2012-06-14 07:59:03
Φωτογραφία για «Η προσφυγή στο μηχανισμό θα γίνει ώρα που είναι κλειστές οι αγορές»
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι σε περίπτωση που η Κύπρος προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης αυτό θα γίνει... τις μέρες - Παρασκευή απόγευμα μέχρι Δευτέρα πρωί- που οι αγορές είναι κλειστές.

Αν και δεν αποκάλυψε τον ακριβή χρόνο των κινήσεων της Κυπριακής Κυβέρνησης για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, ο Κύπριος υπουργός είπε ότι «τέτοιες κινήσεις δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων, αλλά στις πλείστες περιπτώσεις γίνονται όταν οι αγορές είναι κλειστές».

Απαντώντας απόψε σε ερωτήσεις, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Λευκωσίας σε σχέση με το πότε θα ληφθούν τα μέτρα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επεσήμανε αρχικά ότι η Κύπρος ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι ότι τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται σε συνεργασία είτε με την Ένωση στο σύνολο της είτε σε συνεργασία με το Eurogroup.

Ο κ. Σιαρλή τόνισε ότι η ημερομηνία, μέχρι την οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «είναι πάρα πολύ κοντά» και ότι λαμβάνεται επίσης υπόψη το γεγονός ότι πλησιάζει η εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, της οποίας το αποτέλεσμα, όπως είπε, μπορεί να είναι «αρνητικό».


«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το θέμα το παρακολουθούμε σχεδόν κάθε ώρα, κάθε μέρα. Επομένως μπορώ να βεβαιώσω πως όταν είναι η σωστή ώρα θα το πράξουμε», πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα στην ιστορία της, ο κ. Σιαρλή επεσήμανε ότι «τα δεδομένα είναι τόσα πολλά, τόσο εμπλεκόμενα γι αυτό και το μοναδικό πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι θα χρειαστούμε ακόμη λίγη υπομονή».

Είπε ακόμη ότι τον πιέζουν, ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι, «για να πούμε πότε θα αποταθούμε στον Μηχανισμό Στήριξης, πότε θα εξασφαλίσουμε πιθανώς διακρατικό δάνειο για στήριξη και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας».

Η απάντηση είναι, συνέχισε, ότι προβληματιζόμαστε, το παρακολουθούμε, αλλά η ώρα δεν μπορεί να ανακοινωθεί.

Ειδικά έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Ισπανίας, όπου οι αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο.

Στην ομιλία του, ο Κύπριος υπουργός είπε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση είχε και συνεχίζει να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, όπως αποτυπώνεται στους μακροοικονομικούς δείκτες, δηλαδή αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, υψηλή ανεργία, καθώς και επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.

Ταυτόχρονα, η Κύπρος, επεσήμανε, «επηρεάζεται σημαντικά από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, η οποία διέρχεται μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της». Αναπόφευκτα, λόγω του κοινού νομίσματος, αλλά, πρόσθεσε, «και λόγω των ιδιαίτερα στενών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η κρίση στην ελληνική οικονομία έχει επιπτώσεις και στην Κύπρο, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα». Ιδιαίτερα η απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και ειδικά σε μία από τις τράπεζές μας, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό:

-O τομέας του τουρισμού παρουσιάζει προκλήσεις, παρά τη μικρή ανάκαμψη που παρουσίασε κατά το 2011. Επιπρόσθετα, η εγχώρια κατανάλωση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, σημαντικά προβλήματα στις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες. Σε σχέση με τις προοπτικές ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, είναι γεγονός ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις.

-Η αναγκαία διόρθωση των δημοσιονομικών ανισοσκελειών και η περιορισμένη διοχέτευση πόρων στην οικονομία από το τραπεζικό σύστημα θα επηρεάσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

-Ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το 2012 θα είναι αρνητικός και θα κυμανθεί περίπου στο -1%. Μεσοπρόθεσμα, οι προοπτικές δύναται να βελτιωθούν, ιδιαίτερα μετά και την εξεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

-Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η αποδυνάμωση της αναπτυξιακής πορείας της κυπριακής οικονομίας, η συνεχιζόμενη διόρθωση στον τομέα των κατασκευών αλλά και το δυσμενές κλίμα εμπιστοσύνης επηρεάζουν αρνητικά την απασχόληση.

-Για το 2011 η ανεργία ξεπέρασε το 7,7%, ενώ το 2012 αναμένεται να ξεπεράσει το 10%. Σχετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας παρουσιάζονται κυρίως στους τομείς των κατασκευών και του τουρισμού, καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους λόγω της διστακτικότητας των επιχειρήσεων να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Στον τομέα των δημόσιων οικονομικών, είπε ο Κύπριος υπουργός, «έχουμε θέσει φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους για μια σχεδόν ισοσκελισμένη δημοσιονομική θέση το 2013 και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μέχρι το 2014». Για να επιτευχθεί ο στόχος για διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το 2012 επεξεργαζόμαστε, ανέφερε, μια σειρά από μέτρα, με κύριους άξονες τη μείωση του κόστους της κρατικής μηχανής, τη στόχευση κοινωνικών παροχών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των εσόδων.

Στόχος, είπε ο κ. Σιαρλή, είναι η αναστροφή της ανοδικής πορείας του δείκτη χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ και τοποθέτησή του σε πτωτική πορεία μεσοπρόθεσμα. «Στα πλαίσια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ετοιμάσαμε επίσης το νομικό πλαίσιο για την εισαγωγή ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου με δεσμευτικούς δημοσιονομικούς κανόνες», κατέληξε.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ