2019-05-27 06:00:16
ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΩΣ ΕΝΟΧΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. ΧΡΗΜΑ, ΔΟΞΑ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΣΕΞ! (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Η αλήθεια για τον μεγάλο Αριστοτέλη Ωνάση
• Αμερικάνος πρόεδρος Νίξον: «Σκοτώστε τον μπάσταρδο αν χρειαστεί αλλά όχι σε Αμερικανικό έδαφος»
• Όλοι οι ισχυροί συνωμότησαν εναντίον του
«Αριστοτέλης Ωνάσης, κανενός άλλου το όνομα δεν στέκει για, επιτυχία, εξουσία και πλούτο, κάνεις άλλος δεν πρωταγωνίστησε τις δεκαετίες του 60’ και 70’ στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας και του παγκόσμιου τζετ σετ, όσο αυτός. Ποιος είναι ο Ελληνας που με το ταλέντο του συνέβαλε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στην δημιουργία του Γερμανικού Οικονομικού θαύματος;».
Με τις φράσεις αυτές εδώ και μια εβδομάδα, το Πρώτο Κανάλι της Δημόσιας Γερμανικής Τηλεόρασης (Das Erste), διαφήμιζε το ντοκιμαντέρ, δικής του εσωτερικής παραγωγής που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας και κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό τηλεθέασης της τάξεως του 24%
. Στην ΕΡΤ, θα πρέπει να ντρέπονται, που αντί να αξιοποιούν το πολύτιμο αρχείο τους, χρηματοδοτούν προπαγανδιστικές πολιτικές εκπομπές, αντί να επενδύουν στην ποιότητα, τα ντοκιμαντέρ και την ενημέρωση. H τηλεοπτική παραγωγή για τον Έλληνα κροίσο περιλάμβανε στοιχεία, που ακόμα και η πλειοψηφία των Ελλήνων μέχρι σήμερα δεν γνώριζε. Η στήλη μας σήμερα, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα στοιχεία του ντοκιμαντέρ.
«Καθέλκυσε τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια της εποχής του, του ανήκε το μισό Μόντε Κάρλο και δίπλα του είχε όλες τις ισχυρές γυναίκες του κόσμου». Με τα λόγια αυτά, αρχίζει, λίγο μετά τις 11το βράδυ από την συχνότητα του «Das Erste», το ντοκιμαντέρ: «Aristoteles Onasis o Βασιλιάς των Δεξαμενόπλοιων και η συμβολή του στο Γερμανικό οικονομικό θαύμα»
Εκτενή αναφορά γίνεται στα παιδικά του χρόνια στην Σμύρνη. Η δράση του καπνοπαραγωγού πατερά του θα φέρει ευμάρεια σε όλη την οικογένεια, μέχρι την ημέρα που οι τουρκικές δυνάμεις θα εισβάλουν στην πόλη. Ο πατέρας του Αριστοτέλη θα συλληφθεί ενώ ο θείος του θα απαγχονιστεί. Η οικογένεια θα καταφέρει να διαφύγει στον Πειραιά. Στην Ελλάδα ωστόσο θα λείπουν στην οικογένεια τα απαραίτητα κεφάλαια για να ξεκινήσει και πάλι το εμπόριο. Γύρο στα 20 του, ο Αριστοτέλης φεύγει ως μετανάστης για το Μπουένος Άιρες. Στην Αργεντινή, θα κάνει όλες τις ευκαιριακές δουλειές μέχρι που θα μπει στα χνάρια του πατέρα του. Ασχολούμενος με την παραγωγή και εμπόριο καπνού, θα λανσάρει στην αγορά μέχρι και ελαφριά τσιγάρα για της γυναίκες. Μέσα σε λιγότερο από 5 χρόνια θα έχει εισπράξει το πρώτο του εκατομμύριο. Το οικονομικό κραχ του 1929 θα τον εκτινάξει. Την ίδια ώρα που όλοι οι κλάδοι της αγοράς χάνουν την χρηματιστηριακή δύναμη τους, εκείνος για το ένα δέκατο της αξίας τους θα αρχίζει να αγοράζει δεξαμενόπλοια. Σε χρόνο ρεκόρ θα γίνει ο κυρίαρχος του εφοπλιστικού χώρου. Το 1942 το FBI, ανοίγει τον πρώτο φάκελο με κωδικό όνομα «192YKL1942». Εκει τον αναφέρουν για αυτόν: «o στόχος είναι ένας Ελληνας που θα προσγειωθεί με την πτήση της PAN AM στην Νέα Υόρκη. Ζει στο ξενοδοχείο Ριτς έχει χαρακτηριστικά playboy, το ύψος του είναι 1.68, ζυγίζει 69 κιλά, διαθέτει Αργεντίνικη υπηκοότητα. Το όνομα του είναι Αριστοτέλης Ωνάσης». Κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, θα γίνει κύριος συνεργάτης του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας. Με τα πλοία που είχε αποκτήσει, θα μεταφέρει τρόφιμα και πολεμικό υλικό προς το Ηνωμένο Βασίλειο σπάζοντας τον αποκλεισμό των υποβρύχιων του Χίτλερ.
Το τέλος του πολέμου θα βρει τον Ωνάση στα ισοπεδωμένα ναυπηγεία του Αμβούργου. Οι όροι των κατοχικών δυνάμεων σκληροί. Απαγόρευαν την οποία δραστηριοποίηση των Γερμανών στην κατασκευή και ενασχόληση τους με την ναυσιπλοΐα. Το δαιμόνιο του Έλληνα επιχειρηματία θα δράσει και πάλι. Δεν κατασκευάζει, αλλά θα ανακατασκευάζει τα φαλαινοθηρικά πλοία, του άλλοτε τρίτου ράιχ. Η Γερμάνια ήταν πριν τον πόλεμο, η 3η δύναμη παγκοσμίως, στο κυνήγι της Φάλαινας. Τα ναυπηγεία ανθίζουν, ο κόσμος βρίσκει δουλειά, στον Ωνάση ανοίγουν ακόμα και οι πύλες της καγκελαρίας.
Β’ ΜΕΡΟΣ
Σχέδιο δολοφονίας κατά του Αριστοτέλη Ωνάση
Η στήλη μας σήμερα σας παρουσιάζει το δεύτερο μέρος, με άγνωστα στοιχεία στους περισσοτέρους Έλληνες, όπως τα παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του πρώτου καναλιού της δημόσιας Γερμανικής τηλεόρασης «DAS ERSTE» για τον Αριστοτέλη Ωνάση με τίτλο: «Aristoteles Onasis o Βασιλιάς των Δεξαμενόπλοιων και η συμβολή του στο Γερμανικό οικονομικό θαύμα».
Δυο χρονιά μετά το τέλος του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου, ο Ωνάσης, θα είναι ο σωτήρας της γερμανικής ναυσιπλοΐας. «Ήρθε από το πουθενά και μας έσωσε», αναφέρει ο εκδότης και κορυφαίος Γερμανός δημοσιογράφος Πέτερ Τάμμ. «Η κίνηση του να κατακτήσει τον τρίτο παγκόσμιος στόλο στο κυνήγι της φάλαινας θα φέρει άνθιση, στα μεγάλα ναυπηγεία και θα οδηγήσει σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε γερμανικό οικονομικό θαύμα», ομολογεί ο οικονομολόγος Μίκαελ Πόλλερ
Όταν στρατιωτικές κατοχικές δυνάμεις (Η.Π.Α, Αγγλία, Γαλλία), επιτρέπουν στην Γερμανία και πάλι την κατασκευή καραβιών, ο Ωνάσης θα δώσει εντολή στα ναυπηγεία της Βρέμης για άμεσο σχεδιασμό έξι δεξαμενόπλοιων, αντίστοιχα των οποίων δεν έπλεαν μέχρι τότε στις παγκόσμιες θάλασσες. Μήνες μετά το 1949, το πλοίο με το όνομα «Άριστον» θα είναι έτοιμο.
Λίγα χρόνια νωρίτερα στην Νέα Υόρκη θα γνωρίσει την Τίνα Λιβανού, κόρη του Σταύρου Λιβανού, εφοπλιστή και πατριάρχη της εφοπλιστικής οικογένειας Λιβανού. Στα 46του ο Ωνάσης, που μέχρι τότε άλλαζε τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα, θα παντρευτεί την 17χρονη Τίνα. Η αδερφή της γυναίκας του, η Ευγενία Λιβανού λίγους μήνες νωρίτερα θα δεθεί με τα δεσμά του γάμου με τον Σταύρο Νιάρχο, εφοπλιστή, επιχειρηματία. Το όνομα του, φέρει σήμερα το εντυπωσιακό κέντρο ερευνών στις Τζιτζιφιές, της Καλλιθέας. Ωνάσης και Νιάρχος θα γίνουν μπατζανάκια. Οι δυο τους γίνονται μισητοί αντίπαλοι. Καρπός του ερώτα της Τίνας και του Αριστοτέλη θα είναι ο κληρονόμος Αλέξανδρος και η Χριστίνα, το όνομα της οποίας θα πάρει χρόνια μετά το θρυλικό κότερο του Έλληνα κροίσου.
Σύσσωμη οι οικογένεια του Αριστοτέλη Ωνάση θα παραβρεθεί το 1953 στην καθέλκυση του δεξαμενοπλοίου γίγας με το όνομα «Τίνα Ωνάση». Ο μικρός Αλέξανδρος είναι αυτός που θα πραγματοποιήσει με το καθιερωμένο μπουκάλι σαμπάνιας τα εγκαίνια του πλοίου, θα ακολουθήσουν άλλα 17 δεξαμενόπλοια. Και μπορεί ο ήλιος εκείνη την ημέρα να λάμπει στο Αμβούργο, τα πρώτα μαύρα σύννεφα όμως συγκεντρώνονται πάνω από τον δαιμόνιο Έλληνα επιχειρηματία.
Ο μπατζανάκης του Σταύρος Νιάρχος, το FBI, η CIA ξαφνικά θα στραφούν εναντίον του. Το 1954 θα καρποφορήσουν οι μυστικές συναντήσεις του Αριστοτέλη Ωνάση με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και ο Ελληνας κροίσος με τα δεξαμενόπλοια του θα βρεθεί στο παρα πέντε να γίνει ο αποκλειστικός μεταφορέας πετρελαίου στις παγκόσμιες θάλασσές. Στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτείων χτυπάει συναγερμός. Τόσο το FBI όσο και η CIA εκφράζουν τον κίνδυνο ο Ελληνας εφοπλιστής να θέλει να κάνει μυστικά παζάρια με τους Σοβιετικούς.
Από το Λονδίνο ο μπατζανάκης του Σταύρος Νιάρχος, αναθέτει στον παγκοσμίου φήμης ιδιωτικό ερευνητή της εποχής, Ρόμπερτ Μέγιου την εντολή να γίνει η σκιά του Ωνάση. Ο Μέγιου παρακολουθεί τα τηλεφωνά του Έλληνα εφοπλιστή ενώ με χρήματα από τον Νιάρχο, ο ντέντεκτιβ αρχίζει στον παγκόσμιο τύπο μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης του Ωνάση.
Στην Γερμανία οι μυστικές υπηρεσίες όπως προκύπτει από στοιχεία που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας παρακολουθούν με ενδιαφέρον το κυνήγι κατά του Ωνάση. Στην αυτοβιογραφία του ο Ωνάσης θα γράφει χρόνια αργότερα: «ξαφνικά άρχισα να ζω την κόλαση». Ο Μέγιου θα εκμεταλλευτεί τις διασυνδέσεις του με κορυφαία στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και θα φτάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο.
Στην αυτοβιογραφία του ο ειδικός ερευνητής θυμάται τα λεγόμενα, του τότε Αμερικανού αντιπροέδρου των Η.Π.Α. Ρίτσαρντ Νίξον ο οποίος μετά το τέλος, μιας εκ των πολλών συναντήσεων τον πήγε στη άκρη του δωματίου και του είπε για τον Ωνάση: «Σκοτώστε τον μπάσταρδο αν χρειαστεί αλλά όχι σε Αμερικανικό έδαφος». Η έρευνα Μέγιου σύντομα θα επεκταθεί στην Σαουδική Αραβία. Από τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών Ωνάση ο ειδικός ερευνητής, θα καταφέρει να πείσει τον Σαουδάραβα Βασιλιά, ότι η συμφωνία του Έλληνα εφοπλιστή με την κυβέρνηση του, επετεύχθη μετά από δωροδοκία του Ωνάση σε κρατικούς αξιωματούχους.
Ο Βασιλιάς τινάζει τα πάντα στον αέρα ακυρώνοντας την συμφωνία με τον Ωνάση. Ο πόλεμος κατά του Έλληνα όμως θα συνεχιστεί. Λίγες μέρες μετά, η αεροπορία του Περού θα βομβαρδίσει τον φαλαινοθηρικό στόλο του Αριστοτέλη Ωνάση. Στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας, το μπατζανάκη του Σταύρος Νιάρχος θα απολαμβάνει και πάλι τα χτυπήματα κατά του «Άρη». Αυτό που ωστόσο δεν γνωρίζει ο ίδιος είναι ότι ο Ωνάσης, στα «Λοιντς» του Λονδίνου είχε ασφαλισμένα τα καράβια του. Ότι διασώθηκε από τον φαλαινοθηρικό στόλο θα πουληθεί στους Ιάπωνες και μαζί με το ποσό της αποζημίωσης από την ασφάλεια θα καταφέρει και πάλι να βγει κερδισμένος κατά 12 εκατομμύρια δολάρια.
Γ’ ΜΕΡΟΣ
Η γυναίκες, ο ερωτάς, και τα εκατομμύρια
Ο Άγνωστος Ωνάσης των Ελλήνων
Η στήλη μας σήμερα, παρουσιάζει το τρίτο και τελευταίο μέρος, με άγνωστα στοιχεία στους περισσοτέρους Έλληνες, για τον Αριστοτέλη Ωνάση, έτσι όπως τα είδαμε το ντοκιμαντέρ του πρώτου καναλιού της δημόσιας Γερμανικής τηλεόρασης «DAS ERSTE» για με τίτλο: «Aristoteles Onasis o Βασιλιάς των Δεξαμενόπλοιων και η συμβολή του στο Γερμανικό οικονομικό θαύμα».
Ο μπατζανάκης του Αριστοτέλη Ωνάση, Σταύρος Νιάρχος, το FBI, η CIA καθώς και ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον σε μια πρωτόγνωρη για την εποχή ένωσαν τις δυνάμεις τους για να στραφούν κατά του Έλληνα εφοπλιστή, ακυρώνοντας την συμφωνία της «Τζέντα» με την οποία τα δεξαμενόπλοια του Ωνάση, αποκτούσαν το αποκλειστικό δικαίωμα να μεταφέρουν τον μαύρο χρυσό της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ωνάσης ωστόσο δεν το βάζει κάτω.
Οι παραγγελίες για σχεδιασμό και καθέλκυση νέων, ακόμα πιο μεγαλύτερων δεξαμενοπλοίων θα συνεχίσουν να δίνονται στα γερμανικά ναυπηγία. Ένα από αυτά, τα ναυπηγεία του Κίελου λαμβάνει μια ιδιαίτερα παραγγελία από τον Ωνάση. Η εντολή του Έλληνα είναι, να μετατρέψουν μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού στο πιο σύγχρονο και μοντέρνο κότερο της εποχής. «Στο ναυπηγείο είχαν τρελαθεί όλοι, τέσσερα χρόνια παλεύαμε να εφαρμόσουμε στην πράξη όλα τα σχέδια του Ωνάση. Πονοκέφαλο μας είχε προκαλέσει η καπνοδόχος της θαλαμηγού. Ο Ωνάσης στα ναυπηγεία είχε τον δικό του επιθεωρητή ο οποίος και τον ενημέρωνε καθημερινά για την πρόοδο» θυμάται ο Μάρτιν Μαλλί.
Την επίβλεψη του όλου εγχειρήματος στα ναυπηγεία του Κίελου, είχε ο πολιτικός μηχανικός Τσέζαρ Πίναου, που είχε αναλάβει να διακοσμήσει αρχιτεκτονικά το εσωτερικό της νέας υπερσύγχρονης καγκελαρίας του Χίτλερ το 1938. Ο Ωνάσης θα μείνει εντυπωσιασμένος από τον Πίναου, η δε πισίνα που μπορεί μάλιστα να υπερυψωθεί, με μωσαϊκό που εικονίζει κρητικά ταυροκαθάψια θα τον αφήσει άφωνο. Η θαλαμηγός που φέρει το όνομα της μικρής του κόρης Χριστίνα θα φιλοξενήσει όλους τους ισχυρούς της εποχής, οι δε καμπίνες θα φέρουν τα ονόματα, Ελληνικών νησιών.
Το 1959 θέλοντας να τιμήσει την Μαρία Κάλλας για την προσφορά της, την προσκαλεί με τον σύζυγο της, στην «Χριστίνα», παρούσα και η σύζυγος του Τίνα. Η κρουαζιέρα θα κρατήσει δυο εβδομάδες και θα έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφούν δυο γάμοι. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο Κάλλας και Ωνάσης δεν θα κρύψουν τον ερώτα τους.
Το 1963 η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτείων θα δεχτεί πρόσκληση τόσο από την αδερφή της, όσο και από τον πολύ φίλο της αδερφής της, τον ίδιο τον Ωνάση, να επισκεφτεί την Ελλάδα. Ο Ελληνας που πριν από λίγα χρόνια ήταν επικηρυγμένος εχθρός των Η.Π.Α., τώρα φιλοξενεί την σύζυγο του πλανητάρχη Τζον Φ. Κένεντι. Χωρίς την Μαρία Κάλλας αρχίζει μια κρουαζιέρα στο Αιγαίο. Όταν μετά από τέσσερις εβδομάδες, η Τζάκι, θα αναχωρεί από την Ελλάδα από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, ο Ωνάσης δεν έχει καταφέρει να κερδίσει μόνο την φίλια της. Την ίδια περίοδο ο «Άρης» θα ιδρύσει τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές».
Τόσο ο ίδιος, όσο και το πρωτότοκος υιός του Αλέξανδρος, αγαπούν τα αεροπλάνα, ο δε δεύτερος ότι είχε αποκτήσει άδεια πιλότου.
Όλο και περισσότερο ο Ωνάσης θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Στο Ιόνιο, ένα μικρό νησάκι με το όνομα Σκορπιός θα γίνει το ησυχαστήριο του, έχοντας πάντα διπλά του, την Μαρία Κάλλας. Κακές γλώσσες της εποχής αναφέρουν, ότι ο Ωνάσης ήθελε να εντυπωσιάσει τον μπατζανάκη του Σταύρο Νιάρχο, ο οποίος λίγους μήνες νωρίτερα είχε αποκτήσει το δικό του νησί.
Το 1963 όλος ο κόσμος θα παγώσει με την είδηση της δολοφονίας του Κένεντι. Στην κηδεία του, θα παραβρεθεί και ο Ωνάσης. Η πρόταση του στην Τζάκι να επισκεφτεί με τα παιδιά της όποτε θέλει τον Σκορπιό θα έχει θετική ανταπόκριση. Το 1967 η κυβέρνηση της 21ης Απριλίου θα αναλάβει την εξουσία. Με τον Γιώργο Παπαδόπουλο, ο Ωνάσης θα διατηρεί πάντα άριστες σχέσεις.
Τον 1968 ακόμα και η ίδια Μαρία Κάλλας θα ενημερωθεί από τις εφημερίδες για τον γάμο του Ωνάση με την Τζάκι Κένεντι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το κλίμα και πάλι θα στραφεί εναντίον του. Το 1973 ένας ολόκληρος κόσμος θα καταρρεύσει για τον Ωνάση. Ο μονάκριβος υιός του στα 24του χάνει την ζωή του, όταν το αεροσκάφος του πάνω από την Αττική θα καταπέσει. Ο Ωνάσης θα χάσει κάθε ενδιαφέρον για τα πάντα. Επιχειρήσεις, χρήμα ακόμα και οι γυναίκες, δεν θα τον εντυπωσιάζουν άλλο. Η πρώην σύζυγος του Τίνα, μητέρα του Αλέξανδρου, έναν χρόνο μετά θα αυτοκτονήσει. Η Χριστίνα Ωνάση πλέον θα μείνει μόνη. «Ο «Άρης» μετά τα χτυπήματα αυτά, περίμενε το τέλος, περίμενε τον θάνατο του», εξομολογείται η γραμματέας του Κική Φερούδη Μουτσάτσος.
Το 1974 μια σπάνια πάθηση στο μυϊκό σύστημα θα προσβάλει τον Ωνάση. Στις 15 Μάρτιου του 1974, στις 12:30, θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο αμερικανικό νοσοκομείο των Παρισίων. H κηδεία του θα γίνει στον Σκορπιό δίπλα στον τάφο του Αλέξανδρου. «Ήμουν απλά ένας Ελληνας που ήξερα να μετράω, τίποτα άλλο», έλεγε στο τέλος, της τόσο περιπετειώδες ζωής του ο Ωνάσης.
parapona-rodou
Η αλήθεια για τον μεγάλο Αριστοτέλη Ωνάση
• Αμερικάνος πρόεδρος Νίξον: «Σκοτώστε τον μπάσταρδο αν χρειαστεί αλλά όχι σε Αμερικανικό έδαφος»
• Όλοι οι ισχυροί συνωμότησαν εναντίον του
«Αριστοτέλης Ωνάσης, κανενός άλλου το όνομα δεν στέκει για, επιτυχία, εξουσία και πλούτο, κάνεις άλλος δεν πρωταγωνίστησε τις δεκαετίες του 60’ και 70’ στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας και του παγκόσμιου τζετ σετ, όσο αυτός. Ποιος είναι ο Ελληνας που με το ταλέντο του συνέβαλε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στην δημιουργία του Γερμανικού Οικονομικού θαύματος;».
Με τις φράσεις αυτές εδώ και μια εβδομάδα, το Πρώτο Κανάλι της Δημόσιας Γερμανικής Τηλεόρασης (Das Erste), διαφήμιζε το ντοκιμαντέρ, δικής του εσωτερικής παραγωγής που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας και κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό τηλεθέασης της τάξεως του 24%
«Καθέλκυσε τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια της εποχής του, του ανήκε το μισό Μόντε Κάρλο και δίπλα του είχε όλες τις ισχυρές γυναίκες του κόσμου». Με τα λόγια αυτά, αρχίζει, λίγο μετά τις 11το βράδυ από την συχνότητα του «Das Erste», το ντοκιμαντέρ: «Aristoteles Onasis o Βασιλιάς των Δεξαμενόπλοιων και η συμβολή του στο Γερμανικό οικονομικό θαύμα»
Εκτενή αναφορά γίνεται στα παιδικά του χρόνια στην Σμύρνη. Η δράση του καπνοπαραγωγού πατερά του θα φέρει ευμάρεια σε όλη την οικογένεια, μέχρι την ημέρα που οι τουρκικές δυνάμεις θα εισβάλουν στην πόλη. Ο πατέρας του Αριστοτέλη θα συλληφθεί ενώ ο θείος του θα απαγχονιστεί. Η οικογένεια θα καταφέρει να διαφύγει στον Πειραιά. Στην Ελλάδα ωστόσο θα λείπουν στην οικογένεια τα απαραίτητα κεφάλαια για να ξεκινήσει και πάλι το εμπόριο. Γύρο στα 20 του, ο Αριστοτέλης φεύγει ως μετανάστης για το Μπουένος Άιρες. Στην Αργεντινή, θα κάνει όλες τις ευκαιριακές δουλειές μέχρι που θα μπει στα χνάρια του πατέρα του. Ασχολούμενος με την παραγωγή και εμπόριο καπνού, θα λανσάρει στην αγορά μέχρι και ελαφριά τσιγάρα για της γυναίκες. Μέσα σε λιγότερο από 5 χρόνια θα έχει εισπράξει το πρώτο του εκατομμύριο. Το οικονομικό κραχ του 1929 θα τον εκτινάξει. Την ίδια ώρα που όλοι οι κλάδοι της αγοράς χάνουν την χρηματιστηριακή δύναμη τους, εκείνος για το ένα δέκατο της αξίας τους θα αρχίζει να αγοράζει δεξαμενόπλοια. Σε χρόνο ρεκόρ θα γίνει ο κυρίαρχος του εφοπλιστικού χώρου. Το 1942 το FBI, ανοίγει τον πρώτο φάκελο με κωδικό όνομα «192YKL1942». Εκει τον αναφέρουν για αυτόν: «o στόχος είναι ένας Ελληνας που θα προσγειωθεί με την πτήση της PAN AM στην Νέα Υόρκη. Ζει στο ξενοδοχείο Ριτς έχει χαρακτηριστικά playboy, το ύψος του είναι 1.68, ζυγίζει 69 κιλά, διαθέτει Αργεντίνικη υπηκοότητα. Το όνομα του είναι Αριστοτέλης Ωνάσης». Κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, θα γίνει κύριος συνεργάτης του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας. Με τα πλοία που είχε αποκτήσει, θα μεταφέρει τρόφιμα και πολεμικό υλικό προς το Ηνωμένο Βασίλειο σπάζοντας τον αποκλεισμό των υποβρύχιων του Χίτλερ.
Το τέλος του πολέμου θα βρει τον Ωνάση στα ισοπεδωμένα ναυπηγεία του Αμβούργου. Οι όροι των κατοχικών δυνάμεων σκληροί. Απαγόρευαν την οποία δραστηριοποίηση των Γερμανών στην κατασκευή και ενασχόληση τους με την ναυσιπλοΐα. Το δαιμόνιο του Έλληνα επιχειρηματία θα δράσει και πάλι. Δεν κατασκευάζει, αλλά θα ανακατασκευάζει τα φαλαινοθηρικά πλοία, του άλλοτε τρίτου ράιχ. Η Γερμάνια ήταν πριν τον πόλεμο, η 3η δύναμη παγκοσμίως, στο κυνήγι της Φάλαινας. Τα ναυπηγεία ανθίζουν, ο κόσμος βρίσκει δουλειά, στον Ωνάση ανοίγουν ακόμα και οι πύλες της καγκελαρίας.
Β’ ΜΕΡΟΣ
Σχέδιο δολοφονίας κατά του Αριστοτέλη Ωνάση
Η στήλη μας σήμερα σας παρουσιάζει το δεύτερο μέρος, με άγνωστα στοιχεία στους περισσοτέρους Έλληνες, όπως τα παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του πρώτου καναλιού της δημόσιας Γερμανικής τηλεόρασης «DAS ERSTE» για τον Αριστοτέλη Ωνάση με τίτλο: «Aristoteles Onasis o Βασιλιάς των Δεξαμενόπλοιων και η συμβολή του στο Γερμανικό οικονομικό θαύμα».
Δυο χρονιά μετά το τέλος του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου, ο Ωνάσης, θα είναι ο σωτήρας της γερμανικής ναυσιπλοΐας. «Ήρθε από το πουθενά και μας έσωσε», αναφέρει ο εκδότης και κορυφαίος Γερμανός δημοσιογράφος Πέτερ Τάμμ. «Η κίνηση του να κατακτήσει τον τρίτο παγκόσμιος στόλο στο κυνήγι της φάλαινας θα φέρει άνθιση, στα μεγάλα ναυπηγεία και θα οδηγήσει σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε γερμανικό οικονομικό θαύμα», ομολογεί ο οικονομολόγος Μίκαελ Πόλλερ
Όταν στρατιωτικές κατοχικές δυνάμεις (Η.Π.Α, Αγγλία, Γαλλία), επιτρέπουν στην Γερμανία και πάλι την κατασκευή καραβιών, ο Ωνάσης θα δώσει εντολή στα ναυπηγεία της Βρέμης για άμεσο σχεδιασμό έξι δεξαμενόπλοιων, αντίστοιχα των οποίων δεν έπλεαν μέχρι τότε στις παγκόσμιες θάλασσες. Μήνες μετά το 1949, το πλοίο με το όνομα «Άριστον» θα είναι έτοιμο.
Λίγα χρόνια νωρίτερα στην Νέα Υόρκη θα γνωρίσει την Τίνα Λιβανού, κόρη του Σταύρου Λιβανού, εφοπλιστή και πατριάρχη της εφοπλιστικής οικογένειας Λιβανού. Στα 46του ο Ωνάσης, που μέχρι τότε άλλαζε τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα, θα παντρευτεί την 17χρονη Τίνα. Η αδερφή της γυναίκας του, η Ευγενία Λιβανού λίγους μήνες νωρίτερα θα δεθεί με τα δεσμά του γάμου με τον Σταύρο Νιάρχο, εφοπλιστή, επιχειρηματία. Το όνομα του, φέρει σήμερα το εντυπωσιακό κέντρο ερευνών στις Τζιτζιφιές, της Καλλιθέας. Ωνάσης και Νιάρχος θα γίνουν μπατζανάκια. Οι δυο τους γίνονται μισητοί αντίπαλοι. Καρπός του ερώτα της Τίνας και του Αριστοτέλη θα είναι ο κληρονόμος Αλέξανδρος και η Χριστίνα, το όνομα της οποίας θα πάρει χρόνια μετά το θρυλικό κότερο του Έλληνα κροίσου.
Σύσσωμη οι οικογένεια του Αριστοτέλη Ωνάση θα παραβρεθεί το 1953 στην καθέλκυση του δεξαμενοπλοίου γίγας με το όνομα «Τίνα Ωνάση». Ο μικρός Αλέξανδρος είναι αυτός που θα πραγματοποιήσει με το καθιερωμένο μπουκάλι σαμπάνιας τα εγκαίνια του πλοίου, θα ακολουθήσουν άλλα 17 δεξαμενόπλοια. Και μπορεί ο ήλιος εκείνη την ημέρα να λάμπει στο Αμβούργο, τα πρώτα μαύρα σύννεφα όμως συγκεντρώνονται πάνω από τον δαιμόνιο Έλληνα επιχειρηματία.
Ο μπατζανάκης του Σταύρος Νιάρχος, το FBI, η CIA ξαφνικά θα στραφούν εναντίον του. Το 1954 θα καρποφορήσουν οι μυστικές συναντήσεις του Αριστοτέλη Ωνάση με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και ο Ελληνας κροίσος με τα δεξαμενόπλοια του θα βρεθεί στο παρα πέντε να γίνει ο αποκλειστικός μεταφορέας πετρελαίου στις παγκόσμιες θάλασσές. Στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτείων χτυπάει συναγερμός. Τόσο το FBI όσο και η CIA εκφράζουν τον κίνδυνο ο Ελληνας εφοπλιστής να θέλει να κάνει μυστικά παζάρια με τους Σοβιετικούς.
Από το Λονδίνο ο μπατζανάκης του Σταύρος Νιάρχος, αναθέτει στον παγκοσμίου φήμης ιδιωτικό ερευνητή της εποχής, Ρόμπερτ Μέγιου την εντολή να γίνει η σκιά του Ωνάση. Ο Μέγιου παρακολουθεί τα τηλεφωνά του Έλληνα εφοπλιστή ενώ με χρήματα από τον Νιάρχο, ο ντέντεκτιβ αρχίζει στον παγκόσμιο τύπο μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης του Ωνάση.
Στην Γερμανία οι μυστικές υπηρεσίες όπως προκύπτει από στοιχεία που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας παρακολουθούν με ενδιαφέρον το κυνήγι κατά του Ωνάση. Στην αυτοβιογραφία του ο Ωνάσης θα γράφει χρόνια αργότερα: «ξαφνικά άρχισα να ζω την κόλαση». Ο Μέγιου θα εκμεταλλευτεί τις διασυνδέσεις του με κορυφαία στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και θα φτάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο.
Στην αυτοβιογραφία του ο ειδικός ερευνητής θυμάται τα λεγόμενα, του τότε Αμερικανού αντιπροέδρου των Η.Π.Α. Ρίτσαρντ Νίξον ο οποίος μετά το τέλος, μιας εκ των πολλών συναντήσεων τον πήγε στη άκρη του δωματίου και του είπε για τον Ωνάση: «Σκοτώστε τον μπάσταρδο αν χρειαστεί αλλά όχι σε Αμερικανικό έδαφος». Η έρευνα Μέγιου σύντομα θα επεκταθεί στην Σαουδική Αραβία. Από τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών Ωνάση ο ειδικός ερευνητής, θα καταφέρει να πείσει τον Σαουδάραβα Βασιλιά, ότι η συμφωνία του Έλληνα εφοπλιστή με την κυβέρνηση του, επετεύχθη μετά από δωροδοκία του Ωνάση σε κρατικούς αξιωματούχους.
Ο Βασιλιάς τινάζει τα πάντα στον αέρα ακυρώνοντας την συμφωνία με τον Ωνάση. Ο πόλεμος κατά του Έλληνα όμως θα συνεχιστεί. Λίγες μέρες μετά, η αεροπορία του Περού θα βομβαρδίσει τον φαλαινοθηρικό στόλο του Αριστοτέλη Ωνάση. Στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας, το μπατζανάκη του Σταύρος Νιάρχος θα απολαμβάνει και πάλι τα χτυπήματα κατά του «Άρη». Αυτό που ωστόσο δεν γνωρίζει ο ίδιος είναι ότι ο Ωνάσης, στα «Λοιντς» του Λονδίνου είχε ασφαλισμένα τα καράβια του. Ότι διασώθηκε από τον φαλαινοθηρικό στόλο θα πουληθεί στους Ιάπωνες και μαζί με το ποσό της αποζημίωσης από την ασφάλεια θα καταφέρει και πάλι να βγει κερδισμένος κατά 12 εκατομμύρια δολάρια.
Γ’ ΜΕΡΟΣ
Η γυναίκες, ο ερωτάς, και τα εκατομμύρια
Ο Άγνωστος Ωνάσης των Ελλήνων
Η στήλη μας σήμερα, παρουσιάζει το τρίτο και τελευταίο μέρος, με άγνωστα στοιχεία στους περισσοτέρους Έλληνες, για τον Αριστοτέλη Ωνάση, έτσι όπως τα είδαμε το ντοκιμαντέρ του πρώτου καναλιού της δημόσιας Γερμανικής τηλεόρασης «DAS ERSTE» για με τίτλο: «Aristoteles Onasis o Βασιλιάς των Δεξαμενόπλοιων και η συμβολή του στο Γερμανικό οικονομικό θαύμα».
Ο μπατζανάκης του Αριστοτέλη Ωνάση, Σταύρος Νιάρχος, το FBI, η CIA καθώς και ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον σε μια πρωτόγνωρη για την εποχή ένωσαν τις δυνάμεις τους για να στραφούν κατά του Έλληνα εφοπλιστή, ακυρώνοντας την συμφωνία της «Τζέντα» με την οποία τα δεξαμενόπλοια του Ωνάση, αποκτούσαν το αποκλειστικό δικαίωμα να μεταφέρουν τον μαύρο χρυσό της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ωνάσης ωστόσο δεν το βάζει κάτω.
Οι παραγγελίες για σχεδιασμό και καθέλκυση νέων, ακόμα πιο μεγαλύτερων δεξαμενοπλοίων θα συνεχίσουν να δίνονται στα γερμανικά ναυπηγία. Ένα από αυτά, τα ναυπηγεία του Κίελου λαμβάνει μια ιδιαίτερα παραγγελία από τον Ωνάση. Η εντολή του Έλληνα είναι, να μετατρέψουν μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού στο πιο σύγχρονο και μοντέρνο κότερο της εποχής. «Στο ναυπηγείο είχαν τρελαθεί όλοι, τέσσερα χρόνια παλεύαμε να εφαρμόσουμε στην πράξη όλα τα σχέδια του Ωνάση. Πονοκέφαλο μας είχε προκαλέσει η καπνοδόχος της θαλαμηγού. Ο Ωνάσης στα ναυπηγεία είχε τον δικό του επιθεωρητή ο οποίος και τον ενημέρωνε καθημερινά για την πρόοδο» θυμάται ο Μάρτιν Μαλλί.
Την επίβλεψη του όλου εγχειρήματος στα ναυπηγεία του Κίελου, είχε ο πολιτικός μηχανικός Τσέζαρ Πίναου, που είχε αναλάβει να διακοσμήσει αρχιτεκτονικά το εσωτερικό της νέας υπερσύγχρονης καγκελαρίας του Χίτλερ το 1938. Ο Ωνάσης θα μείνει εντυπωσιασμένος από τον Πίναου, η δε πισίνα που μπορεί μάλιστα να υπερυψωθεί, με μωσαϊκό που εικονίζει κρητικά ταυροκαθάψια θα τον αφήσει άφωνο. Η θαλαμηγός που φέρει το όνομα της μικρής του κόρης Χριστίνα θα φιλοξενήσει όλους τους ισχυρούς της εποχής, οι δε καμπίνες θα φέρουν τα ονόματα, Ελληνικών νησιών.
Το 1959 θέλοντας να τιμήσει την Μαρία Κάλλας για την προσφορά της, την προσκαλεί με τον σύζυγο της, στην «Χριστίνα», παρούσα και η σύζυγος του Τίνα. Η κρουαζιέρα θα κρατήσει δυο εβδομάδες και θα έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφούν δυο γάμοι. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο Κάλλας και Ωνάσης δεν θα κρύψουν τον ερώτα τους.
Το 1963 η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτείων θα δεχτεί πρόσκληση τόσο από την αδερφή της, όσο και από τον πολύ φίλο της αδερφής της, τον ίδιο τον Ωνάση, να επισκεφτεί την Ελλάδα. Ο Ελληνας που πριν από λίγα χρόνια ήταν επικηρυγμένος εχθρός των Η.Π.Α., τώρα φιλοξενεί την σύζυγο του πλανητάρχη Τζον Φ. Κένεντι. Χωρίς την Μαρία Κάλλας αρχίζει μια κρουαζιέρα στο Αιγαίο. Όταν μετά από τέσσερις εβδομάδες, η Τζάκι, θα αναχωρεί από την Ελλάδα από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, ο Ωνάσης δεν έχει καταφέρει να κερδίσει μόνο την φίλια της. Την ίδια περίοδο ο «Άρης» θα ιδρύσει τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές».
Τόσο ο ίδιος, όσο και το πρωτότοκος υιός του Αλέξανδρος, αγαπούν τα αεροπλάνα, ο δε δεύτερος ότι είχε αποκτήσει άδεια πιλότου.
Όλο και περισσότερο ο Ωνάσης θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Στο Ιόνιο, ένα μικρό νησάκι με το όνομα Σκορπιός θα γίνει το ησυχαστήριο του, έχοντας πάντα διπλά του, την Μαρία Κάλλας. Κακές γλώσσες της εποχής αναφέρουν, ότι ο Ωνάσης ήθελε να εντυπωσιάσει τον μπατζανάκη του Σταύρο Νιάρχο, ο οποίος λίγους μήνες νωρίτερα είχε αποκτήσει το δικό του νησί.
Το 1963 όλος ο κόσμος θα παγώσει με την είδηση της δολοφονίας του Κένεντι. Στην κηδεία του, θα παραβρεθεί και ο Ωνάσης. Η πρόταση του στην Τζάκι να επισκεφτεί με τα παιδιά της όποτε θέλει τον Σκορπιό θα έχει θετική ανταπόκριση. Το 1967 η κυβέρνηση της 21ης Απριλίου θα αναλάβει την εξουσία. Με τον Γιώργο Παπαδόπουλο, ο Ωνάσης θα διατηρεί πάντα άριστες σχέσεις.
Τον 1968 ακόμα και η ίδια Μαρία Κάλλας θα ενημερωθεί από τις εφημερίδες για τον γάμο του Ωνάση με την Τζάκι Κένεντι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το κλίμα και πάλι θα στραφεί εναντίον του. Το 1973 ένας ολόκληρος κόσμος θα καταρρεύσει για τον Ωνάση. Ο μονάκριβος υιός του στα 24του χάνει την ζωή του, όταν το αεροσκάφος του πάνω από την Αττική θα καταπέσει. Ο Ωνάσης θα χάσει κάθε ενδιαφέρον για τα πάντα. Επιχειρήσεις, χρήμα ακόμα και οι γυναίκες, δεν θα τον εντυπωσιάζουν άλλο. Η πρώην σύζυγος του Τίνα, μητέρα του Αλέξανδρου, έναν χρόνο μετά θα αυτοκτονήσει. Η Χριστίνα Ωνάση πλέον θα μείνει μόνη. «Ο «Άρης» μετά τα χτυπήματα αυτά, περίμενε το τέλος, περίμενε τον θάνατο του», εξομολογείται η γραμματέας του Κική Φερούδη Μουτσάτσος.
Το 1974 μια σπάνια πάθηση στο μυϊκό σύστημα θα προσβάλει τον Ωνάση. Στις 15 Μάρτιου του 1974, στις 12:30, θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο αμερικανικό νοσοκομείο των Παρισίων. H κηδεία του θα γίνει στον Σκορπιό δίπλα στον τάφο του Αλέξανδρου. «Ήμουν απλά ένας Ελληνας που ήξερα να μετράω, τίποτα άλλο», έλεγε στο τέλος, της τόσο περιπετειώδες ζωής του ο Ωνάσης.
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τραγωδία: Νεκρός σε τροχαίο 19χρονος φαντάρος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ