2019-05-12 23:30:52
Φωτογραφία για Βόμβες από Κύπριο στρατηγό – «Η Αθήνα φοβάται να οριοθετήσει ΑΟΖ» – «Πιθανή μια ελληνοτουρκική σύγκρουση στο Αιγαίο»
Σύμφωνα με τον Αντιστράτηγο εν αποστρατεία, Ανδρέα Πενταρά, η οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας ενδεχομένως να οδηγήσει και σε ελληνοτουρκικό πόλεμο. Από την πλευρά του, ο Διδάκτορας Διεθνούς Δικαίου Νικόλας Ιωαννίδης, αναφέρει πως δύσκολα θα επηρεαστεί η Τουρκία από οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων Κύπρου – Ελλάδας.

Η ΑΟΖ Κύπρου – Ελλλάδας

«Αποτρεπτικό μήνυμα η οριοθέτηση των ΑΟΖ»

Σύμφωνα με τον κ. Πενταρά η οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε συμβεί από το 2004 όταν κήρυξε η Κύπρος την δική της ΑΟΖ.

Εκτός των άλλων, σύμφωνα με τον κ. Πεντάρα, η οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας θα μπορούσε να «κλειδώσει» και το 2006 όταν η Τουρκία χάραξε μονομερώς και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο τη δική της ΑΟΖ. Να σημειώσουμε πως στην ΑΟΖ που υποστηρίζει η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται ένα μεγάλο μέρος της Κύπρου και κομμάτι νότια του Καστελόριζου μέχρι και την Κρήτη, διαχωρίζοντας τα σύνορα Κύπρου – Ελλάδας.


Ακόμη, όπως εξηγεί ο κ. Πενταράς, θα έπρεπε στις 4 Μαΐου 2019 όπου η ΚΔ κατέθεσε τις συντεταγμένες του εξωτερικού ορίου της ΑΟΖ της, να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα. «Αυτό θα ήταν ένα πολύ ισχυρό αποτρεπτικό μέτρο ενάντια σε όσα επιδιώκει η Τουρκία στην περιοχή», υποστηρίζει ο κ. Πενταράς.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πενατράς, στο συγκεκριμένο σημείο όπου η Τουρκία έχει αγκυροβολήσει τον «Πορθητή», από το 2006 και έπειτα απαγορεύει κάθε δραστηριότητα της ΚΔ και άλλων χωρών, ασκώντας πλήρη κατοχή, χωρίς την αντίδραση οποιουδήποτε.

Τι φοβάται η Ελλάδα

Όπως επεσήμανε ο κ. Πνεταράς, η Ελλάδα φοβάται ότι αν κηρύξει και στην συνέχεια οριοθετήσει την ΑΟΖ της, η Τουρκία θα αντιδράσει ενδεχομένως και με θερμά επεισόδια που μπορούν να οδηγήσουν σε ελληνοτούρκικο πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Αντιστράτηγο εν αποστρατεία, λόγω των τούρκικων διεκδικήσεων στο Αιγαίο, η Ελλάδα φαίνεται να προτιμά να κρατά ανοιχτό το ζήτημα και να κρατά μία στάση ανεκτική όσο η Τουρκία δεν κάνει κάτι προκλητικό.

Ο κ. Πενταράς υποστηρίζει ακόμη ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσει η Ελλάδα με την οριοθέτηση της ΑΟΖ της, προκειμένου να επιβεβαιώσει τις νόμιμες διεκδικήσεις της στην περιοχή βάση του διεθνές δικαίου.

Ο χάρτης των ΑΟΖ όπως τον καταθέτει η Τουρκία

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οριοθέτηση»

Σύμφωνα με τον Διδάκτορα Διεθνούς Δικαίου Νικόλα Ιωαννίδη, δεν υπάρχει πρόθεση από την Ελλάδα να προχωρήσει σε οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της με την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, εάν Κύπρος και Ελλάδα προχωρήσουν σε συμφωνία οριοθέτησης, τότε αυτό σημαίνει πως αναγνωρίζεται πλήρης επήρεια στο Καστελόριζο, κάτι που θα προκαλέσει ενδεχομένως την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.

Σχετικά με το κατά πόσο θα βοηθούσε η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Κύπρου και Ελλάδας για να υποχωρήσει ο «Πορθητής», ο κ. Ιωαννίδης το θεωρεί δύσκολο. Όπως μας διευκρίνισε, το σημείο που συνορεύουν οι θαλάσσιες ζώνες Κύπρου – Ελλάδας είναι νοτιοδυτικά του σημείου που βρίσκεται ο «Πορθητής». Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη ακόμη κι αν υπάρξει οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Κύπρου – Ελλάδας, η Τουρκία δεν θα θεωρήσει πως δεν δεσμέυεται, καθώς δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα που έχουν τα νησιά για οριοθέτηση των ΑΟΖ τους με μία ηπειρωτική χώρα με βάση τη μέση γραμμή. Παράλληλα, η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει ούτε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρα δεν αναγνωρίζει ούτε την ΑΟΖ (παρόλο που δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας, η οποία ανήκει εγγενώς σε κάθε κράτος, σε αντίθεση με την ΑΟΖ που πρέπει να κηρυχθεί).

Όπως επεσήμανε ο κ. Ιωαννίδης, τα κράτη δεν είναι υποχρεωμένα να οριοθετούν τις θαλάσσιες ζώνες τους, αν και αυτό παρέχει ασφάλεια για θαλάσσιες δραστηριότητες και καθορίζει μέχρι ποιο σημείο μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητές του ένα κράτος.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, για να οριοθετηθεί η ΑΟΖ χρειάζεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών των οποίων οι ΑΟΖ συνορεύουν. Η Κύπρος κήρυξε την ΑΟΖ της το 2004 και ήρθε σε συμφωνία οριοθέτηςη με Αίγυπτο (2003) , Ισραήλ (2010) και Λίβανο (2007) . Στις αρχές Μαΐου όπως μας διευκρίνισε ο κ. Ιωαννίδης, η ΚΔ κατέθεσε της συντεταγμένες του εξωτερικού ορίου της υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στα βόρεια και βορειοδυτικά, με σκοπό να τις γνωστοποιήσει στην διεθνή κοινότητα.

Η Ελλάδα από την πλευρά της δεν έχει κηρύξει ΑΟΖ, έχει μόνο υφαλοκρηπίδα όπως όλα τα κράτη, με απώτατο όριο τη μέση γραμμή, ωστόσο δεν έχει καταθέσει συντεταγμένες.

Ο κ. Ιωαννίδης, τόνισε πως αυτό που συμβαίνει σήμερα με τον «Πορθητή», είναι ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την εγκατάσταση εξεδρών άντλησης υδρογονανθράκων. Επιπλέον, επεσήμανε πως αν ξεκινήσει γεώτρηση θα είναι κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ η οποία έχει αποκλειστικά δικαιώματα για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της.

Η ΑΟΖ όπως την υποστηρίζουν οι Κύπρος – Ελλάδα – Αίγυπτος

Στο παιχνίδι και η Αίγυπτος

Στο «παιχνίδι’ της οριοθέτησης των ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας – Τουρκίας, βρίσκεται και η Αίγυπτος.

Η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν οριοθετήσει τις ΑΟΖ τους από το 2003, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η οριοθέτηση με την Ελλάδα. Στην τριμερή Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τον Οκτώβριο του 2018, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για ανάγκη οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ με την Άιγυπτο.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε αφορμή εντάσεων για την Τουρκία καθώς η ίδια όπως αντιλαμβάνεται την ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της, φτάνει μέχρι την Αίγυπτο και παραγνωρίζει το Καστελόριζο, την Κρήτη και τα σύνορα των υφαλοκρηπίδων Κύπρου – Ελλάδας.

Η Άγκυρα θέλει να γκριζάρει ολόκληρο το Αιγαίο

Εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η τουρκική προκλητικότητα με την Αγκυρα καθημερινά να κλιμακώνει τις απειλές της σε βάρος και της Ελλάδας και της Τουρκίας. Μετά τις αθλιότητες για νέο «Αττίλα» στην Κύπρο, μετά τις απαιτήσεις για μοίρασμα του Αιγαίου τώρα ζητούν και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Ζητούν επί της ουσίας να «γκριζάρουν» όλο το Αιγαίο. Η ανακοίνωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με το ύφος που έχει γραφτεί καθώς επιτίθεται ευθέως στην Ελλάδα και καταγγέλλει παράλληλα τη στάση του ΝΑΤΟ .

Συγκεκριμένα, ο Χαμιντ Ακσοι αναφέρει:

«Επαναλαμβάνουμε στην Ελλάδα την έκκλησή μας για εγκατάλειψη της προσπάθειας δημιουργίας de facto καταστάσεων με το να αγνοεί το διεθνές δίκαιο, τα ιστορικά γεγονότα και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας».

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνει:

«Δεν είναι καινούριο που η γείτονας και σύμμαχός μας Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και το ΝΑΤΟ, και να φέρει ενώπιόν τους διμερή ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, όπως τα θέματα του Αιγαίου, για να δικαιολογήσει τις εθνικές της θέσεις. Οι απαντήσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Ελλάδας στις ερωτήσεις Έλληνα βουλευτή αποτελούν ένα νέο παράδειγμα των μάταιων προσπαθειών της Ελλάδας.

Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης με βάση τις διεθνείς συνθήκες, μεταξύ των οποίων της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947. Αυτές οι διεθνείς συνθήκες, οι οποίες ισχύουν και σήμερα και επομένως δεσμεύουν νομικά την Ελλάδα, απαγορεύουν τη στρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και ως εκ τούτου επιφορτίζουν την Ελλάδα με νομικές ευθύνες.

Οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ δεσμεύονται από την πολιτική της μη παρέμβασης σε διμερή ζητήματα μεταξύ συμμάχων και θα πρέπει να ενεργούν στο πλαίσιο αυτών των αρχών. Αυτό ισχύει και για το Αιγαίο, όσον αφορά στη στάση του ΝΑΤΟ. Στην αρχή αυτής της διαδικασίας, όλοι οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ενεργεί με βάση την αρχή της επιφύλαξης μπροστά στις εθνικές πολιτικές, αρχή που ισχύει για οποιοδήποτε σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αυτή τη συλλογική αντίληψη της Συμμαχίας, έχει συμφωνηθεί ότι και τα στρατιωτικά πλοία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Αιγαίου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να συνεπικουρούν αυτό το παράνομο καθεστώς των νησιών με ανεφοδιασμούς και επισκέψεις στα λιμάνια τους. Επίσης, αυτά τα πλοία μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους στο Αιγαίο μόνο σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές που έχουν καθορίσει τόσο η χώρα μας όσο και η Ελλάδα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η δράση του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της παράνομης μεταναστευτικής ροής στο Αιγαίο, που λαμβάνει χώρα βασισμένη στα ανθρωπιστικά μας κίνητρα και στη συγκατάθεση της χώρας μας, είναι μάταιο να εκλαμβάνει τη νόμιμη στάση της Τουρκίας, που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο, ως μία de facto κατάσταση.

Επαναλαμβάνουμε στην Ελλάδα την έκκλησή μας για εγκατάλειψη της προσπάθειας δημιουργίας de facto καταστάσεων με το να αγνοεί το διεθνές δίκαιο, τα ιστορικά γεγονότα και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας.

Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι η επίλυση των προβλημάτων μεταξύ μας θα ήταν δυνατή μέσω αμοιβαίας κατανόησης, εποικοδομητικής στάσης και κοινών προσπαθειών και ότι η βούληση της Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση είναι δεδομένη και ότι εξακολουθούμε να αναμένουμε από την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με παρόμοιο τρόπο».

Γιατί το κάνει αυτό

Είναι φανερό ότι η Αγκυρα θέλει να κλιμακώσει τις προκλήσεις της, ειδικά από τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη γεωτρήσεις από μεγάλους κολοσσούς στα ενεργειακά οικόπεδα. Αυτό που επιδιώκει είναι κυρίως να «γκριζάρει» την ΑΟΖ στο Καστελόριζο και να δείξει ότι δεν θα εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της, ακόμη κι αν πιέζεται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ ή άλλες δυνάμεις που θέλουν να προστατέψουν τα συμφέροντά τους.

Ομως, η στάση αυτή δημιουργεί πολύ σοβαρούς κινδύνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρονιά που πέρασε, έκλεισε με 128 αερομαχίες και από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και τώρα, ήδη φτάσαμε τις 123. Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος στο Αιγαίο είναι υπαρκτός, όσο κι αν η ελληνική πλευρά τηρεί στάση αναμονής και δεν απαντά στις προκλήσεις.

Διαψεύδονται επίσης οι αναλύσεις που έκανε η κυβέρνηση ότι η πρόκληση των Τούρκων συνδεόταν με τις δημοτικές εκλογές ή τις δυσκολίες που έχει ο Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται περί ενός συνολικού σχεδιασμού στην εξωτερική πολιτική της Αγκυρας που θέλει να σύρει την Αθήνα σε διαπραγματεύσεις για θέματα που έχουν λυθεί από παλιά, για κυριαρχικά δικαιώματα που μόνο η γειτονική χώρα αμφισβητεί.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ