2019-05-22 18:06:28
Φωτογραφία για Κάτι δεν πάει καλά μεταξύ των επίσημων δηλώσεων του Πρωθυπουργού και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ειδικά στα θέματα Πολιτικής Προστασίας
Κάτι δεν πάει καλά μεταξύ των επίσημων δηλώσεων του Πρωθυπουργού και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ειδικά στα θέματα Πολιτικής Προστασίας.  Εμείς θεωρούμε

ότι οι επίσημες δηλώσεις του Πρωθυπουργού αν μη τι άλλο αποτελούν και εντολή προς τα ηγετικά του στελέχη προς υλοποίηση. 

Αλέξης Τσίπρας, Άτυπη Σύνοδος Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, Σεπτέμβριος 2018  «Τέλος, έθεσα την πρόταση για την επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, τόσο στην Ελλάδα, στην Αττική, στο Μάτι, όσο όμως και στη Σουηδία φέτος το καλοκαίρι, αλλά και πέρυσι, τις πολύνεκρες πυρκαγιές στην Πορτογαλία. Η πρόταση είναι η δημιουργία, με ενίσχυση, από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ενός μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που θα διανέμει τη βοήθεια εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και βεβαίως με τη δυνατότητα να υπάρχουν τα καλύτερα δυνατά εναέρια μέσα για τις πυρκαγιές. Αλλά όχι μόνο για τις πυρκαγιές. Η Πολιτική Προστασία μπορεί να αντιμετωπίζει και άλλα φαινόμενα, ιδίως σήμερα που η κλιματική αλλαγή μας οδηγεί μπροστά σε ακραία φαινόμενα.


Η πρόταση έγινε πλήρως αποδεκτή και ευελπιστούμε ότι μέχρι τις ευρωεκλογές η Ε.Ε. θα έχει κάνει ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της ενοποίησης και της αλληλεγγύης, δύο σημαντικών αξιών και στόχων και για τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας όλων των πολιτών της.»  Πηγή: www.avgi.gr

Όπως και στην περίπτωση της περίφημης αναδιοργάνωσης για την οποία ο Πρωθυπουργός είχε δημόσια αμέσως μετά το Μάτι ανακοινώσει και με σαφήνεια θα πρέπει να τονίσουμε τις αποφάσεις του και τις κεντρικές του πολιτικές, έτσι και εδώ, τα αποτελέσματα ήταν εντελώς σε αντίθετη κατεύθυνση….

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου  «χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, προφανώς γιατί η κυβέρνηση δεν το θεώρησε σκόπιμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε χθες τον πρώτο κοινό πυροσβεστικό στόλο εναέριων μέσων για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Χθες μέχρι στιγμής επτά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα πυρόσβεσης διατέθηκαν από πέντε κράτη-μέλη στον κοινό στόλο, ενώ η όλη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινοτικού συστήματος RescEU για την από κοινού αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Οπως επισημαίνει η Επιτροπή, πέντε κράτη-μέλη που τα τελευταία χρόνια πλήττονται συχνά από δασικές πυρκαγιές έθεσαν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερά τους στη διάθεση του μεταβατικού στόλου RescEU για το 2019. Το αρχικό υλικό αποτελείται από: 2 αεροσκάφη από την Κροατία, 1 αεροσκάφος από τη Γαλλία, 2 αεροσκάφη από την Ιταλία, 2 αεροσκάφη από την Ισπανία και 6 ελικόπτερα από τη Σουηδία.

Αναφορικά με τη χώρα μας, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η Κομισιόν ήρθε σε επαφή με την κυβέρνηση και της πρότεινε να συμμετάσχει, ωστόσο μετά από πολύμηνες αναζητήσεις αρμόδιων υπουργών, τελικά η χώρα μας, για άγνωστους λόγους, δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της. Και προφανώς, αφού δεν συμμετέχει, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής δεν μπορεί και να ζητήσει βοήθεια από τον κοινό στόλο από τη στιγμή που δεν αποτελεί ενεργό μέρος του. Θα παραμείνει δηλαδή στο σύστημα της εθελοντικής προσφοράς, που εναπόκειται στην καλή διάθεση και στις δυνατότητες των άλλων χωρών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας του κοινοτικού στόλου.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χώρα μας, ο επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, αφού ανέφερε πως τα γεγονότα στο Μάτι απέδειξαν ότι η πρόληψη είναι απολύτως αναγκαία, διότι τα νέα φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής δημιουργούν καταστροφές σε πολύ σύντομο διάστημα, επισήμανε ότι ειδικά στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει αξιοποίηση του RescEU με ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη και προετοιμασία.

Σύμφωνα με τον Κύπριο επίτροπο, είναι προς όφελος της Ελλάδας, χώρας ευάλωτης στις φυσικές καταστροφές, να συνεισφέρει, οπωσδήποτε στη μόνιμη φάση του συστήματος, αλλά και στη μεταβατική. Να αξιοποιήσει κονδύλια και να αποδείξει ότι, παρά τα προβλήματα, συνεισφέρει στις κοινές ανάγκες και προσπάθειες για την καταπολέμηση φυσικών καταστροφών», τόνισε. Ο επίτροπος διευκρίνισε ότι ο ρόλος της Κομισιόν είναι να προσπαθεί να πείσει τα κράτη-μέλη, αλλά η ευθύνη ανήκει στα κράτη-μέλη.»

Τώρα βέβαια για μια χώρα όπως η Ελλάδα που μετρά νεκρούς, έχει ήδη ελλείψεις σε μέσα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης σε τι πρέπει να πεισθεί για να πράξει το αυτονόητο, αυτό εμείς δεν το καταλαβαίνουμε.

Η κα Γεροβασίλη θα πρέπει να αναζητήσει και να αποδώσει ευθύνες ΤΩΡΑ πριν να είναι πολύ αργά.

Του Ειδικού Συνεργάτη 
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ