2019-05-21 13:00:38
Φωτογραφία για Ετοιμη να... κρατικοποιήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο η ΕΡΤ
Την ίδια στιγμή που το κράτος αποσύρεται, υπό την πίεση των δανειστών, από κρίσιμους τομείς, η ΕΡΤ ετοιμάζεται να υπογράψει παχυλά συμβόλαια τηλεοπτικών δικαιωμάτων με ποδοσφαιρικές ομάδες, παρότι έχει ήδη υποστεί ζημιές εκατομμυρίων τον τελευταίο χρόνο, που πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές, η ΕΡΤ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει πλήρως το ελληνικό ποδόσφαιρο! Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η σπουδή της διοίκησής της για υπογραφή συμβολαίων-μαμούθ με ισχυρές ποδοσφαιρικές ομάδες; Έτσι το δημόσιο, το οποίο υπό την πίεση των δανειστών αποχωρεί από τομείς που για πολλούς η παρουσία του θεωρείται απαραίτητη, εμφανίζεται να επεκτείνεται σε χώρους που αποτελούν παραδοσιακά πεδίο δράσης ιδιωτών επενδυτών, όπως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Το κόστος των νέων παχυλών συμβολαίων θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, μέσω αύξησης του ανταποδοτικού τέλους. Ηδη κυκλοφορούν οι σχετικές πληροφορίες καθώς η διοίκηση της ΕΡΤ, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή, εξουσιοδότησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο «να υποβάλει αίτημα προς τους αρμόδιους υπουργούς, μεγάλης αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού έτους 2019».


Ετσι, μέσα σε πέντε χρόνια, θα φτάσουμε από τη μία άκρη στην άλλη: Από την εποχή της κλειστής ΕΡΤ, στην εποχή της γαλαντόμου κρατικής τηλεόρασης, που στην ουσία επιδοτεί ιδιώτες ώστε να δηλώνουν πρόεδροι και «επενδυτές» σε ποδοσφαιρικά σωματεία. Και μάλιστα με συμβόλαια για τηλεοπτικά δικαιώματα που θα τα ζήλευαν ακόμα και οι πλέον «εμπορικές» ομάδες την περίοδο πριν από την κρίση.

Όπως υποστηρίζουν όσοι παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση, η διοίκηση της ΕΡΤ ετοιμάζεται να υπογράψει παχυλά συμβόλαια, όταν έχει ήδη υποστεί τεράστιες ζημιές, περί τα 16 εκατ. ευρώ, από την περυσινή «διάσωση» επτά ποδοσφαιρικών ομάδων. Πρόκειται για τις ομάδες που είχαν μείνει χωρίς τηλεοπτική στέγη, όταν έσπασε η Σύμβαση Κεντρικής Διαχείρισης, με την οποία η Nova κατείχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων της Super League.

Ενώ οι εννέα από τις 16 ομάδες προχώρησαν σε διμερή σύμβαση παραχώρησης των δικαιωμάτων προς τη Nova, η ΕΡΤ έσπευσε να «διασώσει» τις υπόλοιπες επτά. Η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης προσέφερε διετές συμβόλαιο τηλεοπτικών δικαιωμάτων έναντι 17 εκατ. ευρώ. Ο μοναδικός ιδιωτικός σταθμός που εκδήλωσε ενδιαφέρον, αλλά αποσύρθηκε γιατί έδινε πολύ λιγότερα, ήταν το Open TV.

Παρά τις αντιδράσεις, αφού το ελληνικό δημόσιο εμφανιζόταν να προσφέρει ποσά τα οποία δεν θέλουν να δώσουν ιδιώτες επιχειρηματίες στον χώρο της τηλεόρασης, η σύμβαση υπεγράφη. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν όσους είχαν εκφράσει αντίθετη άποψη αφού τα έσοδα της ΕΡΤ από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις για τη σεζόν 2018-19, που έληξε στις 5 Μαΐου, υπήρξαν πενιχρά. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Media Services, που μετρά τη διαφημιστική δαπάνη για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τα καθαρά έσοδα της ΕΡΤ για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της Super League τη σεζόν 2018-19 μόλις που ξεπέρασαν το ένα εκατ. ευρώ. Δηλαδή η ΕΡΤ δαπάνησε σχεδόν 17 εκατ. ευρώ για δικαιώματα και παραγωγές και κατάφερε να εισπράξει μόλις ένα εκατομμύριο.

Οσοι μιλούν για κρατικοποίηση του ελληνικού ποδοσφαίρου επισημαίνουν πως το βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι δεν περιορίζεται στη ζημιά των 16 εκατ. ευρώ από την τελευταία σεζόν της Super League. Μαζί με το κόστος παραγωγών, τη χορηγία της ΕΡΤ προς τη Super League και τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη δεύτερη κατηγορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το συνολικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 51,72 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018-20. Κόστος το οποίο θα εκτιναχθεί, αν αποδειχθούν αληθινές οι πληροφορίες περί νέων συμβάσεων-μαμούθ με ποδοσφαιρικές ομάδες.

Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες για τα παχυλά συμβόλαια, με αποκλειστικά πολιτικά κριτήρια, τότε αναμένονται αλυσιδωτές αντιδράσεις. Όχι μόνο από όσους θεωρούν πως οδεύουμε προς κρατικοποίηση του ελληνικού ποδοσφαίρου, μέσω προκλητικών επιδοτήσεων σε συγκεκριμένους παράγοντες. Αλλά και από τις υπόλοιπες ποδοσφαιρικές ομάδες, οι διοικήσεις των οποίων βλέπουν κάποιους τυχερούς να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με συμβόλαια τα οποία δεν θα μπορούσαν ποτέ να εισπράξουν από την ιδιωτική τηλεοπτική αγορά./Πηγή euro2day
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ