και πολλές άλλες ωφέλειες στην ανθρώπινη υγεία, όπως η αντιγηραντική δράση της, η προστασία από ιούς, η πρόληψη της φθοράς των δοντιών κ.λπ.
Η Στέβια χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς, αλλά κυρίως στη βιομηχανία ποτών και τροφίμων (σε ποσοστό 60-70% της συνολικής παραγωγής της Στέβιας).
Επίσης χρησιμοποιείται και για οικιακή κατανάλωση ως γλυκαντικό, ως αρωματικό φυτό (πάει όπου πάει και ο μαϊντανός) και ως αφέψημα, στις μαστίχες και οδοντόκρεμες, στα καλλυντικά κ.λπ.
Επίσης τα υποπροϊόντα της χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή και σαν οργανικό λίπασμα στη γεωργία.
Η καλλιέργεια και τα Οικονομικά Στοιχεία της Στέβιας
Η Στέβια σαν ετήσια καλλιέργεια είναι κερδοφόρα, αλλά σαν πολυετής καλλιέργεια είναι ακόμη περισσότερο κερδοφόρα.
Οικονομικά Στοιχεία Ετήσιας Καλλιέργειας Στέβιας
Τα οικονομικά αποτελέσματα της ετήσιας καλλιέργειας της Στέβιας, με βάση διεθνή στοιχεία (σε περίπτωση παραγωγής των σποροφύτων από τον αγρότη) είναι:
Το κόστος παραγωγής κυμαίνεται στα 400- 500 Ε / στρέμμα,
Η μέση στρεμματική απόδοση σε ξερά φύλλα κυμαίνεται γύρω στα 200-400 κιλά/ στρέμμα, που εξαρτάται από το γενετικό δυναμικό κάθε ποικιλίας, από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και επίσης από τις καλλιεργητικές φροντίδες.
Το ακαθάριστο γεωργικό Εισόδημα κατά στρέμμα (με τιμή 2- 2,5 ε/ kg) κυμαίνεται στα 400- 1.000 ευρώ, ανάλογα με τις στρεμματικές αποδόσεις και ανάλογα με την τιμή πώλησης των ξηρών φύλλων της Στέβιας.
Το σημείο ισορροπίας κόστους παραγωγής και γεωργικού εισοδήματος κυμαίνεται στα 200- 250 κιλά/ στρέμμα.
Το καθαρό κέρδος ανά στρέμμα κυμαίνεται από 100- 250 ευρώ, ανάλογα με την στρεμματική απόδοση και ανάλογα με την τιμή πωλήσεως των ξηρών φύλλων της Στέβιας, η οποία σήμερα κυμαίνεται από 2-2,5 ευρώ/ κιλό.
Δηλαδή το καθαρό κέρδος θα ανέρχεται περίπου στο 50% του ετήσιου κόστους (δηλαδή απόδοση κεφαλαίου 50%).
Εξ άλλου αυτό το Καθαρό ετήσιο Κέρδος από την καλλιέργεια της Στέβιας ξεπερνά ακόμη και το Ακαθάριστο Γεωργικό Εισόδημα άλλων ανταγωνιστικών καλλιεργειών (όπως του βαμβακιού, των ζαχαροτεύτλων κ.λπ.).
Οικονομικά Στοιχεία Πολυετούς Καλλιέργειας Στέβιας
Η Στέβια στις περισσότερες γεωργικές περιοχές της αναβλαστάνει την επόμενη Άνοιξη (όπως η μηδική), οπότε αυτό την κάνει και πολυετή καλλιέργεια.
Σε τέτοια περίπτωση δεν θα χρειάζεται φύτευση της Στέβιας κάθε χρόνο και άρα το κόστος φυτών και μεταφύτευσης θα επιμερίζεται σε περισσότερα έτη.
Επομένως σε πολυετή καλλιέργεια Στέβιας θα έχουμε μειωμένο κόστος καλλιέργειας, αλλά και υψηλότερα κέρδη από αυτά που αναφέραμε για ετήσια καλλιέργεια της Στέβιας.
Συμπέρασμα
Η επένδυση στην πολυετή καλλιέργεια Στέβιας συμφέρει, διότι από την πρώτη χρονιά έχουμε απόσβεση του επενδυθέντος κεφαλαίου και επιπλέον σημαντικό καθαρό επιχειρηματικό κέρδος.
Επιπλέον στη συνέχεια στα επόμενα χρόνια συνεχίζουμε να έχουμε σημαντικό επιχειρηματικό κέρδος.
Επισημαίνεται δηλαδή, ότι ενώ σε άλλες πολυετείς καλλιέργειες δεν επιτυγχάνεται παραγωγή, απόσβεση και κέρδος από το πρώτο έτος, αλλά μετά από μερικά χρόνια, αντίθετα με την πολυετή καλλιέργεια της Στέβιας έχουμε ικανοποιητικό εισόδημα, απόσβεση και κέρδη από τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας.
Η Μεταποίση της Στέβιας - Μια Κερδοφόρα Επένδυση
Η τεχνολογία μεταποίησης της Στέβιας είναι σχεδόν ίδια με αυτή της μεταποίησης των ζαχαρότευτλων για παραγωγή τευτλοζάχαρης.
Η λειτουργία ενός εργοστασίου μεταποίησης Στέβιας στην Ελλάδα θα συμβάλλει πολύ στην επέκταση της καλλιέργειας της Στέβιας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει πολλές θέσεις απασχόλησης και θα συμβάλλει στην βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως παλιότερα η έναρξη καλλιέργεια και μεταποίησης των τεύτλων για την παραγωγή τευτλοζάχαρης.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν εργοστάσια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αλλά μία τέτοια επένδυση θεωρείται σήμερα πολύ κερδοφόρα.
Σήμερα η Βιομηχανική Μεταποίηση της Στέβιας είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος.
Συνακόλουθα μια Καθετοποιημένη Μονάδα Καλλιέργειας, Μεταποίησης και Εμπορίας της Στέβιας θεωρείται και είναι από τις πλέον κερδοφόρες επενδύσεις, ταχείας απόσβεσης του επενδυθέντος κεφαλαίου και υψηλής κερδοφορίας.
Η Εμπορική Σημασία της Στέβιας
Η εμπορική σημασία της Στέβιας είχε επισημανθεί ήδη από το 1887, αλλά οικονομικά συμφέροντα έβαζαν πολλά εμπόδια στη χρήση της Στέβιας και συνακόλουθα στην επέκταση της καλλιέργειας και της μεταποίησης της.
Επί τέλους όμως οι μεγάλες ανάγκες των ανθρώπων για Υγιεινή Διατροφή, αλλά και οι πιέσεις των οργανωμένων Κοινωνιών υπερνίκησαν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και ανάγκασαν ακόμη και επιχειρηματικούς κολοσσούς να υιοθετήσουν τη Στέβια και τη χρήση της για την παραγωγή υγιεινών Τροφίμων και Ποτών.
«Τώρα ήρθε η ώρα του θριάμβου της Στέβιας» και σήμερα η προσφορά των προϊόντων της Στέβιας δεν προλαβαίνει να καλύψει την ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση της, η οποία οφείλεται στα πλεονεκτήματά της έναντι όλων των άλλων γλυκαντικών ουσιών, αλλά και έναντι της ζάχαρης.
Η Στέβια αναμένεται να εκτοπίσει στο άμεσο μέλλον όλες τις άλλες γλυκαντικές ουσίες, αλλά και να αποσπάσει σημαντικά μερίδια αγοράς (γύρω στο 30% της κατανάλωσης ζάχαρης) και από την ίδια τη ζάχαρη.
Επομένως στο άμεσο μέλλον αναμένεται μεγάλη επέκταση της καλλιέργειας της Στέβιας, που θα φτάσει στα 8.000.000 στρέμματα παγκοσμίως, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τα 500.000 στρέμματα.
Η δυνατότητα Συμβολής της Στέβιας στην Αγροτική και Βιομηχανική Ανάπτυξη της Ελλάδας
Οι προοπτικές επέκτασης της καλλιέργειας της Στέβιας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες και η καλλιέργεια του φυτού μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη και στο ΑΕΠ της Ελλάδας.
Η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως τα Καπνά και μπορεί να φέρει συνάλλαγμα και νέα εισοδήματα στην αγροτική και Εθνική Οικονομία και να συμβάλλει στην έξοδο από τη σημερινή οικονομική κρίση.
Γενικά η Στέβια μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα εισοδήματα, αλλά και υψηλότερα κέρδη στους αγρότες από άλλες σημαντικές παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως το ΡΟΔΑΚΙΝΟ, το ΒΑΜΒΑΚΙ, τα ΤΕΥΤΛΑ κ.ά.
Επί πλέον όμως, η συμβολή της Στέβιας στην εθνική οικονομία και στο ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από πολλές άλλες σημαντικές ελληνικές καλλιέργειες.
epixeiro.gr
Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν, ότι η διέξοδος από τη σημερινή οικονομική κρίση της Ελλάδας μπορεί να βασισθεί στην ανάπτυξη και κυρίως στην Αγροτική ανάπτυξη.
Όμως ο Αγροτικός Τομέας έχει παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας και της ΚΑΠ διέρχεται κρίση και αυτός: α) και στον τομέα της παραγωγής β) και στον τομέα της Οργάνωσης της διάθεσης και των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων. Πρέπει να στραφούμε ξανά στην Γεωργία της παραγωγής και των εξαγωγών και να ξεχάσουμε τη Γεωργία των επιδοτήσεων και αποσύρσεων.
Προϋποθέσεις Αγροτικής Ανάπτυξης
H αγροτική ανάπτυξη όμως θα έλθει:
Με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τη στροφή σε νέες και παλιές δυναμικές καλλιέργειες με διεθνή ζήτηση, ώστε να φέρουν συνάλλαγμα στην Ελλάδα. Μια τέτοια σημαντική νέα καλλιέργεια είναι και η Στέβια.
Με την οργάνωση της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.
Με οικονομικά ισχυρές καθετοποιημένες συνεταιριστικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, οι οποίες να μπορούν να αναλάβουν την καλλιέργεια, τη μεταποίηση και την οργάνωση της διάθεσης στη εσωτερική και διεθνή αγορά.
Λίγα λόγια για τη Στέβια
Σήμερα θα αναφερθούμε στη Στέβια κυρίως από επιχειρηματική άποψη, διότι ενδιαφέρει όλους και το κυρίαρχο ερώτημα όλων είναι εάν συμφέρει κάποιος αγρότης να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της Στέβιας και επίσης οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες ερωτούν εάν συμφέρει κάποιος να ασχοληθεί και να επενδύσει στη μεταποίηση και στην εμπορία της Στέβιας.
Αυτό το άρθρο απευθύνεται και στους Αγρότες, αλλά και στον Επιχειρηματικό κόσμο για να τους καλέσει να επενδύσουν στην καλλιέργεια, στη μεταποίηση και στην εμπορία της Στέβιας.
Επί πλέον θέλει να παρακινήσει τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών να χρησιμοποιήσουν τη Στέβια σαν ασφαλές γλυκαντικό, όπως ήδη χρησιμοποιείται παγκοσμίως.
Πρώτα θα εξετάσουμε λοιπόν, εάν η καλλιέργεια της Στέβιας είναι συμφέρουσα για τους Έλληνες Αγρότες και εάν είναι περισσότερο κερδοφόρα σε σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες στην Ελλάδα.
Δεύτερον θα εξετάσουμε, εάν επιχειρηματικά συμφέρει να ασχοληθεί κάποιος επιχειρηματίας με τη Στέβια και να επενδύσει στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας της Στέβιας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Τέλος επί πλέον θα εξετάσουμε τη δυνατότητα της Στέβιας να συμβάλλει στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας, στην οικονομική ανάπτυξη της και να προσφέρει στη διέξοδο από την οικονομική κρίση της Ελλάδας.
Όλα αυτά τα θέματα αναφέρονται στο βιβλίο "Στέβια: γλυκιά, αλλά αθώα - Η επιχειρηματική καλλιέργεια της Στέβιας", το οποίο ασχολείται με την καλλιέργεια και τη μεταποίηση της Στέβιας, αναφέρεται στην αναγκαιότητα οργάνωσης της καλλιέργειας και της μεταποίησης στη χώρα μας και στην δυνατότητα συμβολής της Στέβιας στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη και στην εθνική οικονομία της Ελλάδας.
H Στέβια είναι το φυτό = θαύμα της φύσης και δίκαια αποκαλείται «το μαγικό φυτό της νέας χιλιετίας», αφού τώρα αναγνωρίστηκε η σημασία της.
Η Στέβια αφενός είναι ένα ισχυρό φυσικό γλυκαντικό, αλλά αφετέρου ταυτόχρονα είναι ένα φαρμακευτικό και αρωματικό φυτό με πολλές ευεργετικές ιδιότητες.
Η Στέβια καλλιεργείται κυρίως για τα φύλλα της από τα οποία παράγεται η Στεβιοζάχαρη, η οποία είναι 300 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη, αλλά δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν έχει διατροφική αξία, αφού δεν παρέχει καθόλου θερμίδες και ενέργεια στον οργανισμό μας.
θερμίδες και ενέργεια στον οργανισμό μας.
Η Οικονομική Σημασία της Στέβιας
Η Στέβια σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες έχει μεγαλύτερη οικονομική σημασία για την αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη, διότι:
Σαν φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες προσφέρει λύση σε προβλήματα διατροφής και προτιμάται διεθνώς.
Η κατανάλωση του σαν γλυκαντικό έχει αλματώδη αύξηση πωλήσεων.
Είναι φυτό μεγάλης καλλιέργειας και μπορεί να δώσει απασχόληση σε πολλούς αγρότες.
Η Στέβια θα καλλιεργηθεί σε 8.000.000 στρέμματα παγκοσμίως για να καλύψει τη διεθνή κατανάλωση της.
Η Στέβια με τη καλλιέργεια της, με τη μεταποίηση της, με την εμπορία της και με τη χρήση της έφερε επανάσταση σε πολλούς τομείς:
Επανάσταση στη διατροφή μας,
Επανάσταση στην αγροτική ανάπτυξη
Επανάσταση στη βιομηχανική ανάπτυξη
Επανάσταση στη βιομηχανία Τροφίμων και ποτών.
Οι ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις της Στέβιας
Η ιδιότητα της Στέβιας να είναι γλυκιά, αλλά να μη παρέχει θερμίδες, μπορεί παλιότερα να εθεωρείτο μειονέκτημα, αλλά σήμερα παρουσιάζεται σαν το τρομερό πλεονέκτημα της έναντι της τευτλοζάχαρης.
Ο λόγος είναι, ότι οι καιροί και οι ανάγκες των ανθρώπων έχουν αλλάξει και σήμερα η υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλεί μεγάλα προβλήματα, όπως, ο σακχαροδιαβήτης, η παχυσαρκία οι καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλά άλλα προβλήματα.
Επομένως η Στέβια, που δεν παρέχει θερμίδες, είναι σήμερα ωφέλιμη για τη υγιεινή διατροφή του ανθρώπου (ιδιαίτερα των διαβητικών και των παχύσαρκων).
Στη Στέβια υπάρχουν πολλές χρήσιμες οργανικές ουσίες, όπως γλυκοζίδια, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, καθώς και ωμέγα -3 λιπαρά οξέα, αιθέρια έλαια κ.ά.
Η χρήση της Στέβιας προλαμβάνει τις βλάβες στην Υγεία μας, που προκαλεί η υπερκατανάλωση ζάχαρης (όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία), αλλά επί πλέον προσφέρει και πολλές άλλες ωφέλειες στην ανθρώπινη υγεία, όπως η αντιγηραντική δράση της, η προστασία από ιούς, η πρόληψη της φθοράς των δοντιών κ.λπ.
Η Στέβια χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς, αλλά κυρίως στη βιομηχανία ποτών και τροφίμων (σε ποσοστό 60-70% της συνολικής παραγωγής της Στέβιας).
Επίσης χρησιμοποιείται και για οικιακή κατανάλωση ως γλυκαντικό, ως αρωματικό φυτό (πάει όπου πάει και ο μαϊντανός) και ως αφέψημα, στις μαστίχες και οδοντόκρεμες, στα καλλυντικά κ.λπ.
Επίσης τα υποπροϊόντα της χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή και σαν οργανικό λίπασμα στη γεωργία.
Η καλλιέργεια και τα Οικονομικά Στοιχεία της Στέβιας
Η Στέβια σαν ετήσια καλλιέργεια είναι κερδοφόρα, αλλά σαν πολυετής καλλιέργεια είναι ακόμη περισσότερο κερδοφόρα.
Οικονομικά Στοιχεία Ετήσιας Καλλιέργειας Στέβιας
Τα οικονομικά αποτελέσματα της ετήσιας καλλιέργειας της Στέβιας, με βάση διεθνή στοιχεία (σε περίπτωση παραγωγής των σποροφύτων από τον αγρότη) είναι:
Το κόστος παραγωγής κυμαίνεται στα 400- 500 Ε / στρέμμα,
Η μέση στρεμματική απόδοση σε ξερά φύλλα κυμαίνεται γύρω στα 200-400 κιλά/ στρέμμα, που εξαρτάται από το γενετικό δυναμικό κάθε ποικιλίας, από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και επίσης από τις καλλιεργητικές φροντίδες.
Το ακαθάριστο γεωργικό Εισόδημα κατά στρέμμα (με τιμή 2- 2,5 ε/ kg) κυμαίνεται στα 400- 1.000 ευρώ, ανάλογα με τις στρεμματικές αποδόσεις και ανάλογα με την τιμή πώλησης των ξηρών φύλλων της Στέβιας.
Το σημείο ισορροπίας κόστους παραγωγής και γεωργικού εισοδήματος κυμαίνεται στα 200- 250 κιλά/ στρέμμα.
Το καθαρό κέρδος ανά στρέμμα κυμαίνεται από 100- 250 ευρώ, ανάλογα με την στρεμματική απόδοση και ανάλογα με την τιμή πωλήσεως των ξηρών φύλλων της Στέβιας, η οποία σήμερα κυμαίνεται από 2-2,5 ευρώ/ κιλό.
Δηλαδή το καθαρό κέρδος θα ανέρχεται περίπου στο 50% του ετήσιου κόστους (δηλαδή απόδοση κεφαλαίου 50%).
Εξ άλλου αυτό το Καθαρό ετήσιο Κέρδος από την καλλιέργεια της Στέβιας ξεπερνά ακόμη και το Ακαθάριστο Γεωργικό Εισόδημα άλλων ανταγωνιστικών καλλιεργειών (όπως του βαμβακιού, των ζαχαροτεύτλων κ.λπ.).
Οικονομικά Στοιχεία Πολυετούς Καλλιέργειας Στέβιας
Η Στέβια στις περισσότερες γεωργικές περιοχές της αναβλαστάνει την επόμενη Άνοιξη (όπως η μηδική), οπότε αυτό την κάνει και πολυετή καλλιέργεια.
Σε τέτοια περίπτωση δεν θα χρειάζεται φύτευση της Στέβιας κάθε χρόνο και άρα το κόστος φυτών και μεταφύτευσης θα επιμερίζεται σε περισσότερα έτη.
Επομένως σε πολυετή καλλιέργεια Στέβιας θα έχουμε μειωμένο κόστος καλλιέργειας, αλλά και υψηλότερα κέρδη από αυτά που αναφέραμε για ετήσια καλλιέργεια της Στέβιας.
Συμπέρασμα
Η επένδυση στην πολυετή καλλιέργεια Στέβιας συμφέρει, διότι από την πρώτη χρονιά έχουμε απόσβεση του επενδυθέντος κεφαλαίου και επιπλέον σημαντικό καθαρό επιχειρηματικό κέρδος.
Επιπλέον στη συνέχεια στα επόμενα χρόνια συνεχίζουμε να έχουμε σημαντικό επιχειρηματικό κέρδος.
Επισημαίνεται δηλαδή, ότι ενώ σε άλλες πολυετείς καλλιέργειες δεν επιτυγχάνεται παραγωγή, απόσβεση και κέρδος από το πρώτο έτος, αλλά μετά από μερικά χρόνια, αντίθετα με την πολυετή καλλιέργεια της Στέβιας έχουμε ικανοποιητικό εισόδημα, απόσβεση και κέρδη από τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας.
Η Μεταποίση της Στέβιας - Μια Κερδοφόρα Επένδυση
Η τεχνολογία μεταποίησης της Στέβιας είναι σχεδόν ίδια με αυτή της μεταποίησης των ζαχαρότευτλων για παραγωγή τευτλοζάχαρης.
Η λειτουργία ενός εργοστασίου μεταποίησης Στέβιας στην Ελλάδα θα συμβάλλει πολύ στην επέκταση της καλλιέργειας της Στέβιας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει πολλές θέσεις απασχόλησης και θα συμβάλλει στην βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως παλιότερα η έναρξη καλλιέργεια και μεταποίησης των τεύτλων για την παραγωγή τευτλοζάχαρης.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν εργοστάσια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αλλά μία τέτοια επένδυση θεωρείται σήμερα πολύ κερδοφόρα.
Σήμερα η Βιομηχανική Μεταποίηση της Στέβιας είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος.
Συνακόλουθα μια Καθετοποιημένη Μονάδα Καλλιέργειας, Μεταποίησης και Εμπορίας της Στέβιας θεωρείται και είναι από τις πλέον κερδοφόρες επενδύσεις, ταχείας απόσβεσης του επενδυθέντος κεφαλαίου και υψηλής κερδοφορίας.
Η Εμπορική Σημασία της Στέβιας
Η εμπορική σημασία της Στέβιας είχε επισημανθεί ήδη από το 1887, αλλά οικονομικά συμφέροντα έβαζαν πολλά εμπόδια στη χρήση της Στέβιας και συνακόλουθα στην επέκταση της καλλιέργειας και της μεταποίησης της.
Επί τέλους όμως οι μεγάλες ανάγκες των ανθρώπων για Υγιεινή Διατροφή, αλλά και οι πιέσεις των οργανωμένων Κοινωνιών υπερνίκησαν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και ανάγκασαν ακόμη και επιχειρηματικούς κολοσσούς να υιοθετήσουν τη Στέβια και τη χρήση της για την παραγωγή υγιεινών Τροφίμων και Ποτών.
«Τώρα ήρθε η ώρα του θριάμβου της Στέβιας» και σήμερα η προσφορά των προϊόντων της Στέβιας δεν προλαβαίνει να καλύψει την ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση της, η οποία οφείλεται στα πλεονεκτήματά της έναντι όλων των άλλων γλυκαντικών ουσιών, αλλά και έναντι της ζάχαρης.
Η Στέβια αναμένεται να εκτοπίσει στο άμεσο μέλλον όλες τις άλλες γλυκαντικές ουσίες, αλλά και να αποσπάσει σημαντικά μερίδια αγοράς (γύρω στο 30% της κατανάλωσης ζάχαρης) και από την ίδια τη ζάχαρη.
Επομένως στο άμεσο μέλλον αναμένεται μεγάλη επέκταση της καλλιέργειας της Στέβιας, που θα φτάσει στα 8.000.000 στρέμματα παγκοσμίως, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τα 500.000 στρέμματα.
Η δυνατότητα Συμβολής της Στέβιας στην Αγροτική και Βιομηχανική Ανάπτυξη της Ελλάδας
Οι προοπτικές επέκτασης της καλλιέργειας της Στέβιας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες και η καλλιέργεια του φυτού μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη και στο ΑΕΠ της Ελλάδας.
Η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως τα Καπνά και μπορεί να φέρει συνάλλαγμα και νέα εισοδήματα στην αγροτική και Εθνική Οικονομία και να συμβάλλει στην έξοδο από τη σημερινή οικονομική κρίση.
Γενικά η Στέβια μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα εισοδήματα, αλλά και υψηλότερα κέρδη στους αγρότες από άλλες σημαντικές παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως το ΡΟΔΑΚΙΝΟ, το ΒΑΜΒΑΚΙ, τα ΤΕΥΤΛΑ κ.ά.
Επί πλέον όμως, η συμβολή της Στέβιας στην εθνική οικονομία και στο ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από πολλές άλλες σημαντικές ελληνικές καλλιέργειες.
epixeiro.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Ταιριάζει στον ΠΑΟΚ"
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ:Έκλεψαν ολόκληρο πάρκο φωτοβολταϊκών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ