2019-05-17 12:29:25
Φωτογραφία για Οδηγίες προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου- Ορατός ο κίνδυνος επιδημίας
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει τους κινδύνους

καθώς ο ιός έχει εγκατασταθεί πλέον στη χώρα μας  Σε εγρήγορση και επαγρύπνηση καλεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) τους πολίτες σε ό,τι αφορά την προφύλαξή τους από τα κουνούπια και τις μολυσματικές ασθένειες που αυτά προκαλούν καθώς ξεκίνησε η περίοδος κυκλοφορίας τους. Ο Οργανισμός με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι και για την εφετινή περίοδο κάτι παραπάνω από ορατός, δεδομένου ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί πλέον στη χώρα μας.

Έτσι, θεωρείται αναμενόμενη η επανα-κυκλοφορία του ιού και η εμφάνιση περιστατικών εφεξής και για τους επόμενους έξι μήνες τόσο σε γνωστές από πέρυσι περιοχές όσο και σε νέες. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, η επιδημιολογία του ιού του Δυτικού Νείλου καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να προβλέψουν σε ποιες περιοχές πιθανόν θα κυκλοφορήσει ο ιός.


Περισσότερο σημαντική βεβαίως από την πρόβλεψη της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου είναι η λήψη των προληπτικών μέτρων που θα μειώσουν τους πληθυσμούς των κουνουπιών, όπως πχ τα προγράμματα κωνωποκτονίας που πρέπει να υλοποιούν οι Περιφέρειες. Στο συγκεκριμένο πεδίο η τρέχουσα προεκλογική περίοδος δεν είναι βέβαιον αν έχει λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά, κι αν ο ορίζοντας της 26ης Μαϊου των εκλογών επηρέασε ή όχι τις προτεραιότητες των Περιφερειακών συμβουλίων σε ό,τι αφορά πχ τις νυμφοκτονίες και τις κωνωποκτονίες.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν τα έτη 2010-2014 και 2017-2018 σε πολλές περιοχές της χώρας, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Μάλιστα, κατά την περσινή περίοδο 2018, υπήρξε ιδιαιτέρως πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού και αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στη χώρα μας, με την εμφάνιση περιστατικών από τα τέλη Μαΐου 2018.

Αυτό σημαίνει κατά τους ειδικούς ότι οι πρώτοι ασθενείς τσιμπήθηκαν και μολύνθηκαν κατά το δεύτερο 15νθήμερο του περσινού Μαΐου.

Το 2018 ήταν μία από τις χειρότερες περιόδους της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς καταγράφηκαν 243 κρούσματα λοίμωξης, εκ των οποίων τα 50 θανατηφόρα.

Πώς μολύνονται οι άνθρωποι και ποια συμπτώματα εμφανίζουν

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση).

Στη σοβαρή νόσο, η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη να συμβούν μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή να υπάρξει θανατηφόρος κατάληξη. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα, συνεπώς η προφύλαξή τους από τα κουνούπια είναι επιβεβλημένη.

Τα μέτρα προστασίας

Η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, δηλαδή από τώρα έως και τον ερχόμενο Οκτώβριο, είναι πολύ σημαντική.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), κατάλληλων (μακριών) ρούχων, την τοποθέτηση σήτας στα παράθυρα και τις πόρτες και κουνουπιέρας στα κρεβάτια, τη χρήση κλιματιστικών ή ανεμιστήρων που κρατούν μακριά τα κουνούπια.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στα κτήματα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Συμβαίνει κάτι στην ΠΟΜΕΝΣ;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Συμβαίνει κάτι στην ΠΟΜΕΝΣ;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ