2019-05-15 14:40:38
Φωτογραφία για Ο μαυροπετρίτης που ταξίδεψε από την Μαδαγασκάρη στα Αντικύθηρα μέσα σε 28 ημέρες! «Έκοψε δρόμο» αποφεύγοντας την Συρία!
Ο μαυροπετρίτης που ταξίδεψε από την Μαδαγασκάρη στα Αντικύθηρα μέσα σε 28 ημέρες! Κατέγραψαν την πτήση του και διαπίστωσαν ότι φέτος «έκοψε δρόμο» αποφεύγοντας την Συρία!

«Η Πλαγάρα έφτασε στα Αντικύθηρα». Με αυτόν τον ενθουσιώδη τρόπο τα μέλη της ορνιθολογικής εταιρείας ανακοίνωσαν την επιτυχημένη άφιξη ενός αγαπημένου θηλυκού μαυροπετρίτη από τη Μαδαγασκάρη στην νησιωτική Ελλάδα.

To γεράκι είχε σημανθεί με δορυφορικό πομπό στα Αντικύθηρα τον Σεπτέμβριο του 2016. Έκτοτε παρακολουθείται και καταγράφονται τα χιλιάδες χιλιόμετρα που διανύει από την Αφρικανική Ήπειρο μέχρι το Αιγαίο.

Φέτος το γεράκι «έκοψε δρόμο» συντομεύοντας την απόσταση. Απέφυγε την Συρία και έφτασε πιο γρήγορα στα Αντικύθηρα.

«Για άλλη μια χρονιά, ο αγαπημένος μας θηλυκός Μαυροπετρίτης ολοκλήρωσε το μεταναστευτικό του ταξίδι και έφτασε στο νησί όπου θα φωλιάσει μετά από μια διαδρομή 28 ημερών από τη Μαδαγασκάρη», επισημαίνεται. Παράλληλα εντυπωσιάζει η πληροφορία ότι φέτος το γεράκι για να φτάσει στο αγαπημένο του νησί, «έκοψε δρόμο» περνώντας από το Ισραήλ απευθείας απέναντι στις ακτές της Τουρκίας (μη διασχίζοντας Συρία – Τουρκία), πετώντας στη συνέχεια για Ρόδο, Αμοργό και Φολέγανδρο για να καταλήξει στα Αντικύθηρα!

Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να φιλοξενεί στις ακτές της το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού του μαυροπετρίτη που προτιμά το Αιγαίο για να αναπαραχθεί. Διαχειμάζει στην Μαδαγασκάρη, την Μοζαμβίκη και τα Νησιά Μασκαρέν του Ινδικού και επιστρέφει την άνοιξη ακολουθώντας διαδρομή μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Μεσογείου. Η περίοδος άφιξης των μαυροπετριτών στην Ελλάδα αρχίζει στις αρχές Απριλίου, κορυφώνεται μετά το τέλος Απριλίου και διαρκεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Η διασπορά των αφιχθέντων πληθυσμών πραγματοποιείται τόσο στα νησιά όσο και στα ηπειρωτικά, σε σμήνη των 5-50 ατόμων. Τα περισσότερα πουλιά αναχωρούν για τις επικράτειες διαχείμασης από τα μέσα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.



Ο Μαυροπετρίτης στον ελλαδικό χώρο αποκαλείται Βαρβάκι, Θαλασσογέρακο (Κρήτη), Κουστογέρακο, Μαυρογέρακας, Φαλκόνι, και Μαυρομμάτης (Κύπρος).

Ο μαυροπετρίτης φωλιάζει δίπλα στη θάλασσα, στις απότομες ορθοπλαγιές, καθώς και σε επίπεδες ήσυχες νησίδες, με ασβεστολιθικό ή ηφαιστειακό γεωλογικό υπόβαθρο σε σκιερές θέσεις. Κυνηγάει περιπολώντας από μεγάλα ύψη, που μπορεί να φτάσουν και τα 1.000 μέτρα. Εφορμά με εξαιρετική ευελιξία και μεγάλη ταχύτητα και πιάνει το θήραμα στον αέρα με τους ισχυρούς τους γαμψώνυχες. Οι ταχύτητες που αναπτύσσει κατά την κάθετη εφόρμηση είναι πολύ υψηλές, πάνω από 200-250 χλμ./ώρα.

mixanitouxronou.gr



Let's block ads! (Why?)


πηγη
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Γαλάζιες σημαίες 2019:
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Γαλάζιες σημαίες 2019:
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ