2019-05-18 16:00:43
Φωτογραφία για Ενα νέο Μουσείο για το νέο Κολοσσό (βίντεο & φωτογραφίες)
Πόσο δύσκολο είναι ένα μουσείο Κολοσσού στη Ρόδο;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Σε αντίθεση με τον ελληνικής φήμης θρασύ γίγαντα…», ξεκινά το γνωστό ποίημα της Emma Lazarus, το οποίο είναι τοποθετημένο στη βάση του Αγάλματος της Ελευθερίας.

Ο Ελληνας γίγαντας, ο Κολοσσός της Ρόδου, ήταν ένα μνημείο για το παρελθόν, που μνημόνευε μία στρατιωτική νίκη. Αντιθέτως, το μήνυμα της Lady Liberty, όπως το συνέλαβε η Lazarus και το αντιλαμβάνονται δεκάδες γενιές Αμερικάνων, αφορά το μέλλον.

Απλοί, συνηθισμένοι Έλληνες –όχι θρασείς, τρανοί ή διάσημοι– ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Ρόδο και πολλά ακόμη μέρη, συναντώντας εκατομμύρια ακόμη ανθρώπους που αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον.

Σε ένα βαθμό και λόγω αυτού του μηνύματος, η εμβληματική εικόνα του Αγάλματος της Ελευθερίας έχει γίνει αναγνωρίσιμη σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο σύμβολο, υπάρχει και μία ακόμη διάσταση, αυτής της προσωπικής σύνδεσης που πολλοί άνθρωποι αισθάνονται με αυτό το μνημείο.


«Η Lady Liberty υποδέχτηκε την προγιαγιά μου πριν από περίπου έναν αιώνα», αναφέρει η Kira Pritchard, από τη Διεύθυνση Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). «Θα συμβολίζει παντοτινά την υπόσχεση ελπίδας για εκείνους που τολμούν και που ονειρεύονται να κάνουν μία νέα αρχή».

Εκτός από τις προσωπικές οικογενειακές ιστορίες, το Άγαλμα της Ελευθερίας αποτελεί ένα τοπόσημο, που συνδέει, με την ευρύτερη έννοια, τους ανθρώπους με το παρελθόν και την κληρονομιά τους.

«Πέρα από το γεγονός ότι εκπροσωπούμε το Ίδρυμα μας, αισθανόμαστε ότι, κατά κάποιο τρόπο –και το λέμε με κάθε ταπεινότητα– εκπροσωπούμε όλους τους μετανάστες από την Ελλάδα που βρέθηκαν στις ΗΠΑ και τους δόθηκε η ευκαιρία να διαπρέψουν», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, αναφερόμενος στη συμβολή του Ιδρύματος στην έναρξη μίας νέας εποχής για το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Στις 16 Μαΐου 2019, ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Αγάλματος με τα εγκαίνια του νέου Μουσείου του Αγάλματος της Ελευθερίας, στο νησί Liberty. Το έργο, στο οποίο το ΙΣΝ προσέφερε σημαντική υποστήριξη, έχει ως πρωταρχικό σκοπό να δώσει στους ανθρώπους σήμερα, και σε μελλοντικές γενιές, περισσότερες ευκαιρίες να διαμορφώσουν τη δική τους προσωπική σχέση με το εμβληματικό μνημείο.

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο το Άγαλμα της Ελευθερίας. Μέχρι σήμερα, μόνο το ένα πέμπτο των επισκεπτών είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί το παλιό μουσείο που βρίσκεται στη βάση του Αγάλματος, εξαιτίας των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που τέθηκαν σε ισχύ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Το νέο μουσείο θα είναι σε θέση να δεχτεί κάθε επισκέπτη του Liberty Island προκειμένου να μάθει την πλήρη ιστορία της Lady Liberty και τον ρόλο της στην Ιστορία.

Το νέο, ανεξάρτητο μουσειακό κτίριο, που αποσκοπεί να λάβει πιστοποίηση LEED, περιλαμβάνει ένα θέατρο που με τη χρήση πολυμέσων αφηγείται την ιστορία του μνημείου. Στην Engagement Gallery παρουσιάζονται οι διαδικασίες σχεδιασμού και κατασκευής που ακολούθησε ο Frédéric Auguste Bartholdi για τη δημιουργία του Αγάλματος, ενώ η Inspiration Gallery καλεί τους επισκέπτες να συνεισφέρουν, καταθέτοντας τις δικές τους ιστορίες. Κεντρικό έκθεμα του μουσείου αποτελεί ο αρχικός πυρσός του Αγάλματος.Πηγή: ΙΣΝ.

Το ΙΣΝ υποστηρίζει με υπερηφάνεια το Μουσείο του Αγάλματος της Ελευθερίας προκειμένου να βοηθήσει τις σημερινές και μελλοντικές γενιές να αντιληφθούν το μήνυμα της Lady Liberty. Το Ίδρυμα τιμά όλους εκείνους που, όλα αυτά τα χρόνια, αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον, είτε ταξιδεύοντας σε έναν καινούργιο τόπο είτε αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Όλοι μας στο ΙΣΝ αισθανόμαστε επίσης ιδιαίτερη υπερηφάνεια που συμβάλλουμε, μέσω δωρεών, στη στήριξη οργανισμών σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και σύγχρονων «λαμπαδηφόρων» που καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να υποδεχτούν τους μετανάστες, να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και να προωθήσουν την κοινωνική ένταξή τους με σεβασμό. Αυτοί οι αλληγορικοί λαμπαδηφόροι είναι μέλη οργανώσεων που ανταποκρίνονται σε ανθρωπιστικές κρίσεις, γιατροί, προπονητές – και, ορισμένες φορές, ακόμη και κυριολεκτικά λαμπαδηδρόμοι.

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας στο Άγαλμα της Ελευθερίας, για να γνωρίσετε από κοντά το νέο μουσείο.

Πηγή: SNF.org.
parapona-rodou
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ