2019-05-15 20:00:50
Φωτογραφία για Μπαίνει τέλος στα «δάση» από φρύγανα
Δεν θα χαρακτηρίζονται δασικές, αλλά χορτολιβαδικές οι εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση, λέει το ΥΠΕΝ.

Λύση στο σοβαρό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στα

Δωδεκάνησα με τους δασικούς χάρτες επιθυμεί να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως όρισε χθες, οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρυγανική βλάστηση δεν θα χαρακτηρίζονται εις το εξής δασικές, αλλά χορτολιβαδικές, κάτι που θα ισχύει και για τους δασωμένους αγρούς. Η αλλαγή αφορά τους υπό κατάρτιση χάρτες, ενώ για τα νησιά στα οποία οι χάρτες έχουν κυρωθεί θα ακολουθηθεί χωριστή διαδικασία επανεξέτασης.

Το ζήτημα ήρθε στο φως την τελευταία διετία, μετά τις αναρτήσεις δασικών χαρτών στα νησιά του Αιγαίου. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα δύο νησιά των Δωδεκανήσων στα οποία αναρτήθηκαν και κυρώθηκαν χάρτες: στη Σύμη αμιγώς δασικές εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν 56.000 στρέμματα, ενώ ακόμα 1.000 στρέμματα ήταν δασωμένοι αγροί, εκχερσωμένες εκτάσεις και αναδασωτέα. Ετσι το 89,5% του δασικού χάρτη είναι «πράσινος». Αντίστοιχα στην Πάτμο, 30,2 χιλιάδες στρέμματα από τα 39,8 χιλιάδες στρέμματα του δασικού χάρτη, ενώ ακόμα 3.000 στρέμματα ήταν δασωμένοι αγροί, εκχερσωμένες εκτάσεις και αναδασωτέα. Οπερ συνεπάγεται ότι έχει δασική μορφή το 83,2% του χάρτη.


Δεχόμενο έντονες διαμαρτυρίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε γνωμοδότηση από το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (γνωμοδοτικό όργανο με πρόεδρο πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), για το κατά πόσον οι εκτάσεις με αμιγώς φρυγανική βλάστηση πρέπει να χαρακτηρίζονται δασικές ή όχι. Χθες ο αναπλ. υπουργός Σωκράτης Φάμελος έκανε δεκτή την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, σύμφωνα με την οποία εφόσον στις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση δεν υπάρχει δασική βλάστηση, ή η δασική βλάστηση δεν ξεπερνάει το 15% της έκτασης, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο χορτολιβαδικές και όχι δάση ή δασικές εκτάσεις. Οπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, η διάταξη αφορά και τους δασωμένους με φρυγανική βλάστηση αγρούς, μια αρκετά μεγάλη κατηγορία και σε όλα τα νησιά όπου η καλλιέργεια της γης έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες.

Η απόφαση του υπουργείου αφορά κατ’ αρχήν τους υπό κατάρτιση δασικούς χάρτες στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες (αν και λόγω διαφορετικού χειρισμού της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων, τα προβλήματα είναι εκεί πολύ μικρότερα). Πιθανότατα θα επιφέρει μια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των χαρτών (ενδεικτικά, οι δασικοί χάρτες των υπόλοιπων Δωδεκανήσων θα έπρεπε να παραδοθούν τον Ιούλιο). Ωστόσο ο χρόνος αυτός θα κερδηθεί από την εξέταση των ενστάσεων: ενδεικτικά, μέχρι τις αρχές του έτους είχαν κατατεθεί 422 ενστάσεις για 13.416 στρέμματα στην Πάτμο, 250 ενστάσεις για 2.038 στρέμματα στη Σύμη, 514 ενστάσεις για 5.286 στρέμματα στη Μήλο και 123 ενστάσεις για 17.900 στρέμματα στην Κίμωλο. Στις Κυκλάδες, η απόφαση του ΥΠΕΝ πιθανότατα θα οδηγήσει στην απόρριψη της προσφυγής που είχε ασκήσει προ ετών η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά των δασικών χαρτών.

Πώς θα αντιμετωπιστεί όμως το ζήτημα για τα νησιά όπου ο χάρτης έχει ήδη κυρωθεί; Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, η διόρθωση-αναμόρφωση των χαρτών θα γίνει άμεσα, με διαδικασία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. «Σήμερα επιλύεται ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιούργησε ανισονομία στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Το πρόβλημα του διαφορετικού χαρακτηρισμού όμοιων φρυγανικών εκτάσεων είχε ως αποτέλεσμα σε νησιά όπως η Πάτμος αυτές να εμφανίζονται στον δασικό χάρτη ως δάση, ενώ σε νησιά των Κυκλάδων ως χορτολιβαδικές. Μέριμνά μας είναι να εφαρμόζεται με τον ίδιο καθολικό τρόπο η δασική νομοθεσία σε όλη τη χώρα, με αντικειμενικά κριτήρια, και να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες σε όλες τις περιοχές», σχολίασε ο αναπλ. υπουργός.

Η αλλαγή του χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών δεν πρόκειται βέβαια να λύσει το ιδιοκτησιακό τους θέμα, καθώς οι χορτολιβαδικές εκτάσεις στα Δωδεκάνησα προστατεύονται και αυτές, όπως και οι δασικές, από το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου (δηλαδή θεωρούνται δημόσιες, εκτός κι αν ένας ιδιώτης μπορεί να αποδείξει το αντίθετο). Ωστόσο, εφόσον μια ιδιωτική έκταση είναι χορτολιβαδική, είναι σαφώς ευκολότερο να αξιοποιηθεί από ό,τι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, που υπάγονται σε αυστηρότερο καθεστώς.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ